Što se događa s bebama kad ih mazite? Znanstvenici otkrili nešto jako znakovito

Foto: WeHeartIt

DOLASKOM bebe na svijet počinje razdoblje intenzivnog maženja, a znanstvenici su nedavno otkrili nešto zanimljivo, pomalo čak i zabrinjavajuće, vezano uz količinu maženja u ranim danima bebina života. 

Čini se da više maženja i više bliskog kontakta ne utječe na bebe samo kratkoročno, za utjehu i osjećaj sigurnosti, nego ostavlja puno dublji trag koji traje duže nego što se mislilo. 

Tim na Sveučilištu British Columbia u Kanadi je utvrdio da nježno milovanje može uzrokovati biokemijske promjene koje utječu na ekspresiju gena u organizmu djeteta.

Genski izražaj ili genska ekspresija je ostvarenje informacije iz gena, radi proizvodnje genskog proizvoda, ali znanstvenici još nisu sigurni kako do toga dolazi, ali su sigurni da su dobro uočili obrazac te će na ovom istraživanju raditi i dalje. 

No ono što su uočili na uzorku od 94 beba fasciniralo ih je. 

Za potrebe istraživanja pozvali su roditelje beba, starih oko pet tjedana te ih zamolili da bilježe koliko često su imali kontakt s bebom, koliko su ih mazili te kako su bebe reagirale u tom trenutku, a potom su ih opet pozvali za četiri godine kako bi proučili njihovu genetsku sliku. 

Uzeti su im DNK brisevi i učinjena je analiza biokemijskih promjena te je otkriveno da su se neki kromosomi koji su povezani s dječjim imunološkim sustavom i metaboličkim sustavom, promijenili ovisno o tome koliko je beba bila mažena. 

"Djeca koja nisu imala puno bliskih kontakta kao bebe bila su epigenetski nezrelija (karakterizira ih epigenetska dob) koja je niža od njihove stvarne dobi, a razlika između epigenetske i kronološke dobi povezana je s lošijim zdravljem i sporijim razvojem. Takva su djeca biološki nezrelija od djece koja su doživjela puno maženja, a sad planiramo još više pratiti situaciju da bismo vidjeli može li biološka nezrelost imati šire implikacije na njihovo zdravlje, posebno za njihov psihološki razvoj", kaže glavna autorica Sarah Moore, a u izvješću je naglašeno i da "ako daljnja istraživanja budu potvrdila ovo početno otkriće, tad ćemo svakako morati još više ukazivati na važnost pružanja adekvatnog fizičkog kontakta kod male djece". 

Međutim, iako je otkriće iznenadilo i znanstvenike, oni još uvijek nisu sigurni zbog čega točno dolazi do takve "dublje" biološke reakcije u organizmu.

Priznaju i da još uvijek ne znaju kako nedostatak maženja u ranoj dobi utječe na djecu u kasnijem životu te isto tako žele ukazati na to da je za potrebe ovog istraživanja analizirano samo 100 beba, točnije - njih 94, a dok čekamo daljnje analize stručnjaci savjetuju roditeljima: mazite ih što više! 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz bebe, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: bebe.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.