Fatović: Imali smo Hrvatsku na konopcima

Foto: Guliver Image/Getty Images

HRVATSKI su se vaterpolisti plasirali u polufinale Svjetskog prvenstva, ali jedan Hrvat je jučer na bazenu Montjuic u Barceloni bio nesretan zbog takvog ishoda. Elvis Fatović, izbornik australske vaterpolske reprezentacije, umalo je upriličio veliko iznenađenje. Njegovi su vaterpolisti vodili s 5-3, pri 5-5 australski najbolji strijelac Campbell je promašio nemoguću situaciju koja bi Australiju odvela u polufinale, da bi na kraju Hrvatska ipak sa 7-6 slavila u dvostrukom produžetku. Fatović je cijelu noć 'proživljavao' utakmicu, da bi dan nakon nje ipak bio zadovoljan...

> Vaterpolisti u polufinalu SP-a: "Dobili smo izgubljenu utakmicu, izvukao nas je karakter"

> Australci pali u produžecima: Hrvatska jedva izborila polufinale SP-a!

"Što se tiče naše igre, mislim da ne bi apsolutno ništa mijenjali. Mi smo falili 100%-tnu priliku dvije sekunde prije kraja u situaciji kada je ispred gola bio sam igrač, a diktirali smo cijelu utakmicu protiv objektivno puno jačeg i puno odmornijeg protivnika. Međutim, Hrvatska ima kvalitetu, iskustvo i igrače da se i u takvim situacijama zna izvući i na kraju je zasluženo pobijedila u produžecima, ali smatram da bi bilo zasluženo i da smo mi dobili u regularnom dijelu", rekao je Dubrovčanin na klupi Australije.

"Ponosan sam na svoje igrače"

Fatović ističe kako nije bilo lako ući u svlačionicu nakon utakmice. Njegovi igrači, mahom amateri, koji se vaterpolom bave iz ljubavi, bili su svjesni da su imali veliku šansu.

"Teško mi je bilo zbog njih jer oni nemaju baš često ovakve prilike da igraju protiv olimpijskih prvaka, ovakvih veličina i da dođu u priliku gdje su oni dominantni, gdje oni vode, gdje te utakmica vodi u borbu za medalju. Oni dosad nisu bili u takvim prilikama. Ja sam stvarno više nego ponosan s njihovim pristupom. Ovo je u principu cilj sporta - kad dosegneš nekakav maksimum svojih limita jer sigurno da nemamo svi iste limite", izjavio je Fatović koji je australskim izbornikom postao u siječnju ove godine.

Od tada intenzivno radi sa seniorskom selekcijom koja se za Svjetsko prvenstvo pripremala boraveći par mjeseci u Europi gdje su nastupili na nekoliko turnira na kojima su uglavnom ostvarivali dobre rezultate.

"Mi smo ovo ljeto imali sjajan niz s najjačim reprezentacijama. Dobili smo Talijane, s Mađarima igrali neriješeno, Hrvatsku smo sada imali na konopcima, od Srba smo izgubili, ali nije to bila utakmica gdje su nas oni razbili. Ipak je ovo veliki korak naprijed za australsku reprezentaciju".

Australci od Fatovića prije svega očekuju dobar rezultat na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Njegov boravak 'down under', gdje s njim radi i pomoćnik mu Dean Kontić, zamišljen je kao dugoročan projekt te ističe kako Australija u vaterpolu ima još rezerve.

"Hrvatska je protiv Mađarske favorit"

"Sigurno da ima. Sinoć sam, na sastanku s našim rukovodiocima, ja bio najtužniji. Oni su svi prezadovoljni sa svim što se dogodilo u ovom kratkom periodu. Mi imamo dosta toga za poboljšati. Ja sam de facto doveden da pojačamo rad u mlađim selekcijama jer ako to ne poboljšamo, onda neće biti ni punjenja seniorske reprezentacije tako da je to čak neki primarni cilj i iz tog razloga ću ići na Svjetsko prvenstvo juniora da vidim kako to funkcionira. Ovo je ipak neki dugoročan proces. Kratkoročno smo napravili lijep rezultat, ali mislim da je ovo početak i da bi tu trebalo biti još boljih rezultata", istaknuo je Fatović koji se osvrnuo i na igru hrvatske reprezentacije te šanse 'Barakuda' u nastavku natjecanja.

"Hrvatska reprezentacija definitivno ima strašnu kvalitetu. Mislim da je za njih čak i dobro što su bili u jednoj infarktnoj utakmici s nama, a na kraju i pobijedili što im je još ljepše. Hrvatska je stvarno imala strahovito povoljan ždrijeb i mislim da će, bez obzira na ovaj napor od jučer, oni biti itekako svježi za utakmicu s Mađarima. Ako je Hrvatska već imala koga dobiti, Mađarska je najbolji izbor. Po meni je Hrvatska aposlutno favorit, ali, naravno, ne možete ući u utakmicu s Mađarima lagano jer će oni sve to kazniti", zaključio je Fatović koji je svojem kolegi Ivici Tucaku poželio osvajanje zlatne medalje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.