SP 2022

Bez gledatelja i TV signala odigrana utakmica Sjeverne i Južne Koreje

Foto: Guliver Image/Getty Images

SJEVERNA i Južna Koreja odigrale su bez golova u kvalifikacijama za SP 2022, a u prvoj utakmici ove dvije reprezentacije nakon 30 godina u Sjevernoj Koreji, osim golova, nije bilo ni gledatelja, a ni izravnog TV prijenosa.  

Stadion Kim Il Sung u Pjongjangu bio je sablasno prazan jer Sjevernokorejci nisu dopustili ulaz gledateljima, a nije bilo ni TV signala iako su domaćini obećali "uskoro distribuirati DVD sa snimkom utakmice". 

Na stadionu je ipak puštena himna i vijorila se zastava Južne Koreje, a upravo su himna i zastava bile rezultat dosadašnjeg spora i razlog zašto Sjeverna Koreja dvije službene utakmice s južnim susjedom u kojima je bila domaćin nije igrala u Pjongjangu nego u Šangaju.

Također, prošli put kada su se dvije Koreje susrele u azijskim kvalifikacijama u Seulu prije deset godina, gosti su optužili domaćina da su "otrovali hranu njihovim nogometašima". 

Embed from Getty Images

Inače, utakmicu u Pjongjangu je uživo pratio i predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Gianni Infantino, koji je bio jako razočaran činjenicom da nije bilo gledatelja na stadionu. 

"Stvarno samo iznenađeni činjenicom da ipak nisu pušteni gledatelji iako smo imali najavu da će to biti učinjeno. Također, u posljednji trenutak su otkazali i TV signal s utakmice, dok velikom broju inozemnih novinara nisu odobrene vize za ulazak u Sjevernu Koreju", kazao je Infantino. 

Sjevernokorejski državni mediji uopće nisu izvijestili o utakmici, a južnokorejskim novinarima je blokirana komunikacija sa stadiona. Također, iako je udaljenost između dva glavna korejska grada vrlo malena, Južnokorejci su na utakmicu putovali puno dužim putem preko Pekinga. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.