Amerikanci i guzonje iz olimpijskog odbora spavaju na luksuznom kruzeru pred Rijom

Foto: Getty Images / Silver Cloud
Dea Redžić / Index

NBA zvijezde američke reprezentacije danas stižu u Rio de Janeiro, ali ne i u Olimpijsko selo u Barra da Tijuci u zapadnom dijelu grada. Američki košarkaši bit će usidreni na luksuznom kruzeru Silver Cloud, a prema posljednjim informacijama pridružit će im se i ženska reprezentacija. Amerikanci žele izbjeći spartanske uvjete pripreme: nedovršene sobe u kojima nestaje vode i struje, male, slabašne krevete, smrad i pljačkaše.

Craig Miller, glasnogovornik američkog saveza, izjavio je da njihovi košarkaši još od 1988. godine ne spavaju po olimpijskim selima, ali sudjeluju u promociji olimpizma gdje i kad god je to moguće. "Posjećuju selo i druže se s ostalim sportašima. Uvijek su prisutni i u publici", govori Miller.

Vlasti u Riju i njihove turističke ispostave od veljače su upoznate s američkim planom. Brazilskoj agenciji UOL potvrđeno je da su za potrebe VIP gostiju olimpijskih igara iznajmljena dva prekooceanska kruzera.U 196 bogato opremljenih kabina smjestit će se 12 članova Dream Teama i ostatak američke delegacije, dok su drugi brod rezervirali članovi Međunarodnog olimpijskog odbora sa svojom pratnjom.

"Sramota za Brazil! Oni su krivi, pozvali su ljude u svoju kuću"

U međuvremenu, 17.950 sportaša smjestit će se u 31 objektu olimpijskog kvarta koji visokim, osvijetljenim zadnjima strši u svakodnevici Barre. Unutrašnjost nudi manje luksuznu priču.

Dio lokalnog stanovništva iseljen je s područja na kojem su umjesto trošnih kućica nikle olimpijske dvorane. Njih ukupno devet nalazi se u Barri. Za izgradnju olimpijskog sela bilo je potrebno 18 tisuća radnika. Mnogi od njih još su tamo, kao i 13 tisuća volontera koji danonoćno pokušavaju pokrpati rupe organizatora. Jedan od njih, s kojim smo sinoć razgovarali, odrađuje svoje sedmo veliko natjecanje i tvrdi da ovakvu sramotu još nikada nije vidio.

"Organizacijski odbor jednostavno ne zanimaju igre u Riju. Ovo je sramota za Brazil. Htjeli su Igre, pozvali su ljude u svoju kuću", priča nam uzbuđeno, dok pokušava ustrojiti svoj tim za noćnu smjenu.

"Dopali su me Ukrajinci, Brazilci i Portugalci. Nitko od njih ne želi raditi nakon sedam navečer"

U njegovu priču uvjerili smo se probijajući se do glavnog press centra, kroz prometni kaos, kontrolne punktove vojske i svježi beton. Zbog kresanja budžeta i nedovoljnog broja pripadnika osiguranja otvoren je svega jedan ulaz u golemi kompleks. Kontrole traju doslovno satima.

Amerikanci najbrojniji, Tuvalu predstavlja svega jedan sportaš

Zanimljivo, u selu je najbrojnija upravo američka delegacija s više od 500 članova. Slijede delegacije Brazila s 477, Njemačke s 432 i Australije s 428 sportaša. Brojku od 400 sportaša prelaze i kineska i Francuska delegacija, a s više od 300 sportaša doputovali su nacionalni olimpijski odbori Velike Britanije, Japana, Kanade, Španjolske i Italije. Otočnu državu Tuvalu predstavljat će svega jedan sportaš, i to u utrci na 100 metara, dok će po dva sportaša nastupiti za nacionalne olimpijske odbore Somalije, Butana, Čada, Dominike, Ekvatorijalne Gvineje, Liberije, Mauritanije, Naura i Svazija.

Bogut iz sela razvalio guzonje

Sportaši iz Olimpijskog sela u svijet šalju sarkazam. Andrew Bogut, australska NBA zvijezda hrvatskih korijena, na Twitteru je pokazao kako krpa zastor za tuš i prozvao organizatora "jer je svojim ljudima osigurao bolje uvjete". Hashtag #IOCLuxuryLodging postao je hit na mreži.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.