Žene iz regije dijele stravična iskustva iz rodilišta: "I dan danas obilazim doktora"

Foto: 123RF

TEMA hrane i uvjeta u rodilištima često se ponovno aktualizira. Standardi za njegu rodilja i dojenčadi su jasno propisani, no ponekad ih se u bolnicama ne pridržavaju.

Dokaz tomu su svjedočanstva žena iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine, objavljena na Instagram stranici Kritički. Majke su odlučile pokazati što im je servirano za jelo, kako izgledaju sobe i kupaonice u kojima borave, dok su Hrvatice podijelile svoja traumatična iskustva.

"Popucala sam nenormalno, a doktorica mi je pri šivanju rekla: ‘Evo mašnica za supruga’. I dan danas obilazim doktore jer mi je zašila i ono što se nije trebalo zašiti", priča je jedne Zagrepčanke.

Majka iz Rijeke požalila se na katastrofalne sobe.

"Krevet pokvaren, a ja s carskog reza. Ujutro našla nečije nokte na podu ispod kreveta. Zadnji dan nisam imala struje. Podrška ili pomoć od sestara 0 bodova. U sobu ti ulaze bez kucanja, glasno, svaki put probudile bi mene ili dijete… Da ne pričam o komentarima pojedinih sestara."

Žene iz Crne Gore poslale su fotografije tanjura koji su im servirani. Na njima su najčešće maslac, hrenovke, komadić sira i šnita kruha. 

Rodilje u Bosni i Hercegovini također su se požalile na obroke, ali i tuš kabinu čije je dno crno. 

Doručak u srbijanskim rodilištima sastoji se, prema objavljenim fotografijama, od šnite kruha i šunke, kuhanog jaja, malo svježeg sira i mlijeka.

"Hrana i uvjeti u rodilištima se ne mijenjaju. Dok je svijet drastično smanjio postotak epiziotomije, kod nas se i dalje radi kao rutinska procedura. Dok su rodilišta u lošem stanju, nečisti toaleti, oguljeni zidovi, nehigijenski uvjeti. Dok je nasilje pri porođaju norma, a normalno iskustvo izuzetak. Mi mislimo da "tako treba" jer "tako je uvijek bilo". Razmažene - jer tražimo pristojne, skromne normalne uvjete. Od država riječi nema o stanju u kojem se nalaze rodilišta. Govori se o ,"natalitetu" i o tome da "obitelj nije potpuna bez djece" - bez spomena svega što je prikazano na ovim slikama. I uz sve ovo, ne zaboravite da ima mnogo žena koje neće poslati sliku hrane ili priznati bilo kome, pa ni sebi, kakvo su iskustvo imale. Nekad jer je previše teško o tome pričati ili razmišljati. A nekad jer misle da tako treba i da se to moralo dogoditi. A ne mora, ne treba. I ne smije", opis je objave koja se masovno dijeli na Instagramu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.