Boysi se u srijedu vraćaju na Maksimir: Koliko će trajati euforija?

Foto: Hina, Bad Blue Boys/Facebook
Video: Dario Dalmacija

TRI DANA nakon povijesnog derbija na Maksimiru, Dinamo dočekuje prvog europskog suparnika u novoj sezoni, luksemburški Fola Esch. Utakmica se igra u srijedu od 21 sat na istom mjestu gdje je u nedjelju bilo 24 tisuće navijača.

Dok se govori o prazniku nogometa, povratku navijača i odgovoru naroda na uhićenja u Dinamu i HNS-u, postavlja se pitanje koliko će ova euforija još potrajati.

Bad Blue Boysi, koji su se nakon uhićenja braće Mamić vratili na tribine u impresivnom broju, najavili su svoj dolazak i na Dinamovu euro-premijeru, kao i na sljedeću utakmicu u Osijeku.

Srijeda je test za navijače

Može li neugledni luksemburški klub privući barem polovicu "modrih" navijača koji su gledali Hajduk? U Dinamu su zamijenili domaćinstvo s Folom Esch upravo kako bi iskoristili euforiju nakon derbija, cijene ulaznica su opet "popularne", a braća Mamić i dalje su u pritvoru. Nova je to prilika za navijače da pokažu kako može izgledati hrvatski nogomet i je li nedjeljni derbi bio samo jednokratni šou.

Veliko iskušenje i potencijalnu opasnost predstavljat će novi susret BBB-a i frakcije odane Zdravku Mamiću, jer i ta malobrojna skupina najavljuje svoj dolazak na isti sektor tribine gdje je uoči nedjeljnog derbija između njih izbila tučnjava. Policija je tada brzo reagirala, a tek se očekuje moguća kazna HNS-a. Dogodi li se veći incident u srijedu, Dinamo će odgovarati pred UEFA-om, a ne treba zaboraviti da je zbog ispada svojih navijača već skupio rekordan broj kazni, gubio bodove i igrao pred praznim tribinama. Mamić i dalje caruje u Dinamu, makar iz Remetinca, a pokušaji izbacivanja kluba iz Europe donedavno su za neke bili legitimno oružje u borbi protiv maksimirske "familije". Navijači imaju priliku pokazati kako je nedjeljnim maršom završio i taj gerilski rat.

Uhićenja i huk s tribina utjecali na igrače


Većina Dinamovih igrača nedjeljnu atmosferu s derbija nije nikada doživjela, jer prošlo je osam godina otkako je posljednji put derbi s Hajdukom privukao toliko navijača. Gromoglasan huk s tribina, a djelomično i potresi u klubu, nisu se dobro odrazili na dinamovce, koje vodi pomoćnik pritvorenog Zorana Mamića Damir Krznar. Hrvatski prvak, pojačan najskupljim igračem HNL-a Markom Rogom i prvakom Južne Amerike Henriquezom, nije bio bolji od ekipe koja je donedavno bila HNL prosjek.

Bez glavnog trenera i glave kluba, bez kojih se nikada nije donijela niti jedna važna odluka, teško bi funkcionirao i uređen klub, pa je pitanje kako će se sve odraziti na Krznarovu momčad pred europske izazove o kojima ovisi sezona, ali i Dinamova blagajna. Loša vijest za Dinamov stožer su i ozljede Juniora Fernandesa i Gordona Schildenfelda, koji propuštaju prvu europsku utakmicu, a vjerojatno i uzvrat. Srećom, s druge strane je "samo" Fola Esch.

Luksemburžani znaju sve o zatvorenoj braći: : "Maksimir dugo nije ovako vibrirao"

Luksemburžani su dobro informirani o događajima oko Dinama. Jedan novinar piše: "Maksimir dugo nije ovako vibrirao. Boysi su se vratili nakon pet godina bojkota zbog otpora Zdravku Mamiću, koji je uhićen zbog utaje poreza. Navijači su marširali kroz Zagreb, a na stadionu je policija morala spriječiti sukob s pristalicama izvršnog predsjednika".

U izvještajima hvale Marka Pjacu i Angela Henriqueza, a pročitali su taktiku Damira Krznara, koji je "ostao vjeran 4-5-1 sustavu svog prethodnika Zorana Mamića, koji je s bratom u zatvoru".

Idete li na Dinamo - Fola Esch? Koliko će trajati navijačka euforija? Očekujete li punije tribine hrvatskih stadiona u novoj sezoni? Glasajte i komentirajte na Index.hr/Sport i našoj Facebook stranici.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.