Odbrojavanje uz Index: Utučene milijarde u zlato koje su na kraju uzeli Francuzi

Montaža Index

OSTAO je još samo jedan dan do prve utakmice Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Kataru koje počinje danas, 15. siječnja. Hrvatska reprezentacija, kao i na svako veliko natjecanje još od Portugala 2003., kad je osvojila zlato, otišla je s velikim ambicijama. Primarni cilj je peto mjesto koje vodi na OI u Rio 2016., a naravno, od igrača Slavka Goluže očekuje se i medalja.
 
Hrvatska još od Islanda 1995. u kontinuitetu nastupa na svjetskim rukometnim prvenstvima, a turnir u Kataru bit će joj jedanaesto svjetsko prvenstvo.
 
Index vas podsjeća na neke od najdramatičnijih mečeva koje je Hrvatska odigrala na svjetskim rukometnim prvenstvima.
 
HRVATSKA – FRANCUSKA 19:24, finale SP 2009. u Hrvatskoj
 
Hrvatska je 2009. ugostila najbolje svjetske rukometne reprezentacije, a gradovi domaćini bili su Split, Zagreb, Osijek, Varaždin, Poreč, Pula i Zadar.
 
Tadašnja Vlada RH nije štedjela novac da bi se osiguralo domaćinstvo, a kako Hrvatska u tom trenutku nije imala dvorane koje bi zadovoljavale standarde potrebne za organizaciju jednog takvog sportskog događaja, podignuti su ogromni krediti za izgradnju dvorana, od kojih dobar dio njih nikad neće biti profitabilan. Štoviše, primjer Spaladium Arene u Splitu najplastičnije opisuje u kakvu je financijsku dubiozu Hrvatska upala, sve samo da bi se na domaćem tlu, u domovini, osvojilo zlato.
 
Teško otvaranje s Korejom, nakon toga šetnja do finala
 
Baš u Splitu, u toj nesretnoj Areni, koja danas zjapi prazna, a i takva košta kao svetog Petra kajgana, Hrvatska je otvorila turnir protiv Južne Koreje. Svi su očekivali laganu pobjedu, no bilo je to pravo mrcvarenje. Cijelu utakmicu se igralo gol za gol, a na kraju je Hrvatska ipak uspjela minimalno slaviti 27:26.
 
Paradoksalno, sve do finala, bila je to jedina utakmica u kojoj se Hrvatska mučila. Nakon tog otvaranja u grču, gledali smo rukometnu rapsodiju reprezentativaca Hrvatske.
Dvocifrene pobjede protiv Kube i Kuvajta nisu nikog iznenadile, to se i očekivalo, no deset razlike kontra jake Španjolske, e to je već odjeknulo u cijelom rukometnom svijetu. Bio je to jasan pokazatelj po što je ovdje došla reprezentacija Hrvatske. Prvi dio turnira zatvoren je laganom, 30:26 pobjedom protiv Švedske.
 
Nakon toga karavana se preselila u Zagreb, a u drugom dijelu turnira, toj četvrtfinalnoj grupi Hrvatska je bez većih teškoća pobijedila Mađarsku, Slovačku i u jednoj revijalnoj utakmici i Francusku 22:19.
 
U polufinalu pregažena i jaka Poljska
 
Nikad lakše do polufinala. A u polufinalu jaka i moćna Poljska, reprezentacija koja je branila srebro s prošlog SP u Njemačkoj te ekipa koja nas je svladala na OI u Pekingu. Ipak, Szmal, Jurasik, Bielecki i braća Lijevski nisu imali što tražiti protiv goropadne Hrvatske predvođene najboljim strijelcem SP Ivanom Čupićem. Hrvatska je slavila s uvjerljivih 29:23 i osigurala je treće svjetsko finale u šest godina, ovaj put s Francuskom.
 
Više od 15 tisuća ljudi u zagrebačkoj Areni željelo je samo jednu stvar – zlato. Cijelo se prvenstvo i organiziralo s ciljem da se osvoji zlato te da se jedna velika, vjerojatno najveća sportska generacija u povijesti hrvatskog sporta, na domaćem tlu popne na svjetski tron. 
 
Ti prokleti Francuzi
 
Međutim, s druge strane su bili Oni. Momčad Francuske koja je osvojila apsolutno sve i koja nas je toliko puta zaustavila - samo korak do. 
 
Bila je to utakmica na nož, kao i svaka utakmica Hrvatske i Francuske. Jake obrane, puno udaranja i malo golova. Gotovo da smo u Zagrebu gledali reprizu četvrtfinala sa SP u Njemačkoj 2007., kad je Francuska slavila 21:18.
 
Prvo poluvrijeme je otvorio Čupić golom, no za svaki gol su obje reprezentacije doslovno morale krvariti. Na kraju prvih 30 minuta rezultat je bio 12:11 za Hrvatsku, premda je bilo prilika da se i igrači Line Červara odvoje. Promašen sedmerac Čupića i dva čista zicera Gorana Šprema dali su nadu Francuskoj da u nastavku mogu okrenuti susret u svoju korist.
 
Sukob Karabatića i Balića
 

Nažalost, tako je i bilo. Francuzi su zaigrali još agresivniju obranu, danski sudački par im je to puštao, a na vratima im je briljirao Omeyer. U 46 minuti dogodio se jedan od upečatljivijih trenutaka u novijoj povijesti svjetskog rukometa. Pri rezultatu 18:18 Balić je došao u verbalni sukob Nikolom Karabatićem, svašta mu je izgovorio nakon jednoga prekršaja, a ovaj je sve to stoički podnio.
 
Nakon toga je dodatno zaiskrilo na parketu, što je išlo na ruku Francuzima. Šprem je (nakon još jednog) promašaja ostao ležati s bolnom grimasom na licu, no Francuzi su nastavili igrati kao da to ne primjećuju što je izazvalo buru negodovanja na našoj klupi i na tribinama. 
 
U tim trenucima ni Francuzi nisu u napadu bili nešto posebno spektakularni, no oni su tu i tamo nešto i zabili, dok je Hrvatska potpuno stala. Više od deset minuta nismo zabili gol, a protiv Francuza to znači samo jedno – poraz. Hrvatska je u napadu bila sasvim jalova, beskrajna dodavanja kao izlika za bezidejnost, a kad je Narcisse probušio Alilovića za 21:18 bilo je jasno da je zlato na hrvatskom tlu samo nedosanjani san.
 
Hrvatski su se rukometaši teško mirili s porazom, smetala im je svaka sudačka odluka), pa je tako Vori u 59. minuti zaradio crveni karton što je publika popratila bacanjem svakojakih predmeta na teren, a Narcisse je priču zaključio golom za 24:19.
 
Izjave izbornika nakon utakmice:
 
Lino Červar, izbornik Hrvatske:
 
''Naravno da smo tužni kada se izgubi finale, ali ćemo već sutra biti vrlo ponosni na ovo srebro.Dali smo sve od sebe i bili ravnopravni sve do 50. minute kada smo fizički pali, a Francuzi to iskoristili. Uzeli smo srebro s devet pobjeda i jednim porazom, a s tim omjerom smo na prošlom prvenstvu u Njemačkoj bili tek peti. Dakle, na dva Svjetska prvenstva imamo čak 18 pobjeda i samo dva poraza, te nam nitko ne može reći da nismo dali sve što je bilo u našim mogućnostima. Francuzi su večeras bili bolji i ja im čestitam", izjavio je Červar.
 
Claude Onesta, izbornik Francuske:
 
''Ovo je veliki dan za francuski rukomet, osvojili smo naslov prvaka. Moja ekipa je pokazala inteligenciju, hrabrost i psihičku snagu za pobjedu u ovakvom ozračju. Hrvatska igra najljepši rukomet na svijetu i uvijek je teško pobijediti Hrvate, a još teže kada cijela dvorana ovako navija. Ovo je upravo zbog gledatelja i novih dvorana za mene jedno od najbolje organiziranih svjetskih prvenstava", izjavio je Onesta.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.