Bilić konačno uspio pojačati West Ham: Danas potpisuju sin afričkog Pelea i Interov rezervni bek

Foto: Guliver Image/Getty Images

DESET DANA prije starta sezone Premier League londonskim derbijem sa Chelseajem, Slaven Bilić konačno je uspio dovesti igrače koji mu nisu prvi izbor, ali odbijenice niza napadača te teška ozljeda ključnog lijevog beka diktiraju promjenu strategije na tržištu u "daj što daš".

Panika lagano lovi menadžera Hammersa, jer prodajom Diafare Sakha, ionako tanak izbor napadača u West Hamu sveden mu je na samo dvojicu, a ovog ljeta nema tko ga već nije odbio u pokušaju lova na golgetera od 20+ zgoditaka po sezoni.
Andre Ayew (26) nije takav profil igrača, štoviše, uopće nije napadač nego krilo, ali je dokazano sjajan te iskoristiv i na mjestu špice, a kako bi sina ganskog velikana Abedi Pelea doveo iz Swanseaja, West Ham velškom klubu plaća čak 20 milijuna funti, oko 25 milijuna eura. Hammersi tako dokazuju da odštetu od Sakha ne namjeravaju držati u čarapi, nego odmah investirati.
 
Swansea u ovom poslu drži nož s prave strane i mogao je tražiti takvo bogatstvo, jer Ayew ima čvrst ugovor do 2019., a njegov još kratko aktualni poslodavac također je iznimno tanak u ofenzivi nakon što je Bafetimbija Gomisa poslao na posudbu u Marseille, odakle je Ayew prošlog ljeta došao kao slobodan igrač.

Odmah po dolasku u Englesku Ayew je pokazao visoku klasu, sjajnim igrama na poziciji desnog krila zaslužio je naslov Igrača mjeseca Premier League za kolovoz, a u prve četiri utakmice zabio je tri gola. Poentirao je u debiju protiv aktualnog prvaka Chelseaja, a za pobjedu protiv Manchester Uniteda jedan gol je zabio a drugi namjestio.
 
Procvjetao je i selidbom pred gol; na utakmicama protiv Evertona i Sunderlanda upravo se kao špica iskazao golovima i asistencijama, a kao jedini napadač Swanseaja uživao je u kraljevskoj završnici prošle sezone, kada je u zadnja tri kola postigao dva gola za pobjedu protiv Liverpoola, zabio je za remi protiv Manchester Cityja, a Bilić ga je zapamtio jer je za uvjerljivu pobjedu Swanseaja na Upton Parku (4:1) po jedan gol postigao i namjestio.

Ayew dakle nije vrhunski napadač kojeg je Bilić dugo tražio i kakav West Hamu nasušno treba, ali je kao što smo istaknuli, odlično krilo, koji se, kako svjedoči drugi dio prošle sezone, sjajno snalazi pred golom.
 
I dok je napad dio momčadi za koji je Bilić odavno svjestan da ga je potrebno pojačati, novog igrača za lijevi bok odnedavno iziskuje viša sila, jer Aaron Cresswell (26), nezamjenjivi lijevi bek i jedan od najboljih igrača West Hama prošle sezone, prije deset dana teško je ozlijedio ligamente na prijateljskoj utakmici s Karlsruheom i na teren se vraća tek krajem studenog.
 
Zato je Bilić posegnuo za Davideom Santonom (25), lijevim bočnim Intera, s kojim je dogovorena jednogodinja posudba uz naknadu od pola milijuna eura, te cijena od 6 milijuna eura ako ga West Ham poželi otkupiti tijekom pozajmice.
Krajem prošlog deseteljeća Santon, iskoristiv na oba boka, kojeg odlikuju brzina i tehnika te dobra igra u oba smjera, glasio je za najboljeg mladog lijevog beka u Europi, njegovi veliki fanovi bili su Lippi i Mourinho, koji su ga proglašavali Maldinijevim nasljednikom, a divio mu se i Cristiano Ronaldo, kojeg je učinio nevidljivim kada ga je čuvao.
 
Ali, ozljede te daleko sporiji razvoj nego što se očekivalo, gurnule su Santona u zapećak, pa je iz Intera poslan na posudbu u Cesenu, nakon čega je 2011. prodan u Newcastle, gdje je odlično krenuo, ali je prije dvije godine iz momčadi istisnuo Dummet, pa se u siječnju prošle godine vratio u Inter.

U godinu i pol u drugoj gaži na Meazzi, uspio je sakupiti tek 20-ak nastupa i nije se uspio probiti ispred D'Ambrosia, Nagatoma i Tellesa, pa je opet morao otići.
 
Bilić u Santonu dobiva igrača s preko 80 nastupa u Premier League, pa iako je stranac neće morati prolaziti spomenuti proces prilagodbe, te svakako nekoga tko je itekako željan dokazivanja, jer predviđanja o grandioznoj karijeri nije ispunio, zadnje dvije sezone je rezerva, ali s 25 godina još ne previše star za novi početak.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.