Njemačka - Argentina: Argentinci okupirali Rio, Merkel i Putin s tribina prate bitku za novog prvaka svijeta

Foto: Index, screenshot; twitter, guliver images/getty images

U NEDJELJU od 21 sat na rasporedu je finale jubilarnog 20. svjetskog nogometnog prvenstva. Na legendarnoj Maracani snage će odmjeriti Njemačka i Argentine. Kao što smo već pisali, ovaj dvoboj ima veliku povijesnu težinu. Naime, dvaput su se Nijemci i Argentinci sastajali u finalima svjetskih smotri, a dok su Gaučosi slavili 1986., četiri godine kasnije bolji je bio Elf.

>>> Uoči treće finalne utakmice ovih protivnika tijek događaja pred susret pratite na Indexu:

Hvala vam što ste s nama dočekali početak utakmice. Dvoboj između Njemačke i Argentine pratite ovdje.

20:30 Još pola sata do početka utakmice. Tijek susreta pratite ovdje.

Predsjednik UEFA-e, FIFA-e, Pele, Kaka, Beckham...svi su stigli na finale SP-a. Spomenimo da su na finale stigli i njemačka kancelarka Angela Merkel te ruski predsjednik Vladimir Putin.

20:00 Evo nam i sastava: 

19:40 Shakira i društvo su otpjevali svoje. Igrači su već u svlačionicama i sada čekamo sastave! 

 

19:25 Počela je ceremonija zatvaranja SP-a. I dok Shakira pjeva, Carles Puyol oprašta se od Zlatnog kipića.

19:15 Argentina će večeras igrati u plavim dresovima. Statistika kaže da Argentinci nikada u povijesti svjetskih prvenstava nisu izgubili kad su igrali u tim dresovima; imaju jedan remi i tri pobjede.

18:51 Pred Maracanom je kaos. Tisuće navijača čekaju u redu da uđu na stadion. S druge strane, Copacabana je postala Argentina u malom. Njemački navijači također su stigli u Rio u pristojnom broju.

18:44 Njemački reprezentativci spremni su za polazak koji je na rasporedu za 30 minuta!

 

18:35 Kroz sat vremena počet će ceremonija zatvaranja SP-a na kojoj će pjevati Shakira, Wyclef Jean i Carlos Santana.

18:30 Bivši hrvatski reprezentativac Mladen Petrić navija za Njemačku.

"Još davnih dana sam rekao da će Njemačka biti prvak svijeta", napisao je Petrić na svom Facebooku.

18:20 Njemačka je pet puta u povijesti igrala na Maracani. Dva puta su izgubili, dva puta remizirali i samo jednom pobijedili.

18:15 U tijeku je dotjerivanje posljednjih detalja na stadionu za večerašnje finale.

 

17:50 Elvis Scoria i Nenad Gračan smatraju kako Njemačka nije izraziti favorit u finalu te da Argentina ima svoje adute. O kojim je adutima riječ provjerite ovdje.

17:00 Pridružite nam se na našoj Facebook stranici i prognozirajte tko će postati novi prvak svijeta: 

 

16:50 "Raspoloženje je pozitivno i igrači pucaju od samopouzdanja. Imaju pobjednički mentalitet, ali znaju da igraju protiv protivnika najviše klase. Moramo pružiti savršenu predstavu želimo li ih pobijediti", rekao je argentinski izbornik Alejandro Sabella.

16:00 Zagrijavanje na najpoznatijoj brazilskoj plaži Copacabani traje od jutra.

15:30 Ovdje možete vidjeti put oba današnja protivnika od početka kvalifikacija za Svjetskog prvenstvo do mundijalskog finala. Argentina je do završne bitke za svjetski naslov odigrala 22 susreta, a Njemačka 16. 

15:00 Donosimo vam analizu ključnih dvoboja večeras na travnjaku Maracane. Nijemci prvenstveno moraju razmišljati kako blokirati Messija, a Argentinci kako se suprotstaviti sjajnom veznom redu Elfa.

14:30 "Bit će taktičkih trikova", otkrio je Klose uoči ogleda na Maracani. On je ujedno jedini njemački reprezentativac koji je sudjelovao u posljednjem porazu u finalu SP-a , u Yokohami 2002. godine.

14:00 Lionel Messi i Thomas Müller najveće su napadačke uzdanice današnjih suparnika, a oba igrača nalaze se i dalje u igri za Zlatnu kopačku brazilskog Mundijala. Ovdje je njihova statistika na ovom turniru.

13:30 Loše vijesti za argentinske navijače, Di Maria je sve dalje od nastupa na Maracani. Na zadnjem treningu osjetio je bol u mišiću, u najboljoj varijanti bit će na klupi, tako govore zadnje informacije. 

13:00 Jednom njemačkom reprezentativcu bi naslov na Maracani bio posebno značajna nagrada.

12:00 Ovo su vjerojatni sastavi za večerašnji susret, a u redovima Argentine još se nadaju da će moći pomoći Angel Di Maria, barem kao džoker s klupe.

11:30 Prije dvije godine Argentina je u Frankfurtu slavila s 3:1, bio je to posljednji međusobni okršaj ovih reprezentacija. Ovdje pogledajte što ga je obilježilo.

11:00 Putem Facebooka oglasio se Lionel Messi, najveći adut Gauča. "Protiv Njemačke igramo najvažniji susret naših života", njegova je poruka.

10:00 Rio de Janeiro je danas argentinski glavni grad, pogledajte okupaciju Copacabane od strane Argentinaca.

Realno gledajući, Nijemci su uistinu zaslužili naslov u Brazilu. Ne samo zbog svojih prezentacija tamo, već činjenice da su od 2002. godine, odnosno posljednje tri smotre, uz aktualno finale, završili jednom kao drugi i dvaput kao treći. U međuvremenu su 2008. postali viceprvaci Europe, a četiri godine kasnije izgubili u polufinalu EP-a. Njemačka je konstantno u svjetskom vrhu, a posljednji trofej Elf-a datira još iz 1996.

Trebao bi ovo biti šlag na torti i za Joachima Loewa, koji je još od 2006. i suradnje s Klinsmannom vodio izabranu njemačku vrstu do trećeg mjesta. Na EP-u 2008. bio je drugi, SP-u 2010. treći, EP-u 2012. u polufinalu. Čini se kako došlo i vrijeme ovog 54-godišnjeg stratega, koji je ovom ELF-u dao osam godina svog života. Sjajan skor, 70 posto pobjeda u 111 susreta, ništa mu neće značiti ako na Maracani ne osvoji svoj prvi naslov. Evo što kaže uoči finala.

"Argentina nije Lionel Messi. Razmišljati na taj način bilo bi jako pogrešno. Tu su i Gonzalo Higuain i Angel Di Maria i Sergio Agüero, sve vrhunski igrači koji mogu riješiti utakmicu. Što očekujem? Prije svega sjajnu utakmicu, a onda i našu pobjedu. Svjestan sam snage svoje momčad i ni najmanje me nije strah suparnika. No, Argentina je na ovom prvenstvu odigrala nekoliko sjajnih utakmica i nikako ju ne treba gledati kao "autsajdere", rekao je Loew.

"Znam da možemo postati prva europska reprezentacija koja je osvojila naslov prvaka svijeta u Južnoj Americi. To nam samo dodatno podiže motivaciju za sutrašnji ogled. Na raspolaganju imam zrelu momčad. Pokazali smo što sve možemo i kako smo napredovali kroz proteklih nekoliko sezona. Ova reprezentacija i njemački nogomet imaju svjetlu budućnost neovisno o tome što se sutra dogodilo", dodao je za kraj njemački izbornik.

S druge strane izbornik Argentine Alejandro Sabella već je najavio kako će na kraju prvenstva napustiti klupu Gaučosa. Uvjeren kako treba otići dok je na vrhuncu te kako bolje od ovog ne može, njegov menadžer najavio je kako će njegov štićenik ovog ljeta biti na burzi rada, gdje će čekati neku unosnu ponudu. U međuvremenu, Sabella naravno ne odustaje od potencijalnog trofeja.

"Vjerujem kako će se ponoviti 1986. godina i kako će opet cijela Argentina slaviti. Činjenica je da za to moramo odigrati fantastičnu utakmicu, jer samo na taj način možemo pobijediti ovu nevjerojatnu Njemačku. Strah me da smo se potrošili u dvoboju s Nizozemskom, a posljednjih dana cjelokupna priprema finala bila je usmjerena na odmor i rekuperaciju. Nadam se da smo uspjeli u tome", rekao je Sabella.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.