Sve na jednom mjestu o rotavirusu

Foto: 123rf
 
ROTAVIRUS je virus koji napada crijevni trakt gotovo sve djece mlađe od pet godine. Djeca ovaj virus dobivaju više od jednom, ali je obično prvi put najgori. Rotavirus je virus koji uzrokuje infekciju probavnog sustava.
 
Bebe i vrlo mala djeca koja obole od rotavirusa trebaju biti pod stalnim nadzorom liječnika jer vrlo brzo može doći do dehidracije koja nastaje uslijed gubitka tekućine i ona se mora čim prije nadoknaditi. Dehidraciju je vrlo važno spriječiti jer ona može dovesti do drugih komplikacija.
Rotavirus se vrlo lako širi, a najčešće vlada zimi i u rano proljeće. Djeca najčešće obolijevaju na mjestima poput vrtića i škola.
Zaraza se širi uslijed kontakta sa stolicom zaraženog djeteta, a širenje je vrlo teško spriječiti čak i ako je higijena prostora u kojem djeca borave na visokom nivou. Godišnje od rotavirusne infekcije u zemljama EU oboli 3,6 milijuna djece. Učestalost rotavirusne infekcije u Hrvatskoj usporediva je s podacima iz ostalih europskih zemalja.
 
Simptomi rotavirusa
 
Obično je potrebno 1-3 dana da se pokažu prvi simptomi zaraze, a prvi koji se pokaže je obično povraćanje praćeno proljevom i povišenom temperaturom. Kod djece s rotavirusom se obično javlja obilan vodeni proljev koji može trajati od 4- 8 dana, a može se nastaviti i traje nekoliko tjedana čak i kada dijete osjeti poboljšanje. Dijete može imati i do 20 proljeva dnevno.
Ovakav proljev u kombinaciji sa povraćanjem vrlo lako može dovesti do dehidracije kod beba i male djece i zato je važno da bez obzira na virus nastavite hraniti i dojiti djecu. Liječnik dijagnozu rotavirusa postavlja prema simptomima, uzevši u obzir godišnje doba. Ako dijete ima ovakve simptome tijekom zime i ranog proljeća posebno u studenom i travnju velika je vjerojatnost da se radi o rotavirusu. Da bi se dijagnoza potvrdila obično se vrše testovi na uzorcima stolice djeteta. Što je dijete mlađe, infekcija ove vrste je opasnija. Većina se djece nakon pete godine uspije relativno dobro oduprijeti infekciji rotavirusom. Najmlađa djeca su najviše ugrožena jer je sastav njihova organizma različit od starije djece i odraslih.
 
Liječenje rotavirusa
 
Vrlo je važno da djetetu u ovom slučaju bude udobno i da se na sve moguće načine spriječi dehidracija. Držite dijete u naručju koliko god ono traži, obucite ga u udobnu pamučnu garderobu i često mijenjajte pelene. U slučaju  obilnog proljeva pelenski osip je vrlo moguć pa bi bilo dobro da umjesto vlažnim maramicama bebinu guzu brišete vlažnom gazom.
Djetetu nemojte davati nikakve lijekove na svoju ruku prije nego se posavjetujete s pedijatrom.
Za rehidraciju liječnik će vam preporučiti posebne otopine koje ćete davati bebi tokom dana da bi nadomjestili tekućinu i elektrolite. Obična voda nije dobra za rehidraciju jer ne osiguravaju potrebne nutrijente i elektrolite. Isto tako trebate imati na umu da ove otopine neće spriječiti proljev, ali će spriječiti dehidraciju.
 
Pored napitaka za rehidraciju liječnik će vam preporučiti i probiotike da bi se održao balans bakterija u crijevima. Kod vrlo male djece i beba s prvim znakovima dehidracije je potrebno bolničko liječenje.

Dehidraciju ćete prepoznati prema sljedećim simptomima:
 
Dijete je pospano i teško ga budite
 
Suha su mu usta i oči
 
Dijete je mlitavo i ekstremiteti su mu previše opušteni
 
Pelena je suha više od 12 sati
 
 
Kako zaštititi dijete od infekcije?
 
Ako dijete ide u vrtić vrlo je teško spriječiti zarazu kod djeteta, a neka istraživanja su pokazala da je dojenje najbolja preventiva. Tijekom sezone rotavirusa vrlo je važno da sebi i djetetu vrlo često perete ruke sapunom i vodom. 
 
Jedno od cjepiva koje nije u obveznom kalendaru, ali ga pedijatri preporučuju i dostupno je u Hrvatskoj, jest cjepivo protiv rotavirusa. Od 2011. godine uvršteno je u kalendar cijepljenja za određene rizične skupine djece. Cijepljenje je preporučeno i za svu zdravu djecu od strane Nacionalnog odbora za promicanje i prevenciju rotavirusnih infekcija u djece, sukladno preporuci europskih stručnih društava.
 
Važna je što ranija zaštita jer najmlađa djeca obolijevaju od najtežeg oblika bolesti. Rana zaštita cijepljenjem može započeti već s navršenih 6 tjedana života, a cijepljenje se mora dovršiti najkasnije do navršenih 6, odnosno 6,5 mjeseci, ovisno o vrsti cjepiva koje se primjenjuje. Cijepljenje je potrebno provesti što ranije kako bi se dijete zaštitilo od najtežih oblika bolesti. Nema podataka o učinkovitosti cjepiva ako se ono primjenjuje nakon navršenih 6 mjeseci.
 
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.