Odbrojavanje uz Index: Drugo finale Balića, Džombe i društva u nizu, no Španjolci su bili prejaki

Montaža Index

OSTALO je još samo tri dana do početka Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru koje počinje 15. siječnja. Hrvatska reprezentacija, kao i na svako veliko natjecanje još od Portugala 2003., kad je osvojila zlato, putuje s velikim ambicijama. Primarni cilj je peto mjesto koje vodi na OI u Rio 2016., a naravno, od igrača Slavka Goluže očekuje se i medalja.
 
Hrvatska još od Islanda 1995. u kontinuitetu nastupa na svjetskim rukometnim prvenstvima, a turnir u Kataru bit će joj jedanaesto svjetsko prvenstvo.
 
Index vas podsjeća na neke od najdramatičnijih mečeva koje je Hrvatska odigrala na svjetskim rukometnim prvenstvima.
 
HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 34:40, finale SP u Tunisu 2005.
 
Nakon što je u Portugalu osvojila senzacionalno svjetsko zlato, hrvatska rukometna reprezentacija postala je svjetska konstanta. Da Portugal nije bio samo slučajnost, igrači Line Červara pokazali su na EP u Sloveniji 2004. Hrvatska je igrala briljantno i sve do polufinala nitko im se nije mogao ozbiljnije suprotstaviti. Ipak, u polufinalu Hrvatsku je  čekao jaki domaćin pojačan sudačkim parom, koji je sve učinio da domaćin uđe u finale. Bila je to utakmica na nož, a Slovencima se dopuštala krvnička igra. Nakon jednog brutalnog starta rukom u lice, Aleš Pajovič je teško ozlijedio rožnicu Pere Metličića.
 
Hrvatska rukometna rapsodija u Ateni 2004.
 
U takvoj igri Hrvatska nije imala izgleda i Slovenija je ušla u finale u kojem su je Nijemci deklasirali, dok je ''prebijena'' Hrvatska igrala za broncu s Danskom i izgubila.
No, na OI iste te godine u Ateni, Balić, Džomba i društvo gotovo su se prošetali turnirom do svojeg drugog olimpijskog zlata.
 
Sljedeće, 2005. godine domaćin SP bio je Tunis, a Hrvatska je bila skupinu C, u kojoj su još bili Španjolska, Švedska, Japan, Argentina i Australija. 
 
Prva na redu bila je Argentina koju smo dobili 36:23 i osvetili im se za onaj šok iz Portugala, zatim je uslijedilo slavlje nad Japanom 34:25, a onda nad Australijom 38:18. Prvi pravi ispit bio je u trećem kolu protiv Španjolaca. Položili smo ga pobjedom 33:31 u koju su Balić i Lacković ugradili ukupno 16 golova. Više nego uspješan nastup u skupini zaključili smo slavljem nad neugodnim Šveđanima 28:27 u teškoj utakmici u kojoj su nas nosili Džomba i Vori.
 
Očekivano iz naše skupine su išli dalje prvoplasirana Hrvatska, druga Španjolska i Švedska kao treća momčad.
 
Nezgodan poraz od Norveške ispravljen sretnom pobjedom protiv Srba i Crnogoraca
 
U drugom krugu igrali smo u grupi s reprezentacijom SiCg, Njemačkom, Norveškom i Švedskom. Premda na papiru možda i najlakši protivnik, reprezentacija Norveške je već u prvoj utakmici drugog dijela turnira priredila senzaciju i dobila Hrvatsku 28:25. Neugodan poraz uzdrmao je momčad, pojavile su se i prve trzavice u ekipi, no strasti su se smirile nakon pobjeda protiv Švedske, Njemačke i Srbije i Crne Gore. Ta utakmica je bila posebno teška i dramatična. 
U napetoj završnici tijesno smo slavili 24:23 uz po šest golova Balića i Džombe. Unatoč tome, junak utakmice bio je Vlado Šola koji je u zadnjim sekundama skinuo udarac Sudžuma s lijevog krila i tako osigurao vrijednu pobjedu.
 
Time smo osvojili prvo mjesto u skupini i osigurali polufinale protiv Francuske. Drugi polufinalni par bio je Tunis - Španjolska.
 
Francuze pregazila hrvatska gusjenica
 
Finale Svjetskog prvenstva u Tunisu izborili smo pobjedom 35:32 nad Francuzima. Prvo poluvrijeme igralo se gol za gol, no u nastavku bila je to prava rukometna rapsodija Červarovih igrača. Francuzi su tek na kraju s nekoliko golova uspjeli izbjeći pravu blamažu. Šola je branio fantastično i na kraju je skupio 17 obrana, dok su Balić i Džomba svaki zabili po osam pogodaka. 
Hrvatska je izborila drugo finale zaredom, a tamo su nas čekali Španjolci koji su u polufinalu svladali Tunis 33:30.
 
Najčudnije finale u povijesti
 
Ipak, u finalu smo podbacili. Jednostavno nije bilo snage i Španjolska je slavila u jednoj čudnoj utakmici s rekordnih 40:34.
 
Sve je zapravo bilo riješeno u prvih pola sata koje su Španjolci dobili 21:13 i već je tada priča bila gotova.  Naši rukometaši u nastavku jednostavno nisu imali odlučnosti makar za pokušaj preokreta, dok su Španjolci igrali kao da im je ovo prva, a ne deseta utakmica na prvenstvu. U jednom su navratu u drugom poluvremenu Furia je vodila s čak 12 golova razlike.
 
Ivano Balić najbolji igrač svijeta
 
Ipak, na kraju  su naši uspjeli smanjiti tu razliku na relativno prihvatljivih šest golova i naslov svjetskih prvaka iz Portugala se iz hrvatskih preselio u ruke Španjolaca.
 
Čak dvojica hrvatskih igrača bili su u idealnoj momčadi turnira. Ivano Balić je proglašen najboljim srednjim vanjskim na svijetu, dok je najbolje desno krilo Mirza Džomba. Ivano Balić dobio je još jedno priznanje, proglašen je najkorisnijim igračem SP-a u Tunisu. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.