Milanović kao Putin: Ne lovi tigrove, ali vozi bicikl

VLADIMIR Putin je trenirao judo, dizao utege, jahao konje, lovio medvjede, pucao na tigrove, ronio amfore - i to dvije odjednom - hvatao opasne ribe u Sibiru. A što radi Zoran Milanović?

Vozi bicikl.

Možda je hrvatski premijer punih pet dana kasnio s protokolarnom čestitkom odlikovanim hrvatskim olimpijcima, ali bez obzira na to sada bi bio red da oni čestitaju njemu na velikom uspjehu.

80, a možda i 150

"Ima premijer jednu veliku strast, a to je vožnja biciklom, a kad je u pitanju ruta kojom se prekjučer uputio, Zoranu Milanoviću može se samo čestitati", naglasio je Jutarnji list ovoga petka, u reportaži s Hvara u kojoj se predsjedniku Vlade odaje priznanje zbog toga što je u jednom danu odvozio čak 80 kilometara.

A možda čak i 150.

"Nešto prije sedam sati premijer je odlučio stisnuti pedale i tako odraditi veliki izazov na koji se ni profesionalni biciklisti ne bi bez premišljanja odlučili", piše list, donoseći na duplerici grafički prikaz ture kojom se kretao, uz točno navedenu kilometražu, nadmorsku visinu, pa čak i broj stanovnika u mjestima koje je prolazio.

Idealan prijedlog za buduću turističku turu po Hvaru.

"Ja sam Zoran"

Jutarnji piše da je premijer krenuo kad je "osiguranje ocijenilo da je situacija sigurna" i "iz kombija iskrcalo bicikl". "Na toj relaciji najveći problem nije ni daljina", stoji u članku, "već se radi o jako zahtjevnoj ruti jer je i za automobile taj put prilično opasan".

Kao da to samo po sebi nije bilo dovoljno dramatično, premijeru je "negdje oko 9 ujutro nešto sumnjivo škripalo na biciklu", te je stoga svratio na benzinsku postaju gdje se "pristojno predstavio i zatražio pomoć".

"Pružio mi je ruku, rekao da se zove Zoran i da mu nešto ne štima s diskovima", ispričao je zaposlenik pumpe čije ime, valjda u silnoj žurbi, ipak nismo saznali. Ali ime benzinske postaje jesmo.

Junak, a možda i dva

Nismo saznali ni koliki je točno Milanović junak. Novinarka, naime, nije otkrila je li se Milanović vratio kući automobilom ili možda biciklom istom turom, "što bi značilo da je vozio 150 kilometara". Ali zato joj je bilo dobro poznato da se "u državničku rezidenciju vratio iscrpljen, umoran, opaljen suncem, s nekoliko novih žuljeva i sigurnom upalom mišića".

"Nakon sedam sati vožnje po vrućini premijeru je preostalo tek da ostatak dana odmara i liječi iscrpljeno tijelo", zaključuje se u reportaži.

Pa tko onda ne bi bio ponosan na takvog premijera?

Helikopterom na ljetovanje

Em je na ljetovanju tajanstven do "pretjeranog skrivanja", em na Hvar leti helikopterom (baš kao Putin), em odsjeda u kući koju se "ne može nazvati luksuznom rezidencijom", ali može "raskošnom vilom", em je "toliki zaljubljenik u izazove da je odvozio rutu koja je zahtjevna čak i profesionalce". A možda čak i dvostruko zahtjevniju od toga.

I tko je onda jači: Putin ili Milanović?

Ako je Jutarnji list mogao nedavno gospođu Milanović proglasiti elegantnijom i modno osvještenijom od Michelle Obama, onda se njezin suprug može bez oklijevanja svrstati u istu kategoriju s ruskim predsjednikom/premijerom/predsjednikom.

Nije još ustrijelio tigra, ali je savladao HDZ na izborima.

On se čeliči

Pa neka još netko prigovori premijeru Milanoviću što je u trenutku krize otišao na godišnji odmor. Jer sada vidimo da se on nikad ne odmara. On se priprema. On se čeliči. I duh i tijelo.

A sve kako bio spreman na ono što ga čeka u Zagrebu. Bol u preponama.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.