Video otkriva zašto je opasno da djeca spavaju na madracima za odrasle

Foto: Pexels

VEĆINA madraca za odrasle preopasna je za bebe. To je demonstrirala certificirana konzultantica za spavanje dojenčadi i djece Melissa te poslala upozorenje roditeljima da bebe uvijek stavljaju spavati na čvrsti madrac u krevetiću za bebe.

Kako kaže, prosječna beba stara osam tjedana teži oko 5 kilograma, a s pet mjeseci ima 7 kilograma. Koristeći bučice teške poput bebe, pokazala je kako utezi ostaju ravni na čvrstom madracu. Međutim, kad ih je stavila na madrac za odrasle, bučice su počele tonuti.

"Tu može doći do problema s disanjem. Beba udiše vlastiti izdahnuti zrak, a time i više ugljičnog dioksida i manje kisika. To može dovesti do tragedije, odnosno gušenja", pojašnjava Melissa. 

@babysleepcode

Understand the risks, & follow RedNose safer sleep guidelines when bedsharing. ##safesleep ##babysoftiktok ##babysleep ##newmama ##aussiemums ##sleeptips

♬ a thousand years (lullaby) - Christina Perri

Spavanje na mekanim madracima također je ključni faktor rizika za sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS), tragičnog uzroka smrti beba. Takozvana smrt u kolijevci događa se kad naizgled zdrava beba umre bez objašnjivog razloga. Mekani madraci, prekrivači i zajedničko spavanje vodeći su čimbenici povezani sa SIDS-om.

"Poznato je da mekani madraci povećavaju rizik od SIDS-a jer mogu uzrokovati da se bebe previše zagriju. Dječji madrac bi trebao biti dovoljno čvrst da glava djeteta ne padne za više od par milimetara kad se položi na njega. Isti savjet vrijedi i za madrac za odrasle ako su roditelji odlučili dijeliti krevet sa svojom bebom. Ako dijelite krevet, madrac za odrasle također mora biti čvrst i ravan", ističe Kate Holmes iz The Lullaby Trusta. 

Za bebu može biti opasno i ako roditelj puši (čak i ako to ne čini u spavaćoj sobi), uzima drogu ili lijekove, ako je beba prerano rođena ili rođena s niskom porođajnom težinom. 

U izvješću The Lullaby Trusta objašnjeno je da je jedno američko istraživanje pokazalo da, ako bebina glava utone centimetar ili više u meku površinu, rizik od SIDS-a se povećava pet puta. Drugo istraživanje provedeno na Novom Zelandu pokazalo je da mekani madraci za krevete povećavaju rizik od SIDS-a dva puta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.