Armstrong otkrio kako je 500 puta prevario doping-test: "To je kao raketno gorivo"

Foto: Profimedia

LEGENDARNI biciklist Lance Armstrong (52) jedan je od najvećih sportaša u povijesti, no prije deset godina priznao je da se dopingirao. Amerikanac je od 1999. do 2005. sedam puta osvajao Tour de France, najtežu biciklističku utrku na svijetu. Za vrijeme karijere nikada nije padao na doping-testovima, a sada je na gostovanju u podcastu Club Random govorio kako je varao.

"Testiran sam 500 puta i nikada nisam pao. To nije laž, to je istina. Nisam nikada izbjegavao doping-kontrole, nije se moglo. Svaki put sam otišao na testiranje i svaki put bih prošao. Neke od supstanci koje sam koristio, posebno one koje su najjače poboljšavale performanse, kratko su se zadržavale u organizmu."

"To je promijenilo sve sportove"

"Ljudi koji uzimaju anaboličke steroide imaju isti problem kao i oni koji konzumiraju marihuanu. Recimo, možete pušiti joint, a za dva tjedna imat ćete pozitivan test na marihuanu jer se ona duže zadržava u organizmu. Ja sam koristio EPO, sintetičku verziju hormona eritropoetina, koji je bio kao raketno gorivo i teško ga je bilo otkriti jer se kratko zadržavao u organizmu."

"On u organizmu ostaje četiri sata od uzimanja pa je lako izračunati koliko ga vremena prije utrke treba uzeti da se bi otkrio nakon što utrka završi. On je promijenio ne samo biciklizam nego i sportove gdje su potrebni snaga i izdržljivost." EPO je, zajedno s mnogim supstancama, zabranjen nakon 2013. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.