Evo kako ćete znati da trebate zamijeniti tepih

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KAD JE vrijeme za promijeniti tepih? Nešto je to oko čega postoji puno dvojbi. Ako je tepih jako prljav i ne može ga se više očistiti, većina će ga ljudi zamijeniti. No čak i kad je dobro očuvan, možda se kriju neki problemi zbog kojih je vrijeme za zamjenu tepiha. Koliko često zapravo trebamo računati na zamjenu cijelog tepiha?

Neki znakovi su jasni

"Općenito, tepih ima vijek trajanja od pet do 15 godina, ovisno o tome koliko se o njemu brinete i koliko se koristi", rekla je Linda Robinson iz Swannanoa Carpet City za Southern Living. No ističe kako ovo razdoblje značajno varira od jednog do drugog doma.

Justin Higginbotham iz Design Studio Nashville kaže kako je teško procijeniti rok trajanja tepiha zbog različitih čimbenika. Dugovječnost tepiha uvelike ovisi o količini prometa koji svaki dan prelazi preko tepiha. Tepih u stražnjem hodniku trajat će puno duže od onog u dobro korištenom dnevnom boravku.

Prema Higginbothamu, još jedan čimbenik koji treba uzeti u obzir je prisutnost kućnih ljubimaca. Oni mogu biti skloni nezgodama i ostavljati različite mrlje. Zbog toga će vlasnici kućnih ljubimaca često morati čistiti tepihe, a zbog svega im se skraćuje vijek trajanja.

Ako primijetite tvrdoglave mrlje ili neugodne mirise koje ni profesionalno čišćenje ne može ukloniti, vjerojatno je vrijeme za zamjenu tepiha.

Cijena vam može reći nešto o kvaliteti

Vrsta i kvaliteta tepiha također mogu utjecati na dugovječnost. Jeftiniji tepisi često će imati nešto kraći vijek trajanja jednostavno zbog vlakana i konstrukcija koja se koriste.

Jason O'Krent iz O'Krent Floors slikovito je pojasnio: "Većina potrošača ne shvaća da se ista vlakna mogu koristiti za stvaranje istog izgleda, ali gustoća, tkanje, pa i podstava brzo mogu pretvoriti ono što izgleda kao još jedna jabuka u naranču."

Kako biste maksimalno iskoristili svoj tepih, O'Krent objašnjava da je važno održavati ga što uključuje redovito usisavanje i čišćenje. Higginbotham napominje da mnogi proizvođači zahtijevaju da se tepisi profesionalno čiste jednom godišnje. Uz pravilnu njegu, tepih može trajati i desetljećima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.