Žene oboljele od raka dojke imaju vrlo važnu poruku

Foto: Instagram

POČEO je listopad, mjesec borbe protiv raka dojke.

Rak dojke svake godine odnosi sve više života, najčešće zato što ga žene otkriju prekasno.

Zato vam ove žene, koje su samo kap u moru preživjelih, poručuju: pregledavajte se, ali znajte, čak ni samopregled nije sve što morate činiti za sebe.

One to znaju. Naučile su na težak način, ali su ipak naučile, pa sad i vama poručuju isto. Rak dojke je opaka smrtonosna bolest, a na vama je da to shvatite ozbiljno, jer ćete samo tako moći preduhitriti smrt. Nema ljepšeg niti boljeg načina da se to tako kaže, a najgore što si možete učiniti jest da živite u neznanju.

Od saznanja je puno gore neznanje.

One to znaju...

... a žele da to znate i vi! 

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu povećati šanse za razvoj raka dojke.

Dok se rizik povećava kako starimo, postoje određene preventivne mjere koje bi baš svaka žena trebala znati, bez obzira je li u svojim 20-ima ili u dobi za obaveznu mamografiju.

Ovo je 10 stvari koje bi svaka žena trebala učiniti za bolju prevenciju.

1. Održavati normalnu tjelesnu težinu

Budući da je dokazano da do pojedinih tumorskih stanica dolazi upravo zbog povećane težine, svaka mlada žena stvarno bi trebala paziti na svoju liniju, ne samo zbog estetike.

2. Raspitati se o genetskoj slici u svojoj obitelji 

S obzirom na to da je genetika važna, potrebno je raspitati se u svojoj užoj i široj obitelji (unatrag nekoliko generacija) postoji li netko tko je obolio od raka jer genetska slika koju nosimo može biti vrlo slična onoj naših rođaka. Ova je informacija zapravo jako važna jer ako postoji i najmanji rizik da zbog genetike obolite od bilo koje vrste tumora, trebali biste biti na oprezu.

3. Ne sramite se svojih grudi

Iako liječnici znaju reći da se žene baš i ne znaju dobro same pregledati, činjenica je da one same uvijek prve shvate da se nešto događa. Ali da bi kvržicu mogle naći što ranije, potrebno je da već prije toga dobro poznajete svoje grudi.

4. Smanjite alkohol

Alkohol je također jedan od čimbenika koji nipošto ne pomaže zdravlju ako se konzumira u većim količinama. Zato prevencije radi (ne samo raka već i zdravlja uopće) smanjite opijanje na minimum.

5. Vježbajte

Prema American Cancer Societyju, sat i pol do dva i pol sata šetanja tjedno smanjuje rizik od obolijevanja. Jer vježbanjem ne samo da ćete održati zdravu liniju, veće ćete svom organizmu omogućiti bolju cirkulaciju i bolji protok kisika.

6. Podupirite "roze" akcije

Nemojte ignorirati humanitarne akcije na temu raka dojke jer nikada ne znate kome će i kada trebati nove informacije o toj zloćudnoj bolesti. Dobar dio novca koji se prikuplja u takvim akcijama odlazi na istraživanja o bolesti i novim načinima liječenja.

7. Dvaput razmislite o pilulama za kontracepciju

Dokazano je da hormoni koje uzimate putem kontracepcijskih pilula mogu utjecati na rizike obolijevanja od raka dojke. Stoga budite sigurni da ne postoji neki drugi način kontracepcije koji biste mogli koristiti ili se, ako već nemate izbora, obavezno posavjetujte s liječnicima o vrsti pilula koje ćete koristiti.

8. Budite svjesni rizika

Na neke rizike koji su povezani s rakom dojke jednostavno ne možete utjecati, ali neka zato vaš oprez bude još veći. Naime, često se kaže da rani dolazak menstruacije kod djevojčica može utjecati na eventualno dobivanje raka, ali kako na to nitko ne može utjecati, važno je da malo više obraćate pažnju na promjene.

9. Ne sramite se kod liječnika

Liječnik kod kojega ćete ići radi pregleda dojke neće na te dvije kugle gledati s onim seksističkim pogledom. Prebrodite svoj sram i budite otvoreni za pregled i sva pitanja koja vas zanimaju.

10. Opustite se

Čak i da ste u onoj skupini koja bi se radi genetike trebala dvostruko više bojati, znajte da vas bolest može itekako "preskočiti". Zato nemojte živjeti u sustavnom strahu. Budite oprezniji, činite sve kako biste spriječili rak ili bilo koju drugu bolest povezanu s lošim životnim navikama i opustite se. Već ste učinili sve što je u vašoj moći da rak ne dobijete, pa bi vam dodatan stres mogao priuštiti samo probleme.  Jer stres je dobro poznati okidač mnogih bolesti i promjena u organizmu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.