Zašto gosti otmjenih lokala mrze djecu u restoranima?

Foto: Pexels

U PETAK oko 20 sati Julia Foster i njezin dečko Brandon spremali su se uživati u boci vina u talijanskom restoranu Via Carota u New Yorku. Par je bio odvojen tjednima jer je Brandon putovao zbog posla i veselili su se romantičnoj večeri uz svijeće.

Rezervaciju su napravili mjesec dana ranije. Foster je sanjala o rižotu, a Brandon o brancinu. Ali njihova večer iz snova pretvorila se u pravi užas.

"Nečije dijete se žalilo jer na jelovniku nema pilećih medaljona. Doživjelo je izljev bijesa", rekla je Foster za The Post

Roditelji djeteta nastavili su ispijati svoje koktele.

"Pomislila sam: ‘Ovo je smiješno.’ Rekla sam: ‘Nema šanse da će imati pileće medaljone na jelovniku, dušo.’ Predgrađa su za to", dodala je.

Za par je bilo dodatno iritantno što je dijete, staro oko pet godina, bilo zalijepljeno za iPad.

Ranije ovog mjeseca restoran Nettie’s House of Spaghetti iz New Jerseyja objavio je da više neće posluživati djecu mlađu od 10 godina. Ta vijest se proširila cijelim svijetom i podijelila i roditelje i one bez djece. Mnoge njujorške restorane obradovala je kontroverzna objava. Kažu da je ručak ili večera u Velikoj Jabuci iskustvo za odrasle. 

"Da su htjeli jesti mesne okruglice ili hrenovke okruženi vrištećom djecom, rezervirali bi mjesto u restoranu u predgrađu", jedan je od brojnih komentara.

"Kada idem jesti, posebno u bolje restorane, nadam se sofisticiranom iskustvu. Kad su djeca tamo, to nije tako. Politika zabrane ulaska za djecu vjerojatno bi me privukla u neki restoran", tvrdi Foster.

Ugostitelj John McDonald ne diskriminira djecu, ali nastoji ih brzo poslužiti, kako bi i brzo izašla.

"U mojim restoranima dajemo sve od sebe da izbjegnemo da se obitelji s djecom duže zadržavaju za stolom. I ja imam dvojicu sinova starih 5 i 7 godina i ne bih s njima išao na večeru u restoran u 20 sati jer bi se mogli nedolično ponašati, što bi negativno utjecalo na goste za stolovima oko nas", govori McDonald za The Post.

Problem su zahtjevna djeca

A neki tvrde i da su djeca iz New Yorka posebno zahtjevna. Bivša konobarica u otmjenom talijanskom restoranu u Brooklynu kaže da bi nastao kaos kad bi obitelji dolazile na večeru. 

"Jednom je jedna djevojčica stara 6 godina počela glasno plakati jer nije bilo hobotnice na jelovniku. Roditelji su smišljali što bi mogli učiniti, a dijete je plakalo sve glasnije. Ja nisam jela hobotnicu do svoje 26. godine i dok se nisam zaposlila u ovom restoranu", prisjetila se.

Dodaje i da su ona i kolege bili prilično iznervirani kad bi morali ostati raditi do kasno kako bi očistili prljave dječje stolce i pobacali razne maramice i omote oko njih. A ponekad bi i roditelji očekivali od konobara da discipliniraju njihove mališane.

"Znali su mi reći da zamolim njihovo dijete da se ne penje na stol jer bi mene moglo saslušati. Nije mi bilo jasno zašto očekuju da im donesem piće i discipliniram djecu", rekla je.

Foto: EPA

Ipak, mnogi smatraju da bi restorani trebali primati posjetitelje svih dobnih skupina, osobito s obzirom na to koliko je skupo čuvanje djece.

"Ljudi te mrze jer dovodiš djecu u restorane, ali ja ne dam 25 dolara po satu da mi netko čuva dijete", komentirala je jedna direktorica marketinga iz Brooklyna, koja je htjela ostati anonimna.

Što se Foster tiče, koja ni sama nije sigurna hoće li ikada imati djecu, njezina večera u Via Caroti nije bila vrijedna 200 dolara.

"Pretvorila se u vrištanje. Nismo ostali na desertu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.