Domaćin SP-a poslao poruku Hrvatskoj: Goluža, čuvaj se španjolske inkvizicije!

Foto: AFP

OTVORENO je 23. Svjetsko rukometno prvenstvo, koje će se od 11. do 27. siječnja igrati u dvoranama diljem Španjolske. Čast otvaranja turnira pripala je, naravno, Španjolskoj koja je u 1. kolu skupine D porazila Alžir s visokih 27:14.

> Hrvatska zna kako nakantati Australce, ali ako zagusti više nema Balića

Nije trebalo dugo čekati da Španjolci pokažu tko je gazda na njihovom terenu. Već nakon deset minuta utakmice Španjolci su stvorili zalihu od pet golova razlike, koja je samo rasla kako se utakmica bližila kraju. Ipak, Alžirci su na trenutak pokazali zube u 15. minuti kada su smanjili vodstvo Furije na 8:5.

Španjolci su se u roku odmah uozbiljili. Vanjska linija Canellas, Montoro, Maqueda, Entrerrios toliko je probušila alžirskog vratara Bousmala, da će ovaj te golove pamtiti do kraja karijere. Bez obzira što je pred njima bio protivnik koji objektivno nije ni blizu njihovog ranga, Španjolci su bili nezaustavljivi i od prve do posljednje minute igrali su kao da je riječ o finalu SP-a.

Rivera čuvao Šterbika, Alžirci zabijali samo preko pivota

Španjolski izbornik protiv Alžira poslao je prvu sedmorku u sastavu; Sierra na vratima, Victor Tomas i Valero Rivera na krilima, lijevi vanjski Morros, desni vanjski Entrerrios, srednji Maqueda i na pivotu Guardiola. Rivera je svakih pet minuta mijenjao igrača na svakoj poziciji, osim Arpada Šterbika koji je susret odgledao na klupi za pričuve. Alžirci su igrali zbijenu i 6-0 obranu, pokušavajući pritisnuti Španjolce da šutiraju s 12-13 metara, ali zahvaljujući fizičkoj nadmoći Španjolci su ih bez većih problema probijali s krila.

Španjolci pokazali kako će igrati protiv hrvatske 5-1 obrane

Kad su Alžirci zatvorili bekove, Rivera je u igru poslao Canellasa, koji je kao srednji vanjski odvlačio prvog i drugog u alžirskoj 6-0 obrani te je tako omogućio "topovima" Entrerriosu i Montoru da šutiraju bez ometanja sa sedam-osam metara. Bilo je zanimljivo vidjeti i neke uigrane akcije španjolske reprezentacije, a koje je, nadajmo se, detektirao Slavko Goluža. U nekoliko su navrata "preskakali" srednjeg vanjskog, tako što je lijevi vanjski dodao loptu pivotu, koji je pobjegao svom čuvaru na devet metara, a zatim je poslužio natrčalom desnog vanjskog kojem nije bilo teško bez bloka ispred sebe pogoditi u alžirsku mrežu. Inače, tu su akciju "prodali" Alžircima koji su tada igrali 5-1 obranu, onu koju Hrvatska pod Golužom često igra.

Imali su i Alžirci svog asa u rukavu. Budući da su Španjolci igrali 6-0 obranu na 15 metara od gola, alžirski pivot imao je pune ruke posla. Većina akcija alžirskih rukometaša završavala je na njegovoj adresi, ali Mokrani nije mogao sam.

Bilo kako bilo, Španjolci su prvenstvo otvorili pobjedom te se sada okreću dvoboju protiv Egipta. Alžirci, pak, u drugom kolu igraju protiv Hrvatske, koja u subotu u prvom kolu otvara SP protiv Australije.

Za kraj, spomenimo kako je najbolji strijelac u redovima Španjolske bio Victor Thomas sa osam pogodaka, dok je Alžir predvodio Mokrani sa četiri pogotka.

ŠPANJOLSKA - ALŽIR 27:14

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.