Pobjeda koja je trebala ovoj generaciji

Foto: HINA

HRVATSKA je u Manausu upisala najveću pobjedu u povijesti svjetskih prvenstava i tako se nakon vrlo blijedih kvalifikacija te nervoznog baraža napunila prijeko potrebnim samopouzdanjem uoči presudnog dvoboja s Meksikom. Zaboravlja se da je u posljednjih 14 mjeseci Hrvatska u natjecateljskim susretima upisala četiri poraza, dva remija i samo jedno slavlje, ono protiv Islanda na Maksimiru. Možemo se samo nadati da je taj sastojak, vjera u vlastite mogućnosti, ono jedino što je nedostajalo momčadi koja u kadru između ostalih ima i dva osvajača najvećih ovosezonskih trofeja Starog Kontinenta - Modrića i Rakitića te jednog od najboljih napadača globusa Marija Mandžukića.

Strašno je koliko Mandžukić znači Hrvatskoj

U ekstremnim uvjetima amazonske prašume igrači Nike Kovača pružili su jednu kvalitetnu partiju, ali i dalje prezentaciju koja mora biti isključivo osnova za daljnji napredak. Kamerun je ipak najneorganiziranija reprezentacija svjetske smotre, a za pet dana u Recifeu Hrvatsku očekuje dijametralno suprotan protivnik, izrazito discipliniran, kompaktan i opasan. Ukoliko usporedimo ovaj dvoboj s onim u Sao Paulu, odmah postaje jasno koliko Kovačevoj reprezentaciji znači Mandžukić i to ne samo njegova spretnost u fazi napada, već i enormni defenzivni posao koji odrađuje u odnosu na statičnog Jelavića.

Rekorder Olić uz bok slavnom Michaelu Laudrupu

Još nekoliko igrača zaslužuje sve pohvale za svoj obol u ovoj povijesnoj pobjedi. Za početak nedvojbeni igrač utakmice Ivan Perišić, koji je upisavši asistenciju i jedan od najljepših zgoditaka na SP-u, odigrao svoju najbolju partiju u reprezentativnom dresu. Njegov 50-metarski trk kod drugog gola uvelike podsjeća na nevjerojatne solo dionice izvrsnog Velšanina Garetha Balea. No najvažniji pogodak na Amazonian Areni ipak je djelo vremešnog Ivice Olića, koji je 19. reprezentativnim golom postao najstariji strijelac Hrvatske na svjetskim prvenstvima. Olić je pritom stigao na drugo mjesto svih vremena nakon Michaela Laudrupa po vremenu proteklom između dva gola na SP-u - 12 godina i 11 dana.

Sammir i Pranjić pod velikim upitnikom

Istovremeno, ne smijemo ostati slijepi za zabrinjavajuće partije ponajprije Danijela Pranjića, a onda i Sammira. Jasno je da Mateo Kovačić na SP-u nije ni sjena onoga igrača otprije godinu dana, međutim treba li njegova zamjena biti igrač koji je u posljednjih pola godine odigrao 321 minutu u dresu Getafea. Jedna dobra dubinska lopta za Mandžukića ne može maskirati činjenicu da je Sammir do isključenja Songa bio gotovo igrač manje u sredini terena. Ništa bolji nije bio ni Pranjić, kojeg ruku na srce već godinama bacaju u momčad kad god je stani-pani situacija. Mbia i Chupo Moting veliki su dio prvog poluvremena doslovno masakrirali braniča Panathinaikosa, čak do te mjere da je Niko Kovač bio prisiljen zamijeniti strane Perišiću i Oliću kako bi mu pomogao.

Crveni karton ne smije maskirati probleme

Kako će pohvale ionako stići sa svih strana svijeta, Niko Kovač se treba potpuno koncentrirati na prvih 40 minuta, kada je momčad koju rasturaju svađe već nekoliko godina i koja se zbog neisplaćenih premija jedva ukrcala na avion za Brazil, držala Hrvatsku u doslovnom bunkeru. Bedem u 4-5-1 formaciji u kojoj su Olić i Perišić bili bekovi, a hrvatski veznjaci tek statisti agresivnih kamerunskih nogometaša. Slijedom toga, jasno je kao dan da je isključenje trenutak koji je prelomio susret, ne samo zbog toga što je ohrabrio Kovačeve pulene već što okrenuo kamerunske nogometaše jedne protiv drugih.

Kakav "otac" takav i "sin" Song

Jako puno oslikava sukob Assou - Ekotta i Moukandjoa, a tu divlju crtu, slavni Roger Milla mjesecima je upozoravao, Volker Finke jednostavno nije mogao obuzdati. Upravo zato, ukoliko Hrvatska svlada Meksiko i prođe u osminu finala, možemo u velikom dijelu zahvaliti mladom Alexu Songu. Zanimljiv je podatak kako je veznjak Barcelone nećak Rigoberta Songa, nekadašnjeg kamerunskog reprezentativca koji ga je kao siroče praktički odgojio, a koji je uz Zinedinea Zidanea jedini nogometaš u povijesti koji je zaradio crveni karton na dva svjetska prvenstva.

Pročitajte više:

> Kovač: Nemamo što slaviti, čeka nas veliko finale protiv Meksika!

> Kamerunski izbornik: Ispričavam se svima, crveni karton nas je pokopao

> Hrvatska za povijest! Kamerun razbijen 4:0, Perišićev gol jedan od najljepših na turniru!

> Olić naslijedio Kovača, Mandžukić s dva pogotka ušao u povijest

> Meksikanci uzbuđeni: "Samo mislimo na Hrvatsku"

> Liječnici prije utakmice Oliću vadili staklo iz stopala: "Ovo je bila Perišićeva najbolja utakmica za Hrvatsku!"

Pratite nas na Facebooku:

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.