Dinamo kod Dynama: Ukrajinski "Hajduk", čiji je "Mamić" suce podmićivao bundama od činčile

KIJEVSKI Dynamo ovog ljeta na pojačanja potrošio je gotovo 40 milijuna eura, ali uzalud, jer već nakon mjesec dana od početka sezone čini se izvjesnim scenario iz posljednje tri godine: Gledanje u leđa dominantnom Šahtaru.

Kao što Hajduk u Hrvatskoj svake godine borbu za titulu preda oko Velike Gospe (s iznimkom ove godine, kada je pri vrhu trajao čak do kraja rujna), tako je već postalo pravilo da se Dynamo puno prije kraja prvenstva mora zadovoljiti drugim mjestom iza svog najvećeg (jedinog) rivala.

Dinamo u Kyiv dolazi "ranjenom lavu": Dynamo je izgubio prvenstvo, a PSG ga je razbio u Ligi prvaka

Zato je poslije samo devet kola domaćeg prvenstva i starta u LP, Dynamov gazda Ihor Surkis smijenio trenera Jurija Somina, jer treće mjesto na tablici i šest bodova zaostatka za Ahmetovljevim Šahtarom i k tome nakon samo prve trećine prvenstva, nikako nije ono što je želio kada je u temeljitu rekonstrukciju momčadi utrošio bogatstvo.

Na porazan start u domaćem prvenstvu, nastavio se loš nastup u Ligi prvaka: Ulazak među elitu jedva je izboren preko Borussije (M), ali je nakon toga u prvom kolu skupine doživio katastrofu kod PSG-a (1:4).

Umjesto trenera Somina, kojem kod javnosti i navijača nije pomagalo ni što je Rus, došao je veliki Oleg Blokhin. Od najboljeg strijelca u povijesti kluba i igrača s najviše nastupa za giganta ne samo Ukrajine, nego i nekadašnjeg sovjetskog nogometa, veći je samo besmrtni Valerij Lobanovski.


Dynamo u devet prvenstvenih kola ima duplo više poraza nego u cijeloj prošloj sezoni

Ukrajinska Premier liga nije engleska imenjakinja i nakon što se Šahtar odlijepi na osjetniju prednost od Dynama, neće je ispustiti do kraja natjecanja u kojem se nijedan od ostalih novobogataša (Metalist, Dnipro, Arsenal, Metalurh) ne može niti približiti duopolistima ukrajinskog nogometa.

Uostalom, poredak na kraju prošle sezone najbolje objašnjava odnos snaga u ukrajinskom nogometu: Šahtar je bio prvak sa 79 bodova, Dynamo je imao 75, a treći Metalist 59! Prva dva kluba imala su samo po jedan poraz u 30 prvenstvenih kola, a Dynamo već sada, nakon devet kola ima dva - duplo više nego u svim utakmicama prošle sezone.

Ukrajinski Mamić i Marković su braća i teže oko 300 milijuna eura

U nastavku ćemo se osvrnuti na najveće zvijezde momčadi, ali najveći Dynamov igrač je "Igor", kako ga rusizirano zovu u ostatku nogometnog svijeta i koji zajedno s bratom Hryhoriyem (Grigorij) Surkisom već 20 godina vlada ukrajinskim nogometom. Kako bi "izbjegli" sukob interesa, podijelili su si teritorij: Igor vlada Dynamom, a Grigorij savezom, iz kojeg je upravo otišao nakon 12 godina, ali je ostao počasni predsjednik. Ogromno bogatstvo stekli su vlasništvom nad kompanijama za proizvodnju i distribuciju električne energije.

Igor Surkis: Devedesetih suca podmićivao bundama i kešom, danas jedan od najuglednijih europskih nogometnih dužnosnika



Ihor Surkis je 1995., prije Dynamove utakmice u skupini Lige prvaka s Panathinaikosom, španjolskog suca Lopeza Nieta pokušao podmititi sa dvije krznene bunde od činčile i 50 tisuća dolara, a Nieto je sve prijavio Uefi. U Nyonu su naravno povjerovali uglednom sucu i Dynamo odmah izbacili iz LP, a njegovo mjesto preuzeo je danski Aalborg, kojeg su Ukrajinci eliminirali u kvalifikacijama. Dynamo je izbačen iz svih europskih kupova i za sljedeće dvije godine, a Ihor Surkis, koji je tada bio glavni menadžer i Vasyl Babiychuk (glavni tajnik) doživotno su izbačeni iz nogometa.

Ipak, Surkis i njegov kolektiv uskoro su pomilovani, pa se Dynamo Europi vratio već sljedeće sezone, a Ihor poslu u voljenom klubu. Od osramoćenih izopćenika, on i njegov brat za desetak godina postat će uvaženi nogometni uglednici, pa je tako Grigorij ušao u Uefin IO, a Ukrajina i Poljska dobile su Euro upravo zahvaljujući bratskim naporima.

Novi Ševa i Novi Drogba predvode momčad u kojoj su Kranjčar i Vukojević

Kada su toliko moćni i bogati, Surkisima nije nikakav problem potrošiti par desetaka milijuna kako bi svrgnuli Šahtar s ukrajinskog trona, a život u Ligi prvaka produljili do nokaut faze. Ovog ljeta su za eru "Poslije Ševčenka", momčad osvježili s pet pojačanja: Raffaelom iz Herthe (9 milijuna eura), Miguelom Velosom iz lisabonskog Sportinga (8 milijuna), Nikom Kranjčarom, koji je iz Tottenhama stigao za 7.5 milijuna, Marcom Rubenom, za kojeg su Villarrealu platili 6 milijuna eura. Taye Taiwo je stigao na posudbu iz Milana, s opcijom otkupa ugovora za 6.5 milijuna.


Kranjčar se odlično snašao i u prvenstvu već postigao četiri gola, ali od pojačanja najbolje kotira Miguel Veloso, koji poput domaćeg Tarasa Mykhalyka, može igrati praktički sve pozicije u obrani, uz onu primarnu, defenzivnog veznog.

Ipak, glavne zvijezde momčadi (u kojoj je pet Brazilaca) su starosjedioci: Andriy Yarmolenko, ljevokrilni brzanac koji za tri tjedna puni 23 godine, prvo je ime Dynama, a zbog snage, ubojitog šuta i brzine, ukrajinski novinari prozvali su ga "Novim Ševom". Usprkos mladosti, već je za Dynamo odigrao preko 130 utakmica i postigao 42 gola, a jednako je uspješan u reprezentaciji - u 25 nastupa, osam je puta bio strijelac.

Ideye Brown, 23-godišnji nigerijski napadač, najveće je opasnost za protivničke obrane, a ovog ljeta su ga dobro upoznale one Feyenoorda i Borussije (M), kojima je strijelac 20 golova u prošloj sezoni, zabio za prolazak pretkola LP. Moćan, trkački jak i sjajan egzekutor, povlači usporedbe s Drogbom.

Vođa momčadi je kapetan Oleh Husyev (29), koji po desnoj strani radi isto što Yarmolenko na suprotnoj. U klubu je devet godina, a u Ligi prvaka nastupio je čak 48 puta.

Dakako, važno mjesto u Dynamu već četiri godine ima igrač koji je došao upravo iz Dinama - Ognjen Vukojević.

Očekivani sastav Dynama Kyiv:

Koval; Danilo Silva, Betao, Mykhalyk, Taiwo - Husyev, Miguel Veloso, Vukojević, Yarmolenko - Raffael, Ideye

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.