Što se događa s Alpinom? Otpušta radnike i ukida razvoj modne obuće

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SLOVENSKA tvrtka Alpina planira dio proizvodnje preseliti u Bosnu i Hercegovinu, a u Sloveniji otpustiti dio radnika. Naime, Alpina će u Sloveniji, gdje zapošljava 331 od ukupno 948 radnika u cijeloj grupi, smanjiti broj zaposlenih za 60. Od ukupne radne snage u Sloveniji, više od stotinu ih radi u prodavaonicama.

Prema objašnjenju direktorice Alpine, Amadee Kavčič Jesenovec, broj prodavaonica za sada ne planiraju mijenjati, pa će broj zaposlenih u njima ostati približno isti, izvještava Dnevnik.si

Direktorica je naglasila da se uprava obvezala koristiti takozvane soft metode otpuštanja i poštovati socijalne kriterije kako bi ublažili utjecaj nezaposlenosti na lokalnu zajednicu. "Pomoći ćemo u pronalaženju novih poslova. Već smo, nakon prvih informacija o otpuštanju, primili pozive iz okolnih poduzeća koja traže dodatnu radnu snagu", rekla je Kavčič Jesenovec.

Krajem srpnja Alpina je zatvorila jedan od dva proizvodna pogona u BiH

Krajem srpnja Alpina je zatvorila jedan od dva proizvodna pogona u Bosni i Hercegovini, a bez posla je ostalo 86 radnika. U narednim mjesecima tvrtka će iz grada Žiri u Sloveniji preseliti dio svojih proizvodnih linija - montažnu liniju obuće za alpsko skijanje, obuću za skijaško trčanje i planinarenje - a ostat će alatnica, odjeli za lijevanje plastike, odjel razvoja, marketing i prodaja.

Proizvodnja će iz Slovenije biti preseljena u tvornicu u općini Tešanj, kamo je, nakon zatvaranja, preseljena i proizvodnja iz Sarajeva. Alpina također ima proizvodnju u Kini, gdje izrađuje dio skijaške obuće nižeg cjenovnog razreda te laganu planinarsku i urbanu obuću.

"Cipele za alpsko skijanje, zahtjevne cipele za skijaško trčanje višeg cjenovnog razreda te kožnu planinarsku obuću u potpunosti proizvodimo u Bosni i Hercegovini", izjavila je Kavčič Jesenovec.

Alpina posljednjih godina smanjuje proizvodnju modne obuće

Posljednjih godina Alpina kontinuirano smanjuje proizvodnju modne obuće. Godine 2016. proizvela je oko 610.000 pari obuće, prošle godine nešto više od 141.000, a ove godine planira proizvesti samo oko 45.700 pari obuće. Prema riječima Amadee Kavčič Jesenovec, najveći pad proizvodnje dogodio se na početku epidemije covida.

Prošle godine tadašnje je rukovodstvo odlučilo ukinuti razvoj modne obuće jer su najveći Alpinini kupci otišli u stečaj, a nove partnere nisu uspjeli pronaći.

"Proizvodni troškovi modne obuće, koja je u potpunosti proizvedena u Europi, bili su previsoki i nekonkurentni. Konkurentske tvrtke proizvode ili kupuju modnu obuću u zemljama s nižim troškovima rada, poput Vijetnama, Bangladeša i Brazila.

U našim proizvodnim jedinicama izrađujemo samo stare modele za potrebe vlastite prodajne mreže, dok nove ne razvijamo. Prošle godine usmjerili smo se na razvoj i proizvodnju sportske obuće", pojasnila je direktorica.

Također je naglasila da Alpina planira dugoročno ostati vodeći proizvođač obuće za skijaško trčanje. Za zimsku sezonu 2024./25. sklopili su ugovor s aktualnim prvakom u skijaškom trčanju, Norvežaninom Haraldom O. Amundsenom, koji je prošle sezone osvojio Kristalni globus.

Osim toga, planiraju se ponovno pozicionirati na tržištu obuće za alpsko skijanje, pri čemu će ove godine na tržište izaći nova inovativna ženska skijaška cipela, a sljedeće godine stiže i muški model.

"Daljnji razvoj ne bi bio moguć bez vlasnika, koji su u posljednjih godinu i pol osigurali potrebna sredstva. U razvoj jednog novog modela potrebno je uložiti između 500 i 700 tisuća eura. Alpina za takav razvoj nije imala novca u posljednjih 15 godina", dodala je Kavčič Jesenovec.

Od 2022. godine Alpina je u vlasništvu češke tvrtke K & H.

Prema prognozama Alpina će i ovu godinu završiti s gubitkom

Prošle godine grupa Alpina ostvarila je 38.8 milijuna eura prihoda od prodaje, što je gotovo 20 posto manje nego prethodne godine, a gubitak je iznosio oko 2.2 milijuna eura. Prema prognozama, Alpina će i ovu godinu završiti s gubitkom, koji bi trebao iznositi oko tri milijuna eura.

Ipak, prema riječima Kavčič Jesenovec optimizacija proizvodnih pogona ukazuje na mogućnost pozitivnog poslovanja u 2025. godini.

Zbog financijskih poteškoća, tvrtka je u potrazi za različitim mogućnostima financiranja kod raznih financijskih institucija. "Provjeravali smo i mogućnosti financiranja putem zajmova kod Ministarstva gospodarstva, ali nisu postignuti nikakvi dogovori", dodala je direktorica Alpine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.