Pitaj Olju: Istine i zablude o jajima

Foto: Privatna fotografija, Ilustracija Index, Shutterstock

 SAVRŠENO, jednostavno, dostupno, slaže se sa svim namirnicama, nutritivno cjelovito - to je jaje. Gotovo da nema zemlje u svijetu u kojoj jaje nema svoje važno mjesto u prehrani stanovništva.

Koriste se pačja, gušća, prepeličja jaja (čak i nojevo jaje), no najrasprostranjenija je konzumacija kokošjih jaja.

Sva ova jaja imaju bjelanjak, žumanjak i ljusku. Zanimljivo je kolika je razlika u sastavu bjalanjka i žumanjka, dok zapravo samo zajedno čine nutritivno idealnu cjelinu, a zbog sadržaja omega 3 masnih kiselina jaje ima i atribut - "funkcionalna hrana".

Zašto je namirnica koja ima 8 aminokiselina, selen, važni vitamin B 12 i optimalne količine D vitamina bila na listi nepoželjnih namirnica?



U kampanji prevencije kardiovaskularnih bolesti  detaljno su analizirane masti u namirnicama, naročito one zasićene koje su u velikoj mjeri i krive za epidemiju hiperkolesterolemije.

Ako se gleda omjer težine namirnice i postotka kolesterola na 100 g, jaje je namirnica najbogatija kolesterolom koja se redovito koristi širom svijeta.

Pouzdano znamo da nije utvrđena povezanost jaja u prehrani i pojava kardiovaskularnih bolest.

Ujedno valja napomenuti kako 1 jaje ima samo 80 kcal pa to potvrđuje kako jaje nije razlog niti povišene tjelesne mase.

Pretpostavlja se kako ćemo za uskršnje praznike konzumirati oko 70 milijuna jaja bilo samostalnih ili pak jela u kojima su jaja neizostavan dio recepture.



Zamjena za jaja  u gastronomskom smislu je palmino ulje. Zapravo jaja daju složenom jelu rahlost i povezuju druge sastojke. Za sve one koji ne žele ili iz bilo kojeg razloga ne mogu konzumirati jaja, predlaže se dodatak palminog ulja kako ne bi bili lišeni gastronomskog užitka.


1. pitanje:
U jednoj dijeti je jaje zabranjeno, dok sam u drugoj pročitala kako je jaje dobro za mršavljenje. Zanima me  deblja li jaje?

Odgovor:

Jaje je poželjno u dijetalnom režimu prehrane pri kontroli tjelesne mase iz dva razloga:

a) Osobe na redukcijskim dijetama često prepolove dnevni kalorijski unos, ali nesvjesno dramatično smanje nutritivnu opskrbu organizma. Jaje je visokovrijedna namirnica, nutritivno iznimno bogata, koja smanjuje izglede za pojavu nutritivnih deficita naročito kod selektivnih dijeta.

b) Redukcijske dijete  teško je realizirati i zbog napada gladi koji je najveći problem...Istraživanja potvrđuju kako jaje ima veliki utjecaj na sitost, a za to je zaslužan  utjecaja žumanjka na izlučivanje holecistokinina i želučanih inhibitora peptida.

2. pitanje: Može li se uz pomoć jaja povećati masa?

Odgovor:

Zbog svoga izvrsnog sastava jaja su poželjna za povećanje mase. Ako želite održati malu količinu potkožnog masnog tkiva koristite kuhana ili poširana jaja, a ne pržena ( jaje na oko ili kajganu) .

OPREZ je potreban pri konzumiranju svježih jaja budući da unos termički neobrađenih bjelanjka nije bezazlen, a pri podizanju mase osobe često preferiraju bjelanjke koji su siromašniji mastima u odnosu na žutanjke.

Postavite svoja pitanja: Slijedeći tjedan Olja će govoriti o redukcijskim dijetama! Imate li pitanja vezana uz dijete pošaljite ih na mail rouge@index.hr s naslovom "Pitaj Olju"!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.