Psihologinja upozorava na tri ponašanja roditelja koja povećavaju stres kod djece

Foto: Shutterstock

Roditelji igraju ključnu ulogu u oblikovanju emocionalnog blagostanja svoje djece. No, ponekad, nenamjerne radnje ili ponašanja mogu negativno utjecati na njihovo mentalno zdravlje i pridonijeti razvoju stresa kod djece. Psihologinja dr. Jazmine McCoy upozorila je na tri takva ponašanja.  

1. Nedostatak rutine

"Rutine pomažu djeci da se osjećaju sigurno jer donose predvidljivost i red u kaotičan i užurban svijet", ističe psihologinja u objavi. Dodaje da su najbolje rutine dosljedne, predvidljive i jednostavne.

Tvrdi da najvažnije rutine uključuju rutine spavanja, hranjenja i vremena pred ekranom.

2. Nespremnost na promjene

"Znam da život može biti užurban i da ne možemo uvijek pripremiti djecu za promjene, ali kad god je moguće, mentalno pripremite svoju djecu na ono što dolazi. Glavne životne promjene za koje treba pripremiti djecu su: razvod ili rastava, novi brat ili sestra, odmor ili putovanje, preseljenje, nova škola ili učitelj te učenje nove vještine (npr. samostalan odlazak na WC)", napominje psihologinja.

3. Neobjašnjavanje smrti i umiranja

Dr. McCoy objašnjava: "Smrt je prisutna svuda oko nas (npr. trulo voće, poginule životinje), ali djeca mogu osjećati stres ako to ne razumiju ili nemaju s kim razgovarati o tome. Kada govorite s djecom o smrti, koristite jednostavan i konkretan jezik. Na primjer: 'Baka je umrla. Njezino tijelo više ne radi. To znači da je ne možemo vidjeti ili razgovarati s njom. Više ne može jesti niti se igrati'", zaključila je psihologinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.