Stručnjakinja razbila mitove o uvođenju krute hrane za bebe

Foto: 123RF

KADA je riječ o uvođenju krute hrane, informacija ima na pretek. No ono što mnoge roditelje buni su savjeti koji se kose s nečim što su upravo pročitali.

Uvođenje krute hrane veliki je korak za svakog roditelja, ali i za dijete. Kako biste uspješnije savladali uvođenje krute hrane, poslušajte Laru Field, osnivačicu Feed Nutrition Consultinga koja je za portal BigCityMoms dala stručne savjete o uvođenju krute hrane.

Mit broj 1: Nije važno imati plan kada krenete hraniti dijete

Upravo suprotno!

Uvođenje krute hrane jedno je od prvih čarobnih iskustava u kojem čete uživati s mališanom. Sjetite se kako će vaša beba jesti cijeli život, stoga je presudno da ne žurite s uvođenjem krute hrane.

Pokušajte započeti s rasporedom obroka od samog početka. Umjesto da djetetu tu i tamo dajete komadiće krute hrane, nastojte takvu hranu nuditi za vrijeme doručka, ručka i večere.

Mit broj 2: Odgađajte hranu koja bi mogla izazvati alergijsku reakciju

Svima je sugerirano da pričekaju na uvođenje visoko alergične hrane poput kikirikija, orašastih plodova, ribe, jagoda ili agruma.

Međutim, nova istraživanja sugeriraju da ranije uvođenje takve hrane može spriječiti buduće alergijske reakcije. 

Mit broj 3: Hrana za bebe trebala bi biti "bljutava"

Prva hrana za bebe uzbudljiva je i dramatična razlika od majčinog mlijeka. Kruta hrana može začuditi bebe pa će im trebati neko vrijeme da steknu interes za bilo koju hranu osim majčinog mlijeka.

Hrana ne treba biti začinjena, s obzirom na to da su novi okusi dovoljna promjena za vaše dijete. Međutim, nakon što beba savlada umijeće držanja žlice, roditelji bi trebali eksperimentirati širokim rasponom okusa kako bi proširili ukuse svog djeteta.

Mit broj 4: Hranjenje djeteta prije spavanja pomoći će im da spavaju veći dio noći

Glad je nešto što budi bebe tijekom noći, s obzirom na to da tek rođene bebe trebaju jesti svaka dva ili tri sata, pa je u ranoj fazi to točno.

Međutim, kako bebe rastu, povećava se i njihov kapacitet želuca, kao i njihova sposobnost funkcioniranja bez hrane kroz duže razdoblje.

Hoće li beba spavati tijekom noći obično se odnosi na druge čimbenike, a ne na prehranu prije spavanja. Općenito je dobra praksa, kako bebe postaju starije, da se ne hrane prije spavanja. Također, bilo bi dobro izbjegavati velike količine tekućine prije spavanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.