Što napraviti ako se vaša beba okreće na trbuh dok spava?

Foto: Unsplash

IAKO vas to što vam se beba u snu okreće na trbuh može zabrinjavati, ono što bi vas moglo smiriti je razumijevanje zašto to radi. Stavljanje bebe na spavanje na leđa je jedna od najpoznatijih uputa u svijetu vezano uz brigu za novorođenčad. Taj savjet se prvenstveno daje da bi se smanjio rizik od SIDS-a (Sindrom iznenadne smrti dojenčeta). 

No, neke bebe se i nakon što ih stavite na leđa pokušavaju okrenuti na trbuh dok spavaju i naravno da vas to zabrinjava. Postoji nekoliko mogućih razloga za to, a razumijevanje istih pomoći će vam da osigurate sigurnost bebi, a usporedno i smanjite paniku.

Glavni razlog za okretanje bebe je njezin razvoj i pokušaj da si sama pronađe poziciju koja joj najviše odgovara. Bez obzira na to, vi je uvijek stavljajte spavati okrenutu na leđa.

“Bebe razviju mogućnost da se samostalno okrenu s leđa na trbuh u dobi između tri i četiri mjeseca”, kaže Felicity Sullivan iz udruge The Lullaby Trust.

Prema njezinom mišljenju, kada beba u potpunosti ovlada okretanjem na trbuh i vraćanjem na leđa, može ju se pustiti i da sama nađe poziciju koja joj najviše odgovara. No, ako nema dovoljno snage da drži glavu i da kontrolira gornji dio tijela, ova poza je jako opasna jer se možda neće moći vratiti na leđa i postoji opasnost od gušenja.

Ako ste imalo nervozni oko toga da spava na trbuhu, pokušajte ju lagano okrenuti natrag na leđa i pazite da ju uvijek u toj pozi stavljate na spavanje. Može se dogoditi da vam beba razvije mogućnost okretanja na trbuh, ali ne i okretanja na leđa pa ju pokušajte malo ohrabriti da radi i taj pokret. To možete postići tako da joj dozvolite da leži i na trbuhu (naravno, uvijek pod vašom kontrolom) pa će uz okretanje na leđa brže naučiti i podizati glavu.

Imajte na umu da u trenutku kada vam se beba počne samostalno okretati po kolijevci trebate ukloniti sve stvari iz kolijevke koje nisu pričvršćene ili bi mogle uzrokovati katastrofu.

“To uključuje igračke, dekice, nepričvršćene dijelove plahte i bilo što tog tipa”, objasnila je Felicity i dodala: “Također, pobrinite se da je bebin madrac čvrst da ne bi negdje utonula u njega.”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.