Petero Hrvata vode rukomet na pijesku prema olimpijskoj obitelji

Foto: Press

REVIJALNA, pokazna utakmica rukometa na pijesku bit će odigrana 16. srpnja u sjedištu MOO u Lausanni, a prisustvovat će joj i predsjednik MOO Thomas Bach. Osnovni razlog organizacije tog spektakla potencijalna je mogućnost da ovaj sport postane ravnopravan član olimpijske obitelji, odnosno da postane olimpijski sport.
 
Rukomet na pijesku posljednjih godina bilježi ogroman rast gledanosti, sve je više aktivnih igrača i igračica, a ni marketinška strana priče nije zanemariva. Štoviše, TV gledanost na Svjetskim igrama i europskim i svjetskim prvenstvima bila je više nego dobra, što je ponukalo čelne ljude krovne sportske organizacije da rukometu na pijesku daju priliku.
 
Hrvatska kao svjetska velesila daje petoro predstavnika
 
Međunarodni olimpijski odbor u četvrtak poslijepodne imati će priliku vidjeti kako se igra ovaj atraktivan sport. Za četiri ekipe, dvije u muškoj i dvije u ženskoj konkurenciji, odabrani su najiskusniji pjeskaši, a među njima se našlo i pet hrvatskih imena. 
 
Hrvatska će u Lausanni imate pet predstavnika među kojima dva aktualna reprezentativca Igor Totić i Drago Vojnović, bivši reprezentativac Mladen Paradžik, reprezentativka i kapetanica seniorske reprezentacije Vlatka Šamarinec te izbornik muške seniorske reprezentacije Davor Rokavec. Svi oni očekuju da Međunarodni olimpijski odbor da zeleno svijetlo kako bi rukomet na pijesku postao dio Igara. 
 
U muškoj ekipi Orion koju će voditi izbornik Rokavec zaigrat će Igor Totić i Mladen Paradžik, dok će u protivničkoj ekipi Sirius zaigrati Drago Vojnović. Cilj utakmica je pokazati atraktivnost rukometa na pijesku.
 
''S obzirom da je to pokazna utakmica više očekujem neke atraktivne pokrete i slabiju obranu, nego što očekujem bitnost rezultata i tko će pobijediti“, rekao je bivši reprezentativac Paradžik, dok Vojnović očekuje „vrhunsku utakmicu i vrhunsku zabavu“. 
 
Rukomet na pijesku ušao je na program Olimpijskih igara za mlade 2018. godine u Buenos Airesu, a izbornik Rokavec očekuje i pozitivan ishod u Lausanni. 
 
Povijesna prilika za ovaj sport
 
''To su utakmice na kojima će se okupiti najzvučnija imena, odigrat će utakmice da Međunarodni olimpijski odbor  vidi kako to izgleda, da procijene i da kažu da je to to. Kako smo ušli na program Olimpijskih igara za mlade, vrlo je vjerojatno da će i ovaj događaj imati pozitivan ishod'', zaključio je Rokavec. 
 
Utakmice u Lausanni su povijesna prilika da rukomet na pijesku nađe mjesto na Igrama.
 
 ''Ovo je sad povijesna prilika za rukomet na pijesku, da se pokaže u najboljem svijetlu i ovo je ono o čemu smo mi igrači rukometa na pijesku godinama težili i sanjali. Možda sam subjektivan, jer sam pjeskaš, ali mislim da zaslužuje biti dio Olimpijade'', rekao je Paradžik 
Kapetanica hrvatske seniorske reprezentacije Vlatka Šamarinec jedina je hrvatska predstavnica u Lausanni.
 
 ''Iznimna mi je čast što sam pozvana da prisustvujem na ovom povijesnom događaju i što ću predstavljati Hrvatsku zajedno s kolegama iz muške ekipe. S obzirom da je rukomet na pijesku zaista postao globalni sport, u Lausanni očekujem da ćemo ga dostojno prezentirati, da ćemo pokazati svu njegovu čar i ljepotu te da ćemo biti odabrani kao novi olimpijski sport. Očekujem odličnu i zanimljivu utakmicu s prekrasnim potezima i akcijama i jedva čekam da sudac podbaci prvu loptu'', izjavila je Šamarinec. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.