FINALE DAVIS CUPA

ČILIĆ - TSONGA 3:0 Sjajni Marin doveo Hrvatsku na korak do osvajanja Davis Cupa

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

HRVATSKA nakon prvog dana ima vodstvo 2:0 protiv Francuske u finalu Davis Cupa. Nakon što je Borna Ćorić pobijedio Jeremyja Chardyja i donio prvi bod hrvatskim tenisačima, jednako impresivan bio je i Marin Čilić koji je Jo-Wilfrieda Tsongu svladao 6:3, 7:5, 6:4.

Čilić je odigrao jedan od svojih boljih mečeva u posljednje vrijeme, protiv protivnika koji je također bio na visokoj razini s obzirom na to da je ove sezone propustio sedam mjeseci zbog ozljede koljena.

U prvom setu najbolji hrvatski tenisač napravio je break kod rezultata 3:2 i bez problema priveo set kraju. 

Puno više problema zadao je Francuz Čiliću u drugom setu. Pri vodstvu Tsonge 4:3 morao je spašavati dvije break-lopte što je uspio zbog vrhunskih servisa. Zatim kod rezultata 5:5 radi ključni break na servis Francuza i sigurno uzima drugi set.

U trećem setu ponovno je sjajnim servisima spašavao break-lopte, a Tsonga je počeo previše razmišljati o propuštenim prilikama. Kod 2:2 napravio je dvostruku pogrešku, a kasnije u setu se ozlijedio i ostao bez ikakvih šansi za povratak.

Sutra je na rasporedu meč parova. Ivan Dodig i Mate Pavić igrat će protiv jednog od najboljih parova svijeta Nicolasa Mahuta i Pierre-Huguesa Herberta. 

ĆORIĆ - CHARDY 3:0 Briljantni Ćorić donio prvi bod Hrvatskoj


ČILIĆ - TSONGA: 6:3, 7:5, 6:4

Treći set:

Gotovo je! Čilić donosi drugi bod Hrvatskoj i ako sutra slave u parovima osvojit će drugi naslov Davis Cupa u svojoj povijesti!

Tsonga sada puno krati, očito ima problema s ozljedom, traži winner u svakom udarcu što naravno u ovim trenutcima nije moguće. Nekako je uzeo svoj servis gem, ali isto je napravio i Čilić koji je sada jako blizu pobjede. 5:3

Francuz je otišao u svlačionicu i tamo proveo više od 10 minuta kako bi obavio medicinski timeout. Pauza je malo dekoncentrirala Čilića koji je morao spašavati još jednu break loptu, a ponovno ga je izvukao vrhunski servis. 4:2.

TSONGA PUCA POD PRITISKOM! Očito su Francuzu one dvije break lopte iz prošlog gema i dalje ostale u mislima. Na break lopti Tsonga radi dvostruku i Čilić će servirati za 4:2!

Čilić još jednom spašava dvije vezane break lopte! Tsonga je vrhunskim winnerima stigao do prednosti, ali Čilić je još boljim servisima odgovorio. 2:2.

Ponovno malo mučenje Tsonge na svojem servisu, ali ponovno ga kao i u prošlom setu sjajan servis drži u igri.

Tsonga uz manje probleme uzima prvi gem trećeg seta. Čilić mirnije uzima svoj servis i 1:1 je na početku trećeg seta.

Drugi set:

Sada možemo slobodno reći da je Čilić prebrodio krizu u koju je pao u sredini drugog seta. Još jedan i Hrvatska će imati 2:0 vodstvo nakon prvog dana.

BREAK ČILIĆA U NAJVAŽNIJEM TRENUTKU! Baš kad se činilo da je Tsonga blizu tie-breaka, Čilić je došao do prve break prilike u ovom setu, sjajno reternirao i sada će servirati za set.

Važna stabilizaciju imao je Čilić na svom servisu. Izbrisao je prošli servis gem i bez izgubljenog poena poravnao na 5:5.

Tsonga je apsolutno sada u meču, igra jako dobro, diže ga i francuska publika iako 1500 hrvatskih navijača ne posustaje i jednako glasno bodri Čilića. Francuz je na gem od drugog seta.

Čilić spašava dvije vezane break lopte. Ovo je vrlo važno za njegovo samopouzdanje jer bi Tsonga u suprotnom servirao za drugi set. Ovako, sve je još otvoreno, oba tenisača su tu negdje što se tiče kvalitete u ovim trenutcima.

Sada je Čilić imao 30:30 na servisu Tsonge. Francuz odlično servira i zbog toga je i dalje u meču. Vodi 4:3.

Prvi puta je Tsonga uspio osvojiti dva poena na Čilićevom servis gemu, ali najbolji hrvatski tenisač riješio je svaku sumnju asom. 3:3.

19,444 gledatelja nalazi se na stadionu Lillea danas.

Malu priliku propustio je Čilić na servisu Tsonge, imao je 0:30, ali Francuz se odličnim servisima izvukao.

Dobar servis je ono što drži Tsongu za sada u drugom setu, iako je Čilić puno bolji u izmjenama. 2:1 vodstvo Francuza.

Sigurno otvaranje drugog seta oba tenisača. 1:1. Ono što itekako pomaže Čiliću je mali broj neforsiranih pogrešaka. Agresivan je, pogađa što mu daje samopouzdanje da nastavi igrati agresivno bez straha od promašaja.

Prvi set:

DOMINANTNO! Čilić ima prvi set!

Čilić je propustio prvu set loptu na servis Tsonge, Francuz se nekako izvukao, ali Marin će sada servirati za prvi set.

Francuz je napokon uspio osvojiti jedan poen na Čilićevom servisu, ali to je sve što je uspio napraviti u ovom servis gemu. Sjajni Čilić juri prema osvajanju prvog seta.

ČILIĆ KORISTI PRVU BREAK LOPTU! Uspio je sada prvi puta stvoriti pritisak na servisu Francuza i odmah je kapitalizirao. 4:2!

Tsonga i dalje ne zna za poen na Čilićevom servisu. Najbolji hrvatski tenisač izgleda da je na vrlo visokoj razini na početku ovog meča, još samo fali pritisak na Tsonginom servisu...

Nastavlja Francuz sigurno na svojem servisu, obojica se još traže na reternu. 

Ni u drugom gemu Tsonga nije uspio osvojiti poen na Čilićevom servisu. Najbolji hrvatski tenisač ima 2:1 vodstvo.

Čilić je otvorio ovaj meč na svojem servisu vrlo sigurno, bez izgubljenog poena i vodi 1:0. Nakon njega Tsonga također ulazi autoritativno, gubi samo jedan poen i izjednačuje na 1:1.


Uoči meča

Što se Čilića tiče, prilagodba na zemljanu podlogu, na kojoj su Francuzi imali više vremena za trening s obzirom na nastupe i boravak trojice hrvatskih reprezentativaca u Londonu, neće biti velika prednost na strani domaćina.

"Mislim da smo svi naviknuti dosta brzo se prilagođavati na sve podloge. Ove godine smo imali priliku igrati kod kuće tri puta i sva tri puta smo igrali na zemlji, nakon betona, tako da vjerujem da nam to neće predstavljati neki veliki problem. Možda će oni imati blagu prednost u početku, s obzirom na to da su duže na zemlji, ali mislim da će se sve nivelirati tijekom mečeva i da ćemo biti maksimalno spremni", misli Marin.

Hrvatska je na stadion Pierre Mauroy, na kojem je oko 25 tisuća navijača stigla kao veliki favorit. Francuzi ne mogu računati na Gaela Monfilsa, Gillesa Simona i Richarda Gasqueta pa znatno oslabljeni dočekuju Hrvate.

UŽIVO IZ LILLEA Dvije tisuće Hrvata nadglasalo 20 tisuća Francuza

Ove dvije reprezentacije su do sad igrale dvaput. U 1. kolu Svjetske skupine 2004. godine Francuzi su slavili 4:1, a prije dvije godine je Hrvatska u polufinalu u Zadru bila bolja 3:2.

Treći je ovo veliki susret Hrvatske i Francuske u sportovima općenito ove godine. U siječnju su Hrvatsku u Areni izbacili s rukometnog EP-a, u srpnju su slavili u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva, no ovaj put je Hrvatska veliki favorit.

Francuzi su dosta iznenadili odabirom podloge, a i samim sastavom. Malo tko je očekivao da će odabrati zemlju koja izrazito leži Ćoriću i Čiliću, a izbornik Yannick Noah iz sastava je izostavio Monfilsa i Gasqueta s kojima nije u dobrim odnosima.

"Da, iznenadilo me, definitivno. Pribojavali smo se toga da zaigraju Monfils i Simon koji su zadnja dva-tri mjeseca možda uz Gasqueta jedini koji su se nametnuli kao favoriti da bi mogli zaigrati u ovom susretu. Sigurno da je iznenađenje. Noah je zaštićen u Savezu zbog tog povjerenja igrača, legenda je tenisa. Koliko čujemo, ako nisi dobar s njim, nema šanse da uđeš u reprezentaciju. Nije se javio niti Monfilsu i Simonu, koliko čujemo", rekao je hrvatski izbornik Željko Krajan na jučerašnjoj press konferenciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.