Stručnjaci znaju kako možete predvidjeti prvu riječ koju će vaša beba reći

Foto: 123rf

NISU baš uvijek "mama" ili "tata" prve izgovorene riječi malih beba.

Katkad je to nešto skroz drugo, a stručnjaci kažu da su shvatili kako roditelji mogu predvidjeti koja će to riječ biti. Dakle, nije u pitanju "kada", jer je to prilično individualno.

Pitanje je što će prvo reći, a iako biste možda pomislili kako roditelji ne mogu baš toliko utjecati na njihove misli, čini se da možda nismo u pravu.

Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Indiana, prva riječ bebe najvjerojatnije će biti vezana uz vizualne znakove (gledajući kako se mama stalno pojavljuje u njihovom vidokrugu) u odnosu na verbalne (kada djetetu ponavljate jedno te iste riječi).

Dakle, prva riječ nema toliko veze s onim što dijete često čuje, već onim što često vidi.

Evo zašto: Sve to ima veze s razvojem jezika djeteta. Vizualna memorija je važna točka razvoja kad bebe pokušavaju povezati riječi s predmetima. To znači da ako dijete vidi nešto (recimo, bocu) iznova i iznova, vjerojatnije je da će je prepoznati i na kraju pridružiti riječ.

Stvar je vrlo jednostavna. Da bi ta saznanja dodatno testirali, istraživači su otišli korak dalje te su na bebine glave stavili mini kamere kako bi mogli steći bolji uvid u to kako doista izgleda svijet kad ga se gleda iz bebinih perspektiva.

Zaključak: Bebe vide puno manje u odnosu na ono što roditelji misle, koliko toga vide, a to znači da je opus riječi koje će dijete izgovoriti znatno manji od očekivanog (sa stajališta roditelja) zbog čega je i znatno lakše predvidjeti koju će "stvar" prvu imenovati. Možda će to biti mama ili tata, a možda i neće.

U svakom slučaju, teško da će biti baka/djed ili netko treći, tko ne provodi toliko vremena u bebinom vidokrugu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.