Bio je zvijezda Reala, a propao je kad je pomislio da je bog. Sad radi u zdravstvu

Foto: Profimedia

ROYSTON DRENTHE je sredinom nultih godina ovog stoljeća bio jedna od najvećih nizozemskih nada. Lijevi bek ili krilo po potrebi, visok samo 167 centimetara, oduševljavao je nastupima u Feyenoordu, koji ga je u ljeto 2007. godine prodao Real Madridu za tada vrlo visokih 14 milijuna eura.

No na Bernabeuu se nije naigrao. Nakon što je došao u Real kao 20-godišnjak, Drenthe se nije snašao iako je s njim iz Nizozemske došao i mladi Wesley Sneijder. Odigrao je ukupno 65 utakmica za Real, ali za vrijeme ugovora u Madridu bio je na posudbama u Herculesu i Evertonu prije nego što je u ljeto 2012. Madrid napustio kao slobodan igrač.

''Mislio sam da sam bog''

"Imao sam 20 godina i bio na vrhuncu karijere. Ludnica koja se događala oko mene se ne može opisati, a ispunio mi se san kada sam ušao u Realovu svlačionicu. Te uspomene neću nikada zaboraviti, ali istina je da nisam bio spreman biti profesionalac. Mislio sam da sam bog, ali sam isto tako volio tulumariti. Da bi ostao na nogometnom vrhu, ne možeš se neprestano zabavljati dok profesionalno igraš nogomet", rekao je nedavno u intervjuu za La Gazzettu Dello Sport pa je dodao:

"Zbog Mourinha sam napustio Real. Kad sam se vratio s posudbe iz Heraclesa, odvojio me je od momčadi i naredio mi da treniram posebno. Osjećao sam se jadno, znao sam da je moja karijera u Realu gotova, a onda sam i razmijenio nekoliko žestokih rečenica s njim."

Došao je u Real kao zvijezda, a onda je propao

Pola godine Nizozemac je bio bez kluba, a onda je strmoglavo krenuo nizbrdo. Najprije je došao u rusku Alaniju iz Vladikavkaza, po isteku ugovora otišao je u Reading, a nakon toga u Kayseri Erciyesspor. U rujnu 2015. potpisao je za FC Baniyas u UAE-u, a na kraju te sezone objavio je da prestaje igrati nogomet jer se više ne smatra nogometašem.

U pauzi je čak snimio i rap album, ali se nogometu vratio u ljeto 2018., nakon dvije godine pauze. Neko vrijeme trenirao je u Sparti iz Rotterdama, koja mu je odlučila ponuditi ugovor na jednu sezonu. U 32 utakmice upisao je pet golova i šest asistencija, no Sparta mu nakon ulaska u prvu ligu nije produljila ugovor.

Gdje god da je stigao, nije uspio 

Otišao je u niželigaške Kozakken Boyse, iz kojih je u siječnju 2021. kao slobodan igrač otišao u Racing iz Murcije. Ondje je trebao biti veliko pojačanje, ali se pokazao promašajem. Pokušao je i u Realu iz Murcije, ali ni ta avantura nije prošla najsretnije. Danas je ovaj 35-godišnjak u nizozemskim medijima objavio da je digao ruke od profesionalnog nogometa i da je počeo raditi u zdravstvu.

Sad radi u zdravstvu i nogomet igra amaterski

"Moja cijela obitelj bavi se tim poslom. Tetka Helen je medicinska sestra, moja majka je njegovateljica, i prije nekoliko godina sam razmišljao: Zašto i ja ne bih pohađao obuku i vidio kako se tu snalazim?" rekao je nekadašnji nizozemski reprezentativac, koji je dobio posao na odjelu za osobe s demencijom, a poručio je i da ga rad u zdravstvu čini boljom osobom.

"Vidim potpuno drugu stranu svijeta. Rad mi pomaže da postanem bolja osoba u ovom društvu. Navikao sam na glamur u nogometu, ali me ovo obogatilo kao osobu. To je ono što sam tražio. Puno sam se mučio na kraju nogometne karijere. Činjenica je da znaš što želiš raditi, ali u trenutku kada počneš s tim, zapitaš se je li to zaista ono što ti se sviđa", dodao je Nizozemac.

Ipak, Drenthe nije totalno napustio nogomet. Pridružio se nizozemskom amaterskom klubu Kozakken Boys, u kojem naporno trenira i u kojem je vratio fizičku formu te će nastaviti igrati za taj klub.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.