Smatrate li se mudrim roditeljem?

Foto: Pinterest

SVAKI roditelj za sebe vjerojatno misli da je mudar - jer konačno, pa nećete valjda svoju djecu odgajati na nemudar način. Pa svi želimo imati mudru i pametnu djecu, i smatramo da, ako već nismo najbolji, onda barem činimo najbolje što znamo  u njihovom odgoju. Osim toga,naravno da im želimo biti i dobri roditelji, i dobri prijatelji. Pa tko to ne bi želio? 
 
U tom odgoju ponekad čvrsto stojimo na nogama, ponekad malo posrćemo, ponekad se poslužimo tuđim savjetima, ponekad čak poslušamo i svoje roditelje no na koncu kada se malo osvrnemo vidimo da smo negdje možda čak malo i pogriješili. Pa preodgajamo sebe da bi preodgojili i njih. No kako da zapravo znamo jesmo li na dobrom putu da im pokažemo pravi put? 

Postoji čitav niz primjera posve različitog poimanja odgoja. Rekli bismo da ne postoje identični parovi roditelja, pa tako ne postoji ni jedinstveno pravilo koje bi moglo razlikovati crno od bijelog, no zato postoje smjernice - one na čijim jednostavnim principima možemo krenuti putem mudrosti. Smjernice prema kojima djeci možemo biti prijatelji bez da smo im prije toga dozvolili da nam skaču po glavi, bez da smo nad njima bdjeli kao helikopteri, bez da smo sjedili uz njih i tupili im kako da budu pametni i pošteni. 
 
I u cijeloj toj priči mnogi najčešće zaboravljaju jednu važnu stvar: dajte djetetu ljubav - uzvratit će ju i vama i drugima, i još važnije, svakodnevno radite na POVJERENJU jer će samo tako dijete imati povjerenje učiti od vas, od vaših primjera, imati će povjerenje u vas kada ga ostavite da neke stvari sazna samo, i neće vas nikada kriviti zbog toga što se pokazali toliku vjeru u to svoje malo biće!


 
Evo stoga nekoliko primjera koji slikovito dočaravaju razliku između uobičajenih, nazovimo ih "normalnih, današnjih" i mudrih roditelja: 
____________________________________
 
Normalni roditelji najčešće ne pokušavaju razumjeti zašto se njihovo dijete ne ponaša lijepo, njima je najvažnije u datom trenutku otkloniti dato ponašanje. 

Zato mudar roditelj uvijek prvo pokuša dokučiti što stoji iza djetetovog ružnog ponašanja i kako mu može pomoći da promijeni stav. 
____________________________________

Današnji roditelji večeri provode u rješavanju zadaće sa svojim djetetom. 

Mudri pak roditelji ostavljaju svoje dijete da zadaću napiše sam te tako nauči biti odgovoran za nju. Jer zadaća je ustvari ponavljanje gradiva iz škole što bi dijete trebalo znati savladati samo, i na koncu biti odgovorno za ono što je napravilo dobro, ili loše. 
____________________________________ 

Današnji roditelji poduzimaju sve što je u njihovoj moći da zaštite svoje dijete od svih životnih nedaća pa čak i onda kada to dijete od njih uopće ne traži. 

Zato mudar roditelj dozvoljava svom djetetu da radi greške kako bi iz njih naučio, odnosno kako bi samo shvatilo poantu te o tome moglo porazgovarati i savjetovati se s roditeljima. 
____________________________________ 

Običan roditelj svakodnevno pokušava odgojiti dijete da ono postane pošteno i poštovano. 

S obzirom da ovo nije lak zadatak koji se postiže preko noći s nekoliko pametnih rečenica, mudar roditelj zato sustavno pokušava ostvariti blizak i povjerljiv odnos sa svojim djetetom kako bi ono uvijek moglo vjerovati roditeljima i onome čemu ih mudri tata i mama uče.  
____________________________________

Ako priznamo da svi ponekad griješimo,  a griješe i najmudriji roditelji onda nemojte biti "obični" i vlastitu krivicu liječiti poklonima i novcima. 

Budite mudriji pa krivicu liječite objašnjenjem i riječima "žao mi je", a novce ostavite za njihov džeparac s kojim će ono samo učiti raspolagati, odnosno od njega si kupovati ono što žele.  
____________________________________

Današnji su roditelji uvjereni da sve svoje slobodno vrijeme moraju posvećivati djetetu i njegovim interesima, zanemarujući pritom sebe i svoje potrebe. 

Mudar pak roditelj brinući o sebi i svojim potrebama, hobijima i interesima uči dijete kako da i ono preslika takvo ponašanje te se samo zabavi onako kako želi i osjeća da mora. 
____________________________________ 

U želji da s djetetom ostvare prijateljski odnos nemali broj današnjih roditelja svojoj djeci doslovno dozvoljava da im skaču po glavi, odnosno - djeci dozvoljavaju baš sve. 

Mudar pak roditelj djecu uči da imaju slobodu i vrijeme provoditi kako žele uz uvjet da jednako tako poštuju prostor, vrijeme i želje svojih roditelja koji imaju potrebu posvetiti se i drugim stvarima osim djeteta. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.