Android Authority: Ovo su najbolji jeftini mobiteli koje možete kupiti u 2022.

Foto: Shutterstock/store.google.com/Promo/amazon.de/istyle.hr/chipoteka.hr/sve.hr/samsung.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KUPNJA novog pametnog telefona može biti veliki trošak, a ako ne trebate sve moguće značajke jeftiniji modeli su odlična alternativa.

Vrhunski Android telefoni možda dolaze sa svim mogućim značajkama, ali ako malo smanjite svoja očekivanja, možete dobiti odličan uređaj za puno manje novaca, piše Android Authority.

Njihov tim testirao je mnogo pametnih telefona u svim cjenovnim razredima tijekom godina, a za ovaj popis odabrali su najbolje jeftinije pametne telefone koji se mogu kupiti u 2022. godini. Google Pixel 6a im je apsolutni favorit, a pogledajte koje uz njega još preporučuju.

Google Pixel 6a - najbolji jeftin telefon

Cijena i gdje kupiti: 2825.43 kn (375 €), amazon.de

Sa cijenom od skoro 400 eura moguće da rasteže definiciju jeftinog telefona, ali vrijedi tih novaca prema mišljenju Android Authority tima. Svidjelo im se koliko je telefon brz i fluidan, često do te mjere da bi zaboravili da se radi o jeftinijem uređaju. Također su bili impresionirani Googleovom predanošću ažuriranja telefona, što ovaj uređaj čini "investicijom koja će trajati godinama".

Navode da je i kamera kod ovog uređaja najbolja koju možete pronaći u ovom cjenovnom rangu i čak se dobro uspoređuje s flagship telefonima. Svaka slika koju su snimili bila je svjetla i oštra, s namjenskim načinom Night Sight koji ne razočarava. Sekundarna ultraširoka kamera također podržava Night Sight što nije bio slučaj za većinu telefona koje su testirali u ovom cjenovnom rangu.

Veliki razlog zašto Pixel 6a može postići tako izvrsne rezultate je Googleov vlastiti Tensor procesor. Ovo je najjači procesor koji su testirali na ovom popisu, s iznimkom iPhonea SE, "ali tu se nijedan Android telefon ne može natjecati".

Međutim, uređaj se brzo zagrijava, čak i pod malim opterećenjem. Baterija od 4210 mAh je pak teško izdržala cijeli dan, a obično traži punjenje prije spavanja uz normalnu upotrebu. Pixel 6a ima maksimalnu snagu punjenja od 18 W. Međutim, u kutiji nema punjača niti ima mogućnost bežičnog punjenja.

Googleov softver je čist koliko to može biti, nema bloatwarea niti reklama, mogu se čak i izbrisati neke unaprijed instalirane Googleove aplikacije. Pojednostavljeno Pixel sučelje vrlo je lako prilagoditi, a ovaj telefon ima čak i ekskluzivne Pixel značajke kao što je Magic Eraser za dotjerivanje fotografija, offline prijevod u stvarnom vremenu, glasovne titlove na videozapisima i još mnogo toga.

Pixel 6a je po modernim standardima prilično malen telefon sa 6.1 inčnim zaslonom. Što je više nego dovoljno za udobno korištenje jednom rukom. Sam zaslon ima lijepe boje, ali brzina osvježavanja od 60 Hz malo je niska u ovoj cjenovnoj kategoriji.

Galaxy A53 5G nudi zaslon od 120 Hz po sličnoj cijeni. Što se tiče umrežavanja, Pixel 6a spreman je za 5G veze, iako je otključani model ograničen na sporije veze ispod 6 GHz. Ovaj čipset također podržava Bluetooth 5.2, ali ne postoji fizički priključak za slušalice.

"U konačnici, Pixel 6a je naš najbolji izbor za svakoga tko traži pristupačan telefon. Nije najjeftiniji koji možete kupiti, ali nudi izvrsnu vrijednost i mnoštvo značajki koje ne možete pronaći ni na jednom drugom telefonu, bez obzira na cijenu", zaključili su svoju recenziju.


Ostale povoljne opcije

Samsung Galaxy A53 5G

Cijena i gdje kupiti: 3299 kn (471.29 €), sve.hr

Samsung Galaxy A53 5G jedan je od favorita Android Authority tima kada su u pitanju cjenovno pristupačni mobiteli.

Navode da nije baš bolji od Pixela 6a kada su u pitanju performanse kamere, ali ima postavku s četiri kamere koju smatraju jednom od najsvestranijih u ovom cjenovnom rangu. Hardver kamere je vrlo dobar, makro objektiv nije toliko koristan kao primarni, ultraširoki ili telefoto objektiv u svakodnevnoj uporabi.

Trajanje baterije (5000 mAh) je prilično dobro, njihovom timu trajala je gotovo dva puna dana upotrebe s jednim punjenjem. Jedno područje u kojem Galaxy A53 5G nedvosmisleno pobjeđuje druge u ovom cjenovnom rangu je zaslon. Super AMOLED zaslon od 120 Hz je oštar, svijetao i brz, s dodatnom opcijom u postavkama za smanjenje performansi i uštedu trajanja baterije.

Procesor Exynos 1280 nije se baš pokazao u njihovim benchmarking testovima, iako smatraju da je dovoljno brz za svakodnevnu upotrebu. Također dolazi sa 128 GB prostora za pohranu u osnovnoj verziji, uz dodatnu prednost utora za microSD karticu za jednostavno proširenje.


Samsung Galaxy A32 5G

Cijena i gdje kupiti: 1877.77 kn (249.28 €), Techno store

Galaxy A53 5G nudi najbolje cjelokupno iskustvo kada su u pitanju niskobudžetni Samsung telefoni, ali Galaxy A32 5G je po mišljenju njihovog tima najbolji kada su u pitanju cijena i značajke. Nudi solidne performanse, pristojne kamere i više od jednog dana trajanja baterije.

Osim toga ima Gorilla Glass 5 na zaslonu koji je otporniji nego Gorilla Glass 3 na Pixelu 6a. Ima elegantan dizajn, ali je prilično sklizak. Preporučuju kupnju maske kako bi se spriječila slučajna ispuštanja telefona iz ruke.


iPhone SE (2022)

Cijena i gdje kupiti: od 4349 kn (577.21 €), iStyle

iPhone SE (2022) fizički možda nema mnogo toga zajedničkog s najnovijom linijom iPhonea 14, ali ima isti A15 Bionic procesor kao iPhone 14 i 14 Plus. Ovaj uređaj navode kao najmoćniji na ovoj listi.

Impresionirao ih je ekosustav aplikacija koji je iznimno razvijen, ali smatraju da je dizajn iPhonea SE zapeo u prošlosti. Zaslon je dijagonale svega 4.7 inča, s pozamašnim okvirima sprijeda. No telefon je malen i lagan, jedan od najmanjih i najlakših koje su ikada testirali, težak je samo 144 grama. 

Drugi problem je što osnovna verzija dolazi sa samo 64 GB prostora za pohranu. No Apple nudi dugotrajnu podršku, iPhone SE dobit će godine ažuriranja softvera, uključujući nove značajke i više.


Samsung Galaxy A13 5G

Cijena i gdje kupiti: 1279 kn (169.75 €), 64GB verzija, centar tehnike

Galaxy A13 5G ih nije toliko impresionirao kao Galaxy A32 5G ili Galaxy A53 5G, ali ga smatraju solidnim konkurentom. Navode da ima dobru izvedbu glavne kamere, izvrsno trajanje i 5G vezu.

"Glavna kamera od 50 MP snima vrlo lijepe fotografije pri dobrom svjetlu, a baterija od 5000 mAh može izdržati dva dana", ističu.


Samsung Galaxy A03S

Cijena i gdje kupiti: 1129 kn (149.84 €), mobis

Ovo je najjeftiniji telefon na popisu, a baterija od 5000 mAh trajala im je dva dana uz umjerenu upotrebu. Kao prednosti ističu Samsungovo petogodišnje sigurnosno ažuriranje, ali i zaslon koji je dovoljno velik i prikladan za streamanje.


POCO F4

Cijena i gdje kupiti: 2999 kn (398.04 €), chipoteka

"POCO proizvodi nekoliko izvrsnih jeftinih telefona vrhunske snage", ističu. Poco F4 je njihov favorit u toj skupini, s brzim zaslonom od 120 Hz i snažnim procesorom Snapdragon 870.

Od prednosti ističu ekran odlične kvalitete, brzo punjenje, pristojnu glavnu kameru, odličnu izvedbu i brz i precizan skener otiska prsta. Ono što im se nije svidjelo su sekundarne kamere, nema dugoročnog ažuriranja i nedostatak Gorilla Glassa na stražnjoj strani. 


Redmi Note 11

Cijena i gdje kupiti: 1989 kn (284.14 €), sve.hr

Najjeftiniji telefon u Redmi Note 11 seriji je i onaj koji njihov tim preporučuje. Navode da nudi puno za novac, iako je telefon jeftinije kategorije. Izvrstan zaslon, trajanje baterije i neočekivano dobre performanse istaknule su se tijekom njihovog testiranja. 

*Mobiteli su poredani onako kako su poredani u njihovom članku, nisu uključeni modeli koja nisu dostupni na našem tržištu. Kompletan popis modela i recenzije možete vidjeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.