Odbrojavanje uz Index i projektil nogometnog filozofa Paula Breitnera: Još 15 dana do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTALO je još 15 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!
 
15. Paul Breitner: Zapadna Njemačka - Čile 1:0, SP u Zapadnoj Njemačkoj 1974.
 
Iako su najveći favoriti desetog svjetskog prvenstva 1974. održanog u Zapadnoj Njemačkoj bili sjajni Nizozemci na čelu sa Cruyffom, Neeskensom, Repom i ostalima, momčad Zapadne Njemačke također je pucala na sam naslov.
 
Sjajna generacija stasala na porazu u finalu 1966.
 
Dvadeset godina nakon senzacionalnog trijumfa na SP u Švicarskoj, Zapadna Njemačka je ponovo raspolagala jednom velikom generacijom sposobnom za najveće domete. Generacija koje je izgubila ono nesretno finale u Engleskoj 1966. na čelu sa Franzom Beckenbauerom polako je sazrijevala igrajući polufinale Mundijala u Meksiku i osvojivši EP u Belgiji 1972.
 
Kad se tome pridoda i da je baš te 1974. Bayern krenuo u svoju trogodišnju dominaciju Kupom prvaka, logično je bilo očekivati da vrhunac bude titula prvaka svijeta na domaćem terenu.
Oni su do nje i došli u čuvenom finalu sa Nizozemskom o kojem smo već u Odbrojavanju pisali, no put do tog finala i pobjede u njemu je bio spor i trnovit.
 
Sjajni Nizozemci, neuvjerljivi Nijemci i genijalni Paul Breitner
 
Dok su se lepršavi Nizozemci igrali nogometa, demonstrirajući svoj totalni nogomet, Nijemci su iznenađujuće neuvjerljivo počeli turnir.
 
Već prva utakmica sa Čileom je pokazala da u momčadi Helmutha Schona nešto ne štima. Jedva jedvice je izborena pobjeda 1:0, a gol nije zabio nitko od napadača već sjajni mladi branič Paul Breitner. Nijemci su dugo kombinirali prebacujući igru s jedne strane na drugu, sve dok loptu nije dobio Der Afro. Sa nekih 35 metara je opalio i lopta se samo zabila u suprotne rašlje golmana Vallejosa. Spektakularan gol, vjerojatno najljepši na cijelom Mundijalu. 

 
Zbog ideala odbio ići na fašistički Mundijal genera Videle
 
Poslije,  u drugom krugu, u četvrtfinalnoj grupi, Breitner je zabio još jedan divan gol Jugoslaviji, o kojem smo također već pisali, a bio je strijelac i u finalu iz kaznenog udarca. Ipak, ovaj gol Čileu je nešto neponovljivo. Remek djelo velikog igrača i velikog čovjeka. Filozofa i iskonskog ljevičara, humaniste  koji je odbio nastupati na SP u Argentini sve dok je tamo na vlasti fašistička vojna hunta koja se terorom i smrću održava na vlasti.
 
Inače, kao kuriozitet, Breitner je bio strijelac i u finalu SP 1982. kada su Talijani pobijedili Njemačku 3:1 te je tako uz Vavu, Pelea i Zidanea jedini nogometaš koji je uspio u dva različita finala postići gol.
 
Veliki Der Afro!
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.