Zdravo, lagano i ukusno: Predstavljamo recepte iz Indox dijete!!!

Foto: Shutterstock

JUČER smo objavile jelovnik Indox dijete, a danas ćemo vam predstaviti recepte koji se u njoj nalaze! Jest će ih naša Sonja na putu do vitke linije, a s obzirom na to da su izuzetno ukusni i zdravi, možete ih jesti i vi - sami ili s obitelji! Uživajte!

PILETINA S TIKVICAMA (za 2 osobe)

Piletina (200 g, 2 manja i tanja komada)

Tikvice, zelene (400 g, 2 tikvice, zelene)

Salata:

Rajčica, svježa (150 g, 2 svježe rajčice)

Krastavac, svježi (150 g, 1 krastavac, svježi)

Maslinovo ulje (za salatu) (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)

Ocat  (po želji)

1. Pileća prsa ispeći na naglo na tavi

2. Tikvice oprati, narezati na kockice i pirjati na malo maslinovog ulja i vodi dok ne omekšaju

3.  Začiniti po želji

4. Poslužiti uz salatu od rajčice i svježeg krastavca začinjenu maslinovim uljem i octom

PILETINA SA ŠAMPINJONIMA (za 2 osobe)

Piletina (200 g, 2 manja i tanja komada)

Šampinjoni (400 g, 400 g)

Salata:

Zelena salata (100 g, 1 glavica)

Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)

Ocat (količina po želji)

1. Pileća prsa ispeći na naglo na tavi

2. Šampinjone, narezati na kockice i pirjati na malo maslinovog ulja i vodi dok ne omekšaju

3.  Začiniti po želji

4. Poslužiti uz zelenu salatu začinjenu maslinovim uljem i octom

RIŽOTO S GLJIVAMA (za 2 osobe)

Riža (150 g (sirove))

Gljive (400 g)       

Luk  (80 g, 1 luk)

Češnjak (5.2 g, 2 režnja)

Peršin (po želji)

Salata:

Zelena salata (100 g, 1 glavica)

Rajčica, svježa (150 g, 2 rajčice, svježe)

Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)

Ocat (po želji)

1. Gljive kratko popirjati na malo ulja i vode.

2. Pirjati luk i češnjak na ulju dok malo ne omekšaju te dodati rižu i gljive i podlijevati sve dok se riža ne skuha.

3. Pred kraj dodati peršin i/ili ostale začine po želji.

VARIVO OD MAHUNA (za 2 osobe)

Mahune (500 g)

Luk (80 g, 1 luk)

Ulje, maslinovo (15 g, 1 velika jušna žlica)
TELETINA S PATLIDŽANOM (za 2 osobe)

Teletina, nemasna (300 g, 3 komada)

Patlidžani (400 g, 1,5 patlidžana)

Salata:

Kupus, svježi (100 g)  

Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)

1. Teletinu ispeći na naglo na tavi.

2. Patlidžane oprati, narezati i pirjati na malo ulja i vodi dok potpuno ne omekšaju.

3. Svježi kupus oprati, narezati za salatu te začiniti maslinovim uljem i octom.

BIJELA RIBA S BLITVOM I KRUMPIROM (za 2 osobe)

Bijela riba (750 g, 6 manjih komada)

Krumpir (300 kg, 3 krumpira)

Blitva/špinat  (500 g)

Salata:

Zelena salata (100 g, 1 glavica)

Maslinovo ulje  (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)

Ocat   (po želji)


1. Bijelu ribu očistiti (ako je svježa), začiniti po želji te staviti peći u pećnicu u foliji na 180°C cca. 45 minuta.

2. Krumpir oprati, očistiti i skuhati u vodi.

3. Blitvu/špinat oprati, očistiti te staviti u lonac sa malo maslinovog ulja i kuhati dok ne pusti vodu.

4. Kada je blitva/špinat gotov(a), iscijediti, izvaditi iz lonca te nasjeckati na sitno.

5. Krumpir zgnječiti i dodati mu sitno nasjeckanu blitvu/špinat

6. Pustiti minutu/dvije da vrije.

7. Poslužiti ribu s krumpirom i zelenom salatom začinjenom sa maslinovim uljem i octom.

JUNETINA S KELJOM (za 2 osobe)

Kelj (500 g)

Junetina, nemasna (400 g, 3 komada)

Salata:

Kupus, svježi  (100 g)

Maslinovo ulje za salatu  (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)

KOTLET S POVRĆEM IZ PEĆNICE (za 2 osobe ručak + 2 osobe večeru)

Kotlet, teleći  (400 g, 3 kotleta)

Tikvice (150 g, 1 tikvica)

Patlidžani (150 g, 1 patlidžan)

Krumpir (150 g, 2 krumpira)

Rajčica (150 g, 1.5 rajčice)

Luk (60 g, tri četvrtine glavice)

Salata:

Zelena salata (100 g, 1 glavica)

Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)

Ocat za salatu (po želji)

1. Kotlete ispeći na grill tavi.

2. Krumpir, tikvice, patlidžane, rajčicu i luk narezati na ploške i posložiti u protvan u pećnicu

3. Pećnicu zagrijati na 180°C.

4. Začiniti povrće po želji te staviti peći u pećnicu dok ne omekša.

5. Poslužiti kotlete s povrćem i začinjenom zelenom salatom.


Jelovnik izradila: Dora Babić, mag. nutr. 
Peršin (15 g, 1 velika jušna žlica)

Junetina (150 g, 1 komad normalne veličine)

1. Mahunama odrežite krajeve te ih narežite na komade veličine 3-4 cm.

2. Usitnjeni luk ispržite na ulju, dodajte vodu i pirjajte cca. 5 minuta.

3. Dodajte mahune i pustite da kuha dok sve ne omekša.

5. Začinite peršinom.

6. Poslužite uz 75 g (1/2 komada normalne veličine) po osobi kuhane ili pečene junetine.

PILEĆA PRSA S BROKULOM (za 2 osobe)

Pileća prsa (200 g, 2 komada)

Brokula (400 g, 1 brokula)

Salata:

Rajčica, svježa  (200 g, 2 rajčice, svježe)

Krastavac, svježi (200 g, 2 krastavca)

Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)

1. Pileća prsa ispeći na naglo na tavi.

2. Brokulu oprati, narezati na komadiće te blanširati 5-7 minut.

3. Začiniti po želji.

4. Poslužiti sa salatom od svježe rajčice i krastavca začinjenu maslinovim uljem i octom.

VARIVO OD PORILUKA (za 2 osobe)

Poriluk (500 kg)

Mrkva  (80 g, 1 veća mrkve)

Sol  (5 g, 1 mala čajna žličica)

Ulje, maslinovo (15 g, 1 velika jušna žlica)

Ocat              

Meso, crveno (300 g, 2 komada normalne veličine)

1. Poriluk operite i zajedno s mrkvom narežite na kolutiće.

2. Popržite na vrućem ulju, malo posolite i zalijte s kriglom vode.

3. Kuhati dok ne omekša.

4. Poslužite uz 150 g (1 komad normalne veličine) po osobi kuhanog ili pečenog crvenog mesa.

TELETINA S PATLIDŽANOM (za 2 osobe)


Teletina, nemasna (300 g, 3 komada)

Patlidžani (400 g, 1,5 patlidžana)

Salata:

Kupus, svježi (100 g)  

Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)

1. Teletinu ispeći na naglo na tavi.

2. Patlidžane oprati, narezati i pirjati na malo ulja i vodi dok potpuno ne omekšaju.

3. Svježi kupus oprati, narezati za salatu te začiniti maslinovim uljem i octom.

BIJELA RIBA S BLITVOM I KRUMPIROM (za 2 osobe)

Bijela riba (750 g, 6 manjih komada)

Krumpir (300 kg, 3 krumpira)

Blitva/špinat  (500 g)

Salata:

Zelena salata (100 g, 1 glavica)

Maslinovo ulje  (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)

Ocat   (po želji)

1. Bijelu ribu očistiti (ako je svježa), začiniti po želji te staviti peći u pećnicu u foliji na 180°C cca. 45 minuta.

2. Krumpir oprati, očistiti i skuhati u vodi.

3. Blitvu/špinat oprati, očistiti te staviti u lonac sa malo maslinovog ulja i kuhati dok ne pusti vodu.

4. Kada je blitva/špinat gotov(a), iscijediti, izvaditi iz lonca te nasjeckati na sitno.

5. Krumpir zgnječiti i dodati mu sitno nasjeckanu blitvu/špinat

6. Pustiti minutu/dvije da vrije.

7. Poslužiti ribu s krumpirom i zelenom salatom začinjenom sa maslinovim uljem i octom.

JUNETINA S KELJOM (za 2 osobe)

Kelj (500 g)

Junetina, nemasna (400 g, 3 komada)

Salata:

Kupus, svježi  (100 g)

Maslinovo ulje za salatu  (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)

KOTLET S POVRĆEM IZ PEĆNICE (za 2 osobe ručak + 2 osobe večeru)

Kotlet, teleći  (400 g, 3 kotleta)

Tikvice (150 g, 1 tikvica)

Patlidžani (150 g, 1 patlidžan)

Krumpir (150 g, 2 krumpira)

Rajčica (150 g, 1.5 rajčice)

Luk (60 g, tri četvrtine glavice)

Salata:

Zelena salata (100 g, 1 glavica)

Maslinovo ulje (20 g, 1 velika jušna žlica i 1 mala čajna žličica)

Ocat za salatu (po želji)

1. Kotlete ispeći na grill tavi.

2. Krumpir, tikvice, patlidžane, rajčicu i luk narezati na ploške i posložiti u protvan u pećnicu

3. Pećnicu zagrijati na 180°C.

4. Začiniti povrće po želji te staviti peći u pećnicu dok ne omekša.

5. Poslužiti kotlete s povrćem i začinjenom zelenom salatom.

Jelovnik izradila: Dora Babić, mag. nutr. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.