Studija: Roditelji troje djece doživljavaju veći kognitivni pad od onih s dvoje djece

Foto: Shutterstock

SIGURNO ste uočili da se neke stvari mijenjaju nakon što postanete roditelj, a velik dio promjena odvija se u vašim kognitivnim sposobnostima. Uočavate to kao smanjenje pamćenja, koncentracije ili strpljenja, pripisujući sve lošoj kvaliteti sna, umoru i stresu.

Postoji termin "mamin mozak" koji karakterizira umornu, dekoncentriranu i opterećenu novu majku

Utvrđeno je da se ne radi samo o posljedicama koje proživljavaju žene.

Nova studija pokazala je da troje ili više djece u odnosu na dvoje ima negativan učinak na kognitivne sposobnosti roditelja u kasnijim fazama života. Rezultati su nadalje pokazali da je ovaj učinak najjači u sjevernoj Europi.

"Razumijevanje čimbenika koji doprinose optimalnim kognitivnim sposobnostima u kasnoj životnoj dobi ključno je za osiguravanje uspješnog starenja na individualnoj i društvenoj razini - posebno u Europi, gdje se veličina obitelji smanjila, a stanovništvo brzo stari", rekao je prof. dr. sc. Vegard Skirbekk.

Istraživači su analizirali podatke iz Ankete o zdravlju, starenju i mirovini u Europi (SHARE) kako bi ispitali u kojoj mjeri troje ili više djece u odnosu na dvoje djece uzročno utječe na kognitivne sposobnosti ljudi. Sudionici su bili u dobi od 65 ili više godina i imali su najmanje dvoje biološke djece.

Na temelju naprednih ekonometrijskih metoda, koje mogu razdvojiti uzročnost od jednostavnih asocijacija, dokazi sugeriraju da je troje ili više djece u odnosu na dvoje djece povezano s lošijim mentalnim performansama u kasnom životu. Također su otkrili da je ovaj učinak sličan za muškarce i za žene.

Četiri osnovna načina na koja troje ili više djece može utjecati na kognitivno zdravlje roditelja

Prvo, dobivanje dodatnog djeteta često nosi znatne financijske troškove, smanjuje prihod obitelji i povećava vjerojatnost pada ispod granice siromaštva, čime se smanjuje životni standard svih članova obitelji i može doći do većih financijskih briga i neizvjesnosti, što može pridonijeti pogoršanju kognitivnih sposobnosti.

Drugo, rađanje dodatnog djeteta uzročno je povezano s manjim sudjelovanjem žena na tržištu rada, manjim brojem radnih sati i nižim primanjima. S druge strane, doprinos radnoj snazi u usporedbi s umirovljenjem pozitivno utječe na kognitivno funkcioniranje muškaraca i žena.

Treće, rađanje djece smanjuje vjerojatnost socijalne izolacije među starijim osobama, što je ključni čimbenik rizika za kognitivno oštećenje i demenciju, a često podiže razinu društvene interakcije i podrške, što može zaštititi od kognitivnog pada u starijoj dobi.

Konačno, rađanje djece može biti stresno, utjecati na ponašanja rizična po zdravlje i negativno utjecati na kognitivni razvoj odraslih. Roditelji s više djece mogu doživjeti više stresa te imati manje vremena za opuštanje i ulaganje u kognitivno poticajne slobodne aktivnosti.

"Negativan učinak troje ili više djece na kognitivno funkcioniranje nije zanemariv, on je ekvivalentan 6.2 godine starenja", istaknuli su istraživači.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.