Modrić i Raketa moraju dobiti bitku u sredini, a Hrvatskoj večeras kao nikad treba Stipe Pletikosa!

Foto: Index

VEČERAS U 22 sata Hrvatska igra vjerojatno najvažniju utakmicu posljednjeg desetljećea. S jedne strane 16 godina prošlo je od posljednjeg plasmana Hrvatske u osminu finala na svjetskoj nogometnoj smotri, a s druge Meksiko je na pet uzastopnih prvenstava prošao skupinu. Čini se kako je pravo vrijeme da se ove dvije tradicije prekinu.

Nema sumnje da će u Recifeu, kojim jutro uoči dvoboja šeće preko 15 tisuća Meksikanaca, Hrvati imati jao težak posao, međutim pobjeda protiv Kameruna dala je veliku injekciju samopouzdanja Kovačevim nogometašima, kojima je, nadamo se, samo to nedostajalo posljednjih godinu i pol dana. Naravno, svaki susret ima svoje ključne dvoboje pa pogledajmo među kojim će se igračima danas voditi najveća bitka.

Ćorluka vs Peralta

Oribe Peralta možda nije najbolji napadač na svijetu, ali je u strašnoj formi i na to treba pripaziti. Ovaj golgeter Santos Lagune postigao je devet golova za reprezentaciju u posljednjih 12 mjeseci, a u meksičkoj ligi debelo je najubojitiji napadač. Na ovom prvenstvu zabio je jedini gol Meksika u susretu protiv Kameruna i sigurno je najopasniji igrač Herrerine momčadi. Meksiko igra nogomet s puno presinga i trke, a Peralta se nekim čudom uvijek nađe na pravom mjestu. Zaustaviti njega glavni je prioritet hrvatske obrane, ali prvenstveno njenog stožernog igrača Vedrana Ćorluke, koji je do sada vrlo dobro izgledao u Brazilu.




Modrić vs Herrera


Možda najjači dio meksičke reprezentacije sredina je terena gdje ordiniraju Herrera, Vasquez i Guardado. Ovaj trojac iznimno je motoričan i uigran, a podjednako kvalitetno djeluje kako u obrambenim, tako i u ofenzivnim zadaćama. U napadačkom smislu njihov forte čine se dalekometni udarci, koji su umalo velike Brazilce ostavili na koljenima. Vjerojatno najteži zadatak na susretu imat će dvojac defenzivnih veznjaka Hrvatske, a posebice Luka Modrić, koji bi trebao zaustavit Herreru, polivalentnog veznjaka Porta, koji nije ubojit strijelac ni savršen dodavač, ali je zato motor meksičke momčadi.



Rakitić vs Guardado


Na još jednog igrača meksičke sredine terena treba posebno obratiti pozornost, a riječ je o 27-godišnjem veznjaku Leverkusena Andresu Guardadu. Ako je Herrera radilica, onda je Guardado fantasista, igrač s idejom koji razigrava suigrače. Guardado je dobar dribler, kvalitetan strijelac i odličan asistent. Ukoliko ga hrvatski veznjaci, odnosno Ivan Rakitić zaustave, umnogome će otupiti iglu El Tri-ja. Guardado za razliku od mnogih ostalih igrača Meksika ima pregršt internacionalnog iskustva. Nastupao je u dresu Deportiva, Valencije, a sada i Apotekara.



Mandžukić vs Marquez


Koliko Mandžukić znači hrvatskoj reprezentaciji postalo je vrlo jasno u dvoboju s Kamerunom. Ne radi se tu samo o njegovim napadačkim kvalitetama već i o nevjerojatnom defenzivnom poslu koji odrađuje. Nema sumnje da je golgeter Bayerna u ovom trenutku prvo ime Kovačeve momčadi i igrač od kojeg se očekuje prevaga. Za Mandžu će sasvim sigurno biti zadužen vječni Rafa Marquez, kojemu je ovo već četvrta svjetska smotra. Iako mu je već 35 na leđima i već dugo ne igra u Europi, Marquez je još uvijek čovjek od najvećeg povjerenja. Iza njega je velika karijera, a sigurno da se ne želi od nacionalnog dresa oprostiti prvim ispadanjem u skupini SP-a nakon 28 godina.

Pletikosa vs Ochoa

Osim ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, izravan dvoboj vratara nećemo vidjeti, ali u dosadašnjim utakmicama pokazali su da igraju itekako važnu ulogu.

"Naš uspjeh ovisi puno i o mojoj izvedbi, ali ja sam na to spreman", rekao je pred Meksiko Stipe Pletikosa, koji je protiv Brazila primio tri gola, a protiv Kameruna nije imao previše posla. Stipe protiv Brazila nije krivac za golove, ali Hrvatskoj večeras treba vratar koji će nešto slično obraniti. Meksikanci su od izbornika dobili upute da pucaju iz daljine smatrajući to Stipinom slabijom, a svojom jačom stranom. Vrijeme je da najdugovječniji hrvatski vratar odigra utakmicu karijere i konkretno pomogne Hrvatskoj u ovako važnoj utakmici. Sam je rekao kako je tek sad u najboljim vratarskim godinama, a otkrio je i kako je od izbornika i njegovog osoblja dobio sve što treba znati o meksičkim topnicima.

Na drugom golu stajat će šest godina mlađi Guillermo Ochoa, koji je zabljenuo na SP-u sjajnim obranama protiv Brazila i na dobrom je putu da oživi svoju karijeru nakon odlaska iz Ajaccioa. Treba mu još jedna takva predstava protiv Hrvatske kako bi pokazao da obrane Neymaru i društvu nisu bile samo dobar dan. Meksiku je dovoljan i remi, pa će obrana gola biti prioritet, a Ochoa ima priliku postati nacionalni junak. Iako priznaje da proživljava najljepše dane u karijeri te da mu godi pozornost, tvrdi da je maksimalno koncentriran na Hrvatsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.