Upisi u 1. razred prvi put se odvijaju elektronički, evo što vas čeka

Foto: Index.hr

UPISI u osnovne škole u školskoj godini 2024./2025. na razini svih županija, osim Grada Zagreba koji će s online upisima započeti iduće godine, provode se elektronički, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole. Točnije, roditelji online podnose zahtjev za upis djeteta u 1. razred osnovne škole, kao i za prijevremeni upis ili privremeno oslobađanje od upisa.

22. veljače 2024. točno u ponoć počeli su upisi. Trajat će do 31. ožujka 2024. Prošli smo kroz cijeli proces i istražili kako izgleda.

Kada smo se ulogirali na poveznicu za e-upise, kliknuli smo na "Popis djece" i dobili informaciju o djetetu koje je kandidat za upis u 1. razred. Ponuđene su nam tri opcije: redovan upis, redovan upis za djecu s teškoćama u razvoju i privremeno oslobađanje. Odlučili smo se za redovan upis.

Na ekranu su se izlistali podaci prvog roditelja, u našem slučaju majke. Neke podatke je trebalo dopuniti (nacionalnost, stručna sprema, zanimanje, kontakt telefon i kontakt e-mail) te odabrati na koji način želimo primati obavijesti - e-mailom ili na adresu.

Roditelji mogu odabrati i školu kojoj dijete ne pripada prema upisnom području

Zatim smo ispunili podatke drugog roditelja, za kojeg je sustav sam unio većinu podataka nakon upisivanja imena, prezimena i OIB-a, a onda su nam se izlistali podaci o djetetu.

Uslijedio je postupak izbora osnovne škole. Ona se automatski dodjeljuje na temelju adrese stanovanja, ali roditeljima se nudi i opcija odabira neke druge škole kojoj dijete ne pripada prema upisnom području. U ovom koraku odabrali smo i obavezni strani jezik te izborne predmete koje će dijete polaziti.

U sljedećem koraku ispunjavaju se opći podaci o obitelji. Roditelje se pita s kim živi dijete, gdje živi dijete, u kakvim su roditelji odnosima, ima li netko administrativnu zabranu prilaska djetetu, koliko je djece u obitelji, koliko djece već polazi školu i koristi li obitelj usluge centra za socijalnu skrb.

Najviše pitanja odnosi se na osobnost djeteta

Predzadnji korak zahtijeva informacije o tome je li dijete polazilo vrtić, predškolu ili ništa od navedenog te koji bi strani jezik željelo upisati u višim razredima. Također, roditelje se pita ima li učenik potrebu za organiziranim prijevozom.

Na kraju, zadnji dio inicijalnog upitnika tiče se razvojne osobnosti djeteta. Potrebno je upisati kakav je bio porod, je li dijete ljevak, dešnjak ili ambidekster, boluje li od teže bolesti, ima li dijagnosticiranu teškoću u razvoju, ima li smetnje, je li doživjelo psihičku ili fizičku traumu, kakav je govor/vid/sluh, kako se dijete ponaša, kako se snalazi u socijalnom kontaktu s vršnjacima, kako reagira na odvajanje od roditelja. Također, roditelji moraju procijeniti u čemu je dijete posebno uspješno, a što bi trebalo više razvijati.

Posljednji korak uključuje provjeru unesenih podataka i slanje zahtjeva u sustav. Ispunjen primjerak inicijalnog upitnika možete i preuzeti na svoje računalo kako biste ga imali za arhivu.

Čitav proces trajao je desetak minuta i nismo se susreli s ikakvim teškoćama u radu stranice. Ipak, pred roditeljima budućih prvašića je još puno posla. Nakon podnošenja zahtjeva za upis slijedi postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja, koji uključuje pregled u ambulanti školske medicine te pregled i obradu kod psihologa i defektologa, odnosno članova stručnog povjerenstva u školi u koju će se dijete upisati.

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju mogućnost prijave za ulazak u portal moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih. Za sve ostale informacije, termine testiranja u školi, liječničkih pregleda i laboratorijskih pretraga potrebno je pratiti mrežne stranice škole kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.