Odbrojavanje uz Index: "Izgubljena" se generacija popela na svjetski tron

Montaža Index

OSTALO je još samo četiri dana do početka Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru koje počinje 15. siječnja. Hrvatska reprezentacija, kao i na svako veliko natjecanje još od Portugala 2003., kad je osvojila zlato, putuje s velikim ambicijama. Primarni cilj je peto mjesto koje vodi na OI u Rio 2016., a naravno, od igrača Slavka Goluže očekuje se i medalja.
 
Hrvatska još od Islanda 1995. u kontinuitetu nastupa na svjetskim rukometnim prvenstvima, a turnir u Kataru bit će joj jedanaesto svjetsko prvenstvo.
 
Index vas podsjeća na neke od najdramatičnijih mečeva koje je Hrvatska odigrala na svjetskim rukometnim prvenstvima.
 
HRVATSKA – NJEMAČKA 34:31, finale SP u Portugalu 2003.
 
"Ljudi, pa mi imamo srebro! Tko se tome nadao!? Pokazali smo karakter, pokazali smo da smo nesalomljivi", poručio je Červar nakon dramatične polufinalne pobjede protiv Španjolske nakon dva produžetka.
 
Doista, otpisana i ''besperspektivna'' momčad koja je samo 365 dana ranije bila posljednja u Europi, a samo dva tjedna prije izgubila od rukometnog liliputanca Argentine, došla je u situaciju da igra za svjetsko zlato.
 
Protivnik je bila sjajna i moćna Njemačka, do tada neporažena na turniru. Nijemci su se u finale plasirali preko Francuske i protiv momčadi Line Červara bili su favoriti.
 
Nijemci su bolje otvorili utakmicu i vodili sve do 9. minute, kada su naši poveli. Tijekom cijele finalne utakmice naši su bili bolji, vodili su po 3-4 razlike, Nijemci su uz pomoć sudaca stizali rezultat, ali suci nisu mogli sami, a Nijemci nisu uspijevali zadržati vodstvo dulje od dvadesetak sekundi. Na poluvrijeme smo otišli s dva gola prednosti.

Čarobni Džomba uništio je njemački san o zlatu
 
 U nastavku je Nijemce izluđivao Vlado Šola svojim obranama, a onda su suci dosudili nekoliko sedmeraca protiv Hrvatske za izjednačenje. Jović i Džomba zabijaju, a Lacković ponovo s posljednja dva gola postavlja konačnih 34:31 za prvo svjetsko zlato.
 
Mirza Džomba, koji je u finalu zabio čak osam golova uz nevjerojatnih 100 posto šuta, izabran je idealnu postavu Prvenstva, a finale s Njemačkom bilo je najefikasnije finale do tada.
Idealna momčad turnira:
 
Henning Fritz (Njemačka), Eduard Kokšarov (Rusija), Carlos Pérez (Mađarska), Enric Masip (Španjolska), Patrick Cazal (Francuska), Mirza Džomba (Hrvatska) i Christian Schwarzer (Njemačka)
 
Početak nove generacije
 
Bio je to nevjerojatan uspjeh hrvatskog rukometa i hrvatskog sporta, koji je označio novo vrijeme, eru Line Červara i njegovih "kauboja" koji su postali rukometna velesila.
 
Prvo, povijesno svjetsko zlato za hrvatski sport osvojili su sljedeći igrači pod vodstvom Line Červara:
 
Ivano Balić, Davor Dominiković, Mirza Džomba, Slavko Goluža, Božidar Jović, Nikša Kaleb, Mario Kelentrić, Blaženko Lacković, Valter Matošević, Petar Metličić, Vlado Šola, Denis Špoljarić, Renato Sulić, Tonči Valčić, Igor Vori i Vedran Zrnić.

 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.