Bilić Vidu izbacio iz reprezentacije, pozvani Bartulović i Tomečak

ZBOG sudjelovanja u masovnoj tučnjavi u pijanom stanju Domagoj Vida izbačen je iz reprezentacije. Odlučio je to Slaven Bilić, čiju izjavu prenose službene stranice Saveza.

"Vida će zbog neprimjerenog ponašanja propustiti ovo okupljanje. Hrvatski reprezentativac mora biti primjer na terenu i van njega i bez obzira na okolnosti, takvo je ponašanje nedopustivo", rekao je izbornik.

Vidu mijenja Bartulović, Gabrića Tomečak

"Ovo je vrlo ozbiljna opomena, ne samo Domagoju, nego svima, i igračima i članovima stožera. Mi imamo rijetku čast predstavljati našu zemlju, to je najveća privilegija za jednog sportaša, ali istovremeno je i najveća obaveza. Zato ne smije biti popusta prema nikome", zaključio je Bilić, koji je umjesto Vide i unesrećenog Drage Gabrića za utakmicu s Gruzijom pozvao Ivana Tomečaka i Mladena Bartulovića.

Podsjetimo, Vida je u noći sa subote na nedjelju, u vidno alkoholiziranom stanju, zajedno s četvoricom prijatelja u Donjem Miholjcu napao mladiće koji su se vraćali iz svatova, a epilog svega bio je da su četvorica sudionika završili u bolnici u Našicama. Tijekom jučerašnjeg dana Vida je bio nedostupan za komentar, ali u današnjim je izjavama isticao kako je došlo do naguravanja te da nije bilo govora o tučnjavi, kako su događaj iz Donjeg Miholjca prenijeli gotovo svi mediji.

Tomečak: Drago mi je zbog poziva, ali ne i zbog okolnosti

Vida je od Slavena Bilića dobio poziv za okupljanje reprezentacije uoči važne utakmice protiv Gruzije na Poljudu 3. lipnja. U Leverkusen je talentirani defenzivac prošle godine otišao iz Osijeka za rekordnu odštetu od 2,4 milijuna eura. Poznat je kao bećar, ali prošlog ljeta njegova djevojka Dunja Novalić, inače kći pokojnog Antuna Novalića, otkrila je da se Domagoj u potpunosti promijenio, da više ne noćari niti toliko posjećuje kladionice. Ipak, ovog je puta pokazao dio stare naravi zbog čega će ga na poziciji lijevog bočnog zamijeniti Bartulović, a na desnoj strani vezne linije konkurirat će Tomečak.

"Naravno da mi je drago zbog poziva, osjećam ponos i čast, ali mi je krivo zbog okolnosti pod kojima sam pozvan. Drago Gabrić je sjajan sportaš i molitve svih nas su uz njega", poručio je Ivan Tomečak na službenim stranicama Dinama.

Okupljanje reprezentativaca je u četvrtak u 12 sati u hotelu Le Meridien u Podstrani.

Bilić je već tjerao Olića, Balabana, Srnu, Šimunića, Križanca...

Ovo nije bio prvi put da se Bilić susreo s nedisciplinom u reprezentaciji, niti je prvi puta skinuo igrača sa svog popisa. Pred prvu kvalifikacijsku utakmicu s Rusijom 2006. godine Bilić je iz Čateža potjerao Darija Srnu, Boška Balabana i Ivicu Olića koji su do ranih jutarnjih sati tulumarili u zagrebačkom klubu "Fontana", a trebali su biti u svojim sobama od 23:30. Bilić ih je poslao kući, a umjesto njih nikoga nije zvao. Bio je to prvi Bilićev izazov nakon preuzimanja kormila reprezentacije i morao je pokazati zube igračima i navijačima, pred svjetskom publikom jer su priču o "veselom trojcu" prenijeli i vodeći svjetski mediji. HNS je odredio 30.000 kuna kazne svakom igraču, a tadašnji predsjednik Disciplinske komisije Ante Tomić rekao je kako će taj slučaj biti edukativan za druge.

Godinu dana kasnije dvojica mladih reprezentativaca pokazala su koliko su naučili na primjeru starijih kolega. Filip Lončarić i Mario Mandžukić pobjegli su kroz prozor hotela u Tuheljskim toplicama nakon poraza od Albanije u kvalifikacijama za EP, a samo nekoliko dana prije dvoboja s Azerbajdžanom. Tadašnji U-21 izbornik Dražen Ladić potjerao je igrače kući s priprema, a medijima poručio kako će detalji događaja i kazne igračima ostati među njima.

U jesen 2009. hrvatski reprezentativci imali su kolektivnu slobodnu večer koju su proveli zajedno u istarskom mjestu Funtani bez nadzora stručnog stožera. Bilić je stao u njihovu obranu kada su u javnost procurile fotografije pijanih igrača kako se vraćaju u hotel. Bio je to kraj kvalifikacijskog ciklusa za SP 2010. godine koji je za Hrvatsku bio neuspješan. Nešto kasnije, Bilić je priznao da fotografije ne lažu te je ukorom kaznio dvojicu igrača. Iz kampa je potjerao Šimunića i Križanca, za koje je samo rekao kako su prekršili pravila ponašanja.

Bilić o Gabriću: "Nadam se da će dragi Bog i hajdučko srce pobijediti u toj utakmici"

Bilić se osvrnuo i na tragičnu nesreću Drage Gabrića koji još leži u splitskoj bolnici nakon što je s automobilom sletio s ceste.

"Tužan sam i šokiran kao i svi mi. Nadam se samo i molim da će dragi Bog i hajdučko srce pobijediti u ovoj utakmici. Želim samo da ozdravi, da se probudi i vrati svojoj obitelji. Sve drugo je potpuno nebitno", rekao je kratko Bilić.

Tko će igrati protiv Gruzije?

Do Gruzije je ostalo manje od deset dana i sigurno je da će posljednja događanja oko reprezentacije ostaviti psihološkog traga na igračima. Nadajmo se, samo do početka utakmice, kada će svi ginuti na krcatom Poljudu za Dragu Gabrića. Gabrićeva nesreća i Vidina tučnjava i nisu baš najbolje vijesti uoči dvoboja gdje se mogu maksimalno kompromitirati šanse za odlazak na Euro, ali sigurno je da neće (ili barem ne bi trebale) utjecati na odabir Bilićeve početne jedanaestorke.

Na golu Runje ima prednost pred Pletikosom, a Tomić je ionako pozvan kao treći vratar (pa je poziv proslavio s četiri komada u mreži). Na desnom beku Srna je neupitan, baš kao i Ćorluka na desnom stoperu, ali pitanje je da li Šimunić, koji je neprijeporno iskusniji i u nogama ima više utakmica od Dejana Lovrena, ili Lyonov branič, koji je također pao u završnici sezone.

Valjda se Bilić opet neće odreći Danijela Pranjića kao u Tbilisiju, a ukoliko Šimunić u posljednjem redu zaigra na beku, a Lovren na stoperu, tada bi Bayernov veznjak bio gurnut naprijed na lijevoj strani. Suprotno bi trebao stajati Ivan Perišić, igrač u najboljoj formi od svih reprezentativaca, a za očekivati je da će centralne vezne zauzeti Vukojević i Modrić, s tim da bi Luka ipak bio istureniji, iza dva napadača.

Bilić na raspolaganju ima čitavu plejadu sjajnih napadača, ali dvojica od njih u ovom trenutku odskaču (Jelavić - odveo Rangerse do naslova prvaka i Mandžukić, čiji su golovi zadržali Wolfsburg u Bundesligi).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.