Predvidite kada će vaše dijete početi pričati

Foto: Instagram/123rf

PRIPREMA, pozor, pričaj!

Tako nekako izgleda i njihov razvoj – od pripreme, osluškivanja do prvih gugutavih riječi. No, svaka je beba individualna pa tako i razvoj govora ovisi od bebe do bebe. Neki progovore s godinu i pol, a nekome ni dolazak trećeg rođendana nije povod da se konačno pokrenu i kažu što im je u mislima.

Dok god ne postoji bojazan da s djetetom nešto nije u redu (ako dobro čuje, odaziva se na svoje ime, ako komunicira na svoj način), tada zaista nema brige, govor će doći.

Ako pak postoje bojazni da se djetetov govor ne razvija iz nekih očitih razloga – čini vam se da dobro ne čuje, nikada ne reagira na vaš glas i vaše riječi, nikada se ne odaziva na svoje ime... tada svakako otiđite po mišljenje stručnjaka. No i tada će stručnjak možda samo dijagnosticirati da je vaše dijete pomalo lijeno za govor, posebno ako ne kaska u razvoju drugih motoričkih funkcija.
 
Prve tri godine najvažnije su za mnogo toga pa tako i za razvoj djetetova govora tijekom kojih oni prvo slušaju, upijaju i uče od svega što čuju u svom okruženju. To je period rapidnog rasta njihove spoznajne komunikacije i nikada više u životu neće toliko mnogo toga naučiti, u tako kratkom vremenu. Ako samo pogledate da bebe u tri godine komunikaciju počinju isključivo plačem da bi već s tri ulazili u prave male debate sa svojim roditeljima, tad vam je taj pojam vjerojatno jasan. 

Razvoj govora događa su u tri glavne faze – predgovorno područje (do 11. mjeseca), od gugutanja do prvih riječi (od 12. do 21. mjeseca), od riječi do rečenica (od 21. do 36. mjeseca).

Predgovorna faza

Za vrijeme prvih 11 mjeseci bebe zapravo stalno komuniciraju. Njihova mogućnost za komunikaciju razvija se iz dana u dana i ta faza, baš kao i sve druge razvojne faze, ima periode stagnacije i periode skokova. Kako hodanju prethodi puzanje, a prije toga samostalno okretanje i pomicanje, tako i za govor, beba prvo treba proći sve predgovorne faze.

A one su:
Od prvog dana rođenja – kontakt očima, prepoznavanje poznatih lica, različit plač za različite potrebe, prepoznavanje različitih glasova (prvo majčinog, a potom i ostalih).

Od četvrtog do šestog tjedna
– prvi osmijeh

Od sedmog do devetog tjedna – prvi zvukovi koje beba proizvodi, a da nije plač

Od trećeg do šestog mjeseca – glasovna reakcija na smijeh i govor roditelja te svojevrsno oponašanje smijeha i govora. A tada kreću i prvi ponavljajući vokali (h,k,g)

Od šestog do devetog mjeseca
– bebe se intenzivno okreću prema izvoru zvukova te počinju intenzivnije koristiti svoje vokale kako bi obratile pozornost na sebe (uz k,g,h kreću i drugi vokali – f,v,s,z,m,n)

Od devetog do jedanaestog mjeseca – bebe imitiraju zvukove poput poljubaca i coktanja, a potom kreću i s prvim slogovima (da-da, ma-ma, mi-mi) te sve više razumiju jednostavne naredbe. 

Od gugutanja do prvih riječi

Bebe uglavnom svoju prvu riječ izgovore oko prvog rođendana. Ako se to ne dogodi bez brige jer vaša beba onda još uvijek nije učvrstila temelje za govor. No malo po malo kroz narednih šest mjeseci krenut će s prvim riječima, a odmah potom možda i povezanim mini rečenicama. Kako već i ptice na grani znaju – sve je to relativno, no jedno je sigurno, kada krenu s prvom, uskoro će doći i druga riječ, a onda vašu pričalicu više nitko neće moći zaustaviti.

U ovom razdoblju postoje tri mini faze:

Od 12. do 15. mjeseca – koriste jednu do dvije riječi, ali bez smisla te razumiju nekoliko riječ u njima poznatim situacijama

Od 15. do 18. mjeseca – blebetanje nekoliko riječi ili čak i kratkih blebetavih rečenica koje još uvijek nisu suvisle, no već dobro znaju riječi koje označavaju nešto njima drago – ljude, igračke, životinje.

Od 18. do 21. mjeseca – u ovom bi periodu normalan razvoj govora podrazumijevao 6 – 20 suvislih riječi te spremnost da na zahtjev pokažu svoj nosić, uho, oko, kosu, glavu.


Od riječi do rečenica

Ovo je posljednja faza prije dobrog govora, a u toj fazi djeca polako počinju suvislo spajati riječi u rečenice i njihov govor iz dana u dan iznenađujuće raste. Na kraju ovog razdoblja s djetetom ćete doslovno moći sjesti i porazgovarati. Ono će vam biti spremno ispričati svašta što je proživjelo i naravno, moći će se već polako s vama i svađati. Tako da ćete ponekad poželjeti da barem još uvijek nije progovorilo.



U ovom razdoblju također se primjećuje nekoliko faza:

Od 21. do 24. mjeseca – razumiju jednostavne konstatacije poput – Prvo pojedi ovo s tanjura pa ćeš onda dobiti sok, a znaju već izgovoriti kratke rečenice od dvije riječi – Tata, pa-pa.

Od 24. do 27. mjeseca – počinju razumijevati nekoliko zadanih zadataka te izgovarati rečenice s tri riječi – Mama, knjiga čita?

Od 27. do 30. mjeseca – dijete sada već razumije i voli slušati jednostavne priče o njima poznatim stvarima. Isto tako sada već zna imenovati mnogo stvari na vaš zahtjev.

Od 33. do 36. mjeseca – u ovoj dobi dijete zna već oko 200 riječi, no još ih uvijek ne zna sve koristiti kako treba niti ih gramatički slaže dobro u rečenice. Isto tako sada znaju nabrojati već gotovo sve svoje udove.


Zaključak:

Ovo su okvirni podaci prema znanstvenim i pedijatrijskim studijama i nipošto se ne bi smjeli gledati isto za svako dijete. Dječji je razvoj relativan pa ako smatrate da vaše dijete kasni u razvoju s govorom prema ovoj tablici ili nekom drugim podacima s kojima raspolažete, znajte da svakom spomenutom periodu slobodno možete dodati ili oduzeti tri do šest mjeseci.

Naime, tolika su odstupanja u dječjem razvoju skroz normalna pa se u skladu s tim i brinite ili ponosite svojim djetetom. Ako su u vašem slučaju odstupanja znatno veća, svakako zatražite stručno mišljenje jer razlozi problema u razvoja mogu biti brojni te svakako ne bi bilo dobro postavljati dijagnozu bez mišljenja stručnjaka.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.