Hrvatska - Lagerback 3:0

Lagerback dosad nije imao rješenja za Hrvatsku.
Foto: Guliver Image/Getty Images

LARS "LASSE" LAGERBACK, 65-godišnji švedski stručnjak, najveći je adut nogometne reprezentacije Islanda koja će plasman na prvo Svjetsko prvenstvo u svojoj povijesti tražiti u dokvalifikacijama preko Hrvatske.

>>> Reakcija Nike Kovača i Larsa Lagerbacka

Lagerback je najpoznatiji kao bivši izbornik Švedske koju je vodio devet godina. Preuzeo ju je 2000. godine nakon deset godina rada u mladoj i B reprezentaciji, zajedno s Tommyjem Soderbergom kada su ispali u grupnoj fazi Europskog prvenstva, a dvije godine kasnije su oduševili svijet.

Na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji Švedska je izvučena u "skupini smrti" s Engleskom, Argentinom i Nigerijom, ali je iznenađujuće izborila prvo mjesto i plasman u osminu finala gdje je ispala od Senegala.

Švedska je s dvojcem Lagerback-Spderberg na klupi prošla i grupnu fazu Eura 2004. (ispala u četvrtfinalu od Nizozemske). Uskoro je Soderberg otišao, te je Lagerback sam vodio reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 2006. godine gdje je njegova momčad ispala od domaćina Njemačke. Na Euru 2008. godine su ispali u skupini, a Lagerback je poziciju izbornika napustio nakon neuspješnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Nakon toga je pet mjeseci neuspješno vodio Nigeriju, a zatim preuzeo Island s kojim u prve četiri utakmice nije slavio. Međutim, odlično je  njegova momčad odradila kvalifikacije za Brazil i izborila drugo mjesto u skupini iza Švicarske.

Lagerback nema dobra iskustva s Hrvatskom. Dok je vodio Švedsku doživio je dva poraza od Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine.

Najprije ga je u Goteborgu srušio Srna fenomenalnim slobodnjakom s 25 metara, a zatim je isti igrač iz jedanaesterca u Zagrebu riješio Švedsku i odveo Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo.

Hrvatska je Lagerbackovu Švedsku pobijedila i u Stockholmu 2003. godine u prijateljskoj utakmici 2:1 golovima Olića i Živkovića. Za Švedsku je zabio, a tko drugi nego, Ibrahimović.

Sva tri dvoboja odradila su braća Niko i Robert Kovač koji će u dokvalifikacijama s klupe voditi Hrvatsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.