FIFA odabrala: Francuska - Hrvatska 98´, među pet najljepših polufinala u povijesti

Foto: Guliver Image/Getty Images/Screenshot

I DOK svijet odbrojava posljednje sate do spektakularnog polufinala Svjetskog prvenstva u Brazilu, u kojem će se sutra u 22 sata u Belo Horizonteu susresti domaćin Brazil i Njemačka, mnogi, pa čak i krovna svjetska nogometna organizacija FIFA nisu odoljeli slaganju svojevrsnih izbora najspektakularnijih i najuzbudljivijih mundijalskih polufinala u povijesti.
 
 
Bez nekog rankinga, čisto kronološki, FIFA je odabrala ove utakmice:
 
Mađarska – Urugvaj 4:2, SP u Švicarskoj 1954.
 
Jednu od najboljih utakmica u povijesti Mundijala odigrali su tada aktualni svjetski prvak Urugvaj i najveći favorit turnira, godinama nepobijeđena Mađarska. Veliki hendikep za Mađare bilo je neigranje njihovog najboljeg igrača Ferenca Puškaša, koji se ozlijedio na četvrtfinalnoj utakmici sa Brazilom. Bilo je to zaista finale prije finala, a nakon što je prvih 90 minuta završilo 2:2, morao se ići u produžetke.
 
Mađari su do 75 minute imali sigurnih 2:0 i lagano su privodili utakmicu kraju, no Urugvaj je u posljednjih 15 minuta golovima Hohberga senzacionalno izjednačio. Ipak, tada na scenu stupa fenomenalni Sandor Koscis, koji sa dva gola vodi Mađarsku u finale. Legendarni Joszef Bozsik je nakon te utakmice izjavio:
 
''Bila je to najljepša utakmica mog života''.
 
ENGLESKA – PORTUGAL 2:1, SP  u Engleskoj 1966.
 
To prvenstvo je obilježio nezaustavljivi crni biser iz Mozambika, Eusebio. Nakon što je gotovo sam detronizirao svjetskog prvaka Brazil te u četvrtfinalnoj, nezaboravnoj utakmici preokrenuo minus od 0:3 do 5:3 protiv Sjeverne Koreje, u polufinalu ga je čekao Bobby Charlton i moćna Engleska. Ulazak debitanta (a Portugal je to bio) u polufinale tek je za 32 godine još samo ponovila Hrvatska, a premda je većinu utakmice Portugal bio bolji, Charlton je sa dva pogotka odveo domaćine u ono mitsko finale sa Njemačkom, a Portugal je morao u borbu za broncu protiv SSSR-a.

ITALIJA – ZAPADNA NJEMAČKA 4:3, SP u Meksiku 1970.
 
Ako je drugi Maradonin gol Englezima u Meksiku 1986 sasvim zasluženo proglašen golom stoljeća, onda je polufinalna utakmica između Italije i Zapadne Njemačke sasvim zasluženo dobila ime utakmica stoljeća. Pročitajte ovdje i zašto.
 
ZAPADNA NJEMAČKA – FRANCUSKA 5:4 (3:3), SP u Španjolskoj 1982.
 
Klasik o kojemu je možda proliveno najviše tinte u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava. Drama, krv, polomljena rebra i slomljena vilica, preokreti, jedanaesterci i Linekerov postulat, simboli su ove veličanstvene utakmice.
 
FRANCUSKA – HRVATSKA 2:1, SP u Francuskoj 1998.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.