Zaštita djece od sunca i visokih temperatura: Evo što svi roditelji moraju znati

Foto: Pexels

LJETO je najzabavnije godišnje doba, ali i najtoplije. Zbog karantene uzrokovane epidemijom covida-19 mnogi su jedva dočekali izaći na otvoreno i boraviti na zraku, ali to može biti opasno. I odrasli i djeca trebali bi izbjegavati pretjerano izlaganje suncu. Djeca su rizična skupina jer su sklonija tegobama do kojih može dovesti boravak na suncu.

Ne morate potpuno zaboraviti aktivnosti na otvorenom, ali dobro je znati kako prevenirati sunčanicu ili druge tegobe uzrokovane aktivnostima na otvorenom tijekom vrućeg vremena.

1. Napravite raspored

Ako želite biti zaštićeni, napravite raspored izlaganja sunčevim zrakama. Preporuka je da to bude u ranim prijepodnevnim i kasnim poslijepodnevnim satima, odnosno ne između 10 i 17 sati.

Zbog koronavirusa biste trebali izbjegavati boravak na bilo kojem prostoru na kojima su veće skupine ljude.

2. Koristite zaštitne kreme

Prije izlaganja suncu uvijek nanesite kremu sa zaštitnim faktorom. Preporuka je nanijeti kremu s faktorom 15 ili većim, i to 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu. Adekvatno se odjenite, birajte svjetlije i pamučne tkanine te kremu nanesite ravnomjerno na cijelo tijelo, uključujući lice.

3. Ne koristite deke ili marame kao zaštitu od sunca

Ako imate bebu, vjerojatno ćete paziti na njenu osjetljivu kožu, no nikada nemojte prekrivati dječja kolica ili automobilsku sjedalicu dekom ili maramom. To može drastično povisiti temperaturu i dovesti do pregrijavanja.

4. Pijte dovoljno tekućine

Bebe mlađe od šest mjeseci ne trebaju vodu, ali važan je unos tekućine, odnosno majčinog mlijeka ili formule. Starijoj djeci treba često nuditi vodu pri visokim temperaturama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.