Pitaj Olju: Što sve trebate znati o pašteti

Foto: Ilustracija Index

BILO da se radi o mesu, ribi, povrću ili pak algama sigurno  je da je najpopularnija prerađevina od svih navedenih sirovina pašteta. Radi se o proizvodu koji nastaje  detaljnim usitnjavanjem kuhane osnovne sirovine. Dodatkom određenih začina dobiva se željeni okus.

Prema vrsti namirnica paštete dijelimo na:

-mesne ( od mesa ili  pak iznutrica)

-riblje

-biljne

Danas se pašteta po klasifikaciji uvrštava u kategoriju slanih namaza.

Povjesničari navode kako se u zapisima iz srednjeg vijeka nalaze brojni recepti za pripremu pašteta.

Još samo u pričama i rijetkim slikama nalazimo užinu za djecu: kruha i masti... Ukoliko se u mast doda malo crvene paprike i sjeckanog luka dobije se jednostavna forma paštete.

Masniji dijelovi dimljene slanine mljeli su se sa bijelim lukom i peršinom, a dobiveni sadržaj nazivao se PEŠT. Žlica ove prerađevine neizostavan je dodatak maneštrama, varivima i nadjevima. U vinogradima ili maslinicima bi se na kruh ravnomjerno nanosio PEŠT i eto energetski bogatog obroka.

Mljevenjem čvaraka kojima se dodavalo kuhano meso dobivao se savršen nadjev za pečena tijesta, ali i nadjev za sendvič.

Posebno su cijenjene paštete od guščje jetre ili ribljih filea.

Riba se pekla ili kuhala te uz dodatke začina usitnjavala kako bi se dobila rahla smjesa dobre mazivosti.

Ribari su u vrijeme uspješnih  sezona ribolova uspjeli dio ribe preraditi i tako osigurati zalihe hrane za periode kada ribolov nije moguć.

Pašteta je najvjerojatnije nastala kao mudar oblik čuvanja hrane od kvarenja u vrijeme kada nisu postojali rashladni uređaji. Dodatkom začinskog bilja postizao se okus, ali produžavala trajnost zahvaljujući antioksidativnim svojstvima odabranih začinskih biljaka.

Prve paštete su izrazito visoke energetske vrijednosti te su bile  gotovo idealna forma za djecu u razvoju i rekonvalescentne, naročito ukoliko su u pitanju osobe starije životne dobi koje sui male poteškoće sa žvakanjem.

Danas kvalitetne paštete imaju vrlo važnu ulogu: štede vrijeme pripreme, racionalne su zbog cijene potrebnih sirovina, ambalažom su praktične i nutritivno povoljne.

Posebno su dragocjene kao obrok u dječjoj prehrani.

Sljedeća tema: Zašto je pašteta povoljna u dječjoj prehrani? Pitanja za Olju pošaljite na mail rouge@index.hr

http://www.odobrile-mame.hr/

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.