Zašto djeca mokre u gaće i kako im pomoći

Foto: 123rf

MEDICINSKI naziv za mokrenje u gaće je enureza. Riječ enureza dolazi od grčke riječi enuresis, a znači „stvarati vodu“. Danas se fokusiramo na tretman noćne enureze – nenamjerno mokrenje u krevet tijekom spavanja.

Primarna enureza odnosi se na činjenicu da dijete nikad nije konzistentno bilo suho tijekom spavanja (barem 6 mjeseci). Sekundarna enureza se odnosi na slučaj kada je dijete bilo konzistentno suho tijekom spavanja dulji period i tek onda počelo mokriti u krevet.

Uobičajeni uzroci koji pridonose noćnoj enurezi

Sporiji razvoj regulatornog sustava, mali funkcionalni kapacitet mjehura, fizički problemi, emocionalni stres, navike i dubok san smatraju se glavnim uzrocima noćne enureze.

U slučajevima sekundarne enureze, postoji veća vjerojatnost da su djeca bila izložena emocionalnom stresu ili da je u podlozi anksioznost. Uobičajena podloga anksioznosti može biti rođenje brata ili sestre, problemi u školi ili sa prijateljima, vršnjačko zlostavljanje, obiteljski problemi, smrt člana obitelji ili prijatelja, ljubimca, preseljenje u drugu kuću ili školu. Svaka situacija koja ometa djetetovu emocionalnu stabilnost može biti uzrok ili povod mokrenja u krevet. Treba imati na umu da dijete može biti duboko uznemireno i nečim kao što je rasprava s prijateljem, a što se roditeljima možda uopće ne čini važnim.



Bilo da je uzrok emocionalne ili razvojne prirode, navika igra važnu ulogu u ponavljajućem mokrenju u krevet. Tijelo se navikava na opuštanje svih mišića tijekom sna ne primjećujući signale punog mjehura; ovo je slučaj posebno kod djece koja imaju dubok san. Djeca koja ovaj problem imaju dulje vrijeme odlaze na spavanje vjerujući da nad problemom nemaju nikakvu kontrolu i očekuju da će mokriti u krevet. Situaciju pogoršava ako nose zaštitne gaćice koje čuvaju tijelo ugodno toplim i suhim jer dijete nema niti potrebu steći kontrolu nad mjehurom.

Ključno je naučiti tijelo da razlikuje mokro od suhog.

Demopresin je lijek kojeg pedijatri učestalo propisuju djeci za enurezu. Ovaj lijek oponaša prirodni hormon ADH, koji možda nedostaje djetetu. Iako djeca lijek dobro podnose, znaju se javljati nuspojave poput glavobolje, bolova u trbuhu i mučnine. Imipramin hidroklorid je drugi lijek, koji smanjuje iritabilnost mjehura, a kod odraslih se propisuje i kao antidepresiv. Iako se dobro podnosi, ovaj lijek sa sobom nosi nešto više nuspojava, te se rjeđe propisuje. Oba spomenuta lijeka navodno poboljšavaju stanje kod djece s enurezom u 70% slučajeva, ali poboljšanje ne znači da je problem riješen – čini se da tek oko 50% djece nakon tretmana nema problema s enurezom, a često se problem vraća nakon što se lijekovi prestanu uzimati.
Još jedan često korišten pristup ovom problemu je uporaba alarma za mokrenje. Kada se dijete pomokri u krevet, alarm se aktivira. Teorija je da bi se dijete s vremenom naučilo buditi prije nego se pomokri. Iako postoje dokazi učinkovitosti ove metode, također postoje i brojni slučajevi u kojima dijete prespava ove alarme, dok se cijela obitelj budi i rješava problem.

Hipnoterapija s djecom

Roditelji koji dovedu dijete na hipnoterapiju su obično oni koji ne žele djetetu davati lijekove, a druge metode su se pokazale neuspješnima. Moje iskustvo govori da djeca redovno imaju korist od hipnoterapije, a roditelji su zadovoljni što je rješenje tako jednostavno, prirodno i sigurno. Za uspjeh hipnoterapije je važno da se najprije odbace organski uzroci, da roditelji podržavaju tretman, te da djetetova okolina treba biti sigurna. Uvijek treba imati na umu da je mokrenje u krevet prirodan odgovor na zlostavljanje bilo koje vrste, pa se stoga redovno sreće kod zlostavljanje djece (što ne znači da su sva djeca koja mokre u krevet zlostavljana).



Samom tretmanu prethodi razgovor s roditeljima (bez nazočnosti djeteta) u kojem je potrebno otkriti stavove roditelja, obiteljsku dinamiku, te objasniti roditeljima kako izgleda tretman. Roditeljska suradnja je potrebna u provođenju tretmana i, naravno, roditeljska podrška djetetu i terapeutu. Tijekom razgovora terapeut će htjeti znati određene stvari o djetetu i obitelji poput dobi djeteta, sličnim problemima kod drugih članova obitelji, procjenu pedijatra, lijekovima koje dijete koristi itd. Dobro je otkloniti sumnju na organski uzrok prije samog tretmana.
Ciljevi hipnoterapije s djecom su promijeniti negativne navike i povećati pozitivnost i optimizam, izgraditi samopouzdanje i sigurnost, uvjeriti dijete da može steći podsvjesnu kontrolu nad problemom (tj.bez svjesnog napora), povećati sposobnost djeteta u suočavanju s manjim problemima ili neuspjesima jer tijelu treba vremena za učenje novog procesa i nove navike, podržati dijete u prikladnijim navikama unošenja tekućine, pravovremeno uočavanje i odgovarajuće odgovaranje na signale mjehura, laganiji san i buđenje po potrebi, buđenje i hodanje do toaleta, suočavanje i rad na mogućim emocionalnim problemima, suočavanje sa stresnim situacjama lakše i mirnije itd.

Moje iskustvo od kad radim hipnoterapiju s djecom je veliko roditeljsko iznenađenje kad otkriju kako jednostavno rješenje postoji za problem koji ih već dugo muči, te mnogi osjećaju krivnju što ranije nisu pokušali ili što nisu bili uporniji u traženju adekvatne pomoći.

Roditeljstvo je najteži posao. Djeca se ne rađaju s uputstvima za uporabu. Koliko god se trudimo biti dobri roditelji, šansa da nećemo nikad pogriješiti s našom djecom je vjerojatno nikakva. Stoga nema mjesta krivnji, već samo daljnjem trudu. Uvijek postoji rješenje, samo ga moramo pronaći. Uzrok je nekada možda teže pronaći, posebno jer najčešće ne postoji samo jedan uzrok već se radi o sklopu faktora, ali ako nastavite pokušavati - rješenje ćete sigurno pronaći.

Izvor: Andrea Vlašić, doktorand psihologije, certificirani klinički hipnoterapeut za djecu i odrasle, certificirana za traumu kod djece i adolescenata. Suradnica Asocijacije za psihološka i poligrafska ispitivanja. Uređuje stranicu www.facebook.com/ArtOfHypnosis/

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.