Kada se točno naše pamćenje počinje smanjivati?

Foto: Marie Claire

ŽAO nam je ako si već proslavila 35. rođendan.

Jedno novo istraživanje, objavljeno u časopisu Psychological Science, došlo je do rezultata kako od 35. godine života, ljudsko pamćenje kreće silaznom putanjom.
 
Istraživanje je provedeno nad 48,537 ljudi, u dobi od 10 do 89 godina, a ono je uključivalo razne testove za podražaje mozga, posebno dizajnirane za procjenu pamćenja, vještina i vokabulara te priznanje emocija.
 
Radna memorija - sposobnost da zapamtiš činjenice, imena i brojeve za kratko vrijeme - najbolja je oko naše 25. godine života, a oko 35 se polako počinje smanjivati. U međuvremenu, jedno prethodno istraživanje pokazalo je kako je kratkoročno pamćenje vizualnih informacija kod ljudi, na vrhuncu oko njihove 30. godine života.
 
No, vratimo se na 35... Zašto tako rano? Najiskreniji odgovor: ni znanstvenici nisu posve sigurni.
 
Što se tiče dugoročnog pamćenja, koje ti pomaže pronaći ključeve od auta i slično, ono se povećava do odlaska u mirovinu, kada se počinje smanjivati. Dobra je vijest i što se ta granica s godinama povećava, tvrde stručnjaci. "Postoji nešto dobro što radimo za naše kognitivno ponašanje, što nisu radile generacije prije. To može biti obrazovanje, prehrana, vježbanje, Sudoku - to još moramo otkriti", prenosi Women's Health.
 
Jasno je da vježbanjem tvoj um postaje jači, bez obzira na godine.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.