Pravi život počinje u četrdesetoj

Foto: Index

GODINE prije četrdesete tek su uvertira u najljepši period vašeg života. Ne znam što mi donose pedesete, još su mi nepoznanica, ali ono što mogu sa sigurnošću reći je da su četrdesete zlatni period mog života. Nikada se nisam osjećala sretnije, ispunjenije i sigurnije nego što se osjećam sada. Četrdesete su sjajne godine, to su godine u kojima si procvala, godine u kojima si se izgradila, znaš što želiš, a još bolje što ne želiš. 

Dvadesete su nježne godine, u kojima si puna želja, otkrivaš sebe, otkrivaš nove mogućnosti. Nisi sigurna kojom točno životnom stazom krenuti. Polako gradiš samopouzdanje, jer s njim rijetko se tko rodi, gradiš ga dan po dan. Imaš vjeru i želju ali nemaš sigurnosti, sigurnost da ti to zaista i možeš učiniti, učiniti sve ono što si poželjela. Polako gradiš svoj život i u tridesetima. Posao, karijera, ljubav. Polako, ali sigurno shvaćaš gdje zaista želiš biti. Našla si se. Daješ se maksimalno obitelji, predano obavljaš svoje dužnosti i obaveze, posvećuješ se više drugima nego sebi. Jer misliš da to tako mora biti. Imaš siguran posao, uredila si svoj životni prostor. Posložila sve na svoje mjesto.

Ali…kada dođeš u četrdesete svijet se naglo mijenja. Shvaćaš što je zaista primarno. Tvoja sreća. Ne, nije to nimalo sebično. Dapače. Jer ako si ti sretna, sretni su i svi oko tebe. U četrdesetima si puna samopouzdanja, znaš točno tko si i gdje ideš. Nemaš vremena, a niti želje, svoje vrijeme i eneregiju trošiti na pogrešne ljude. Nemaš želje za rasprave, objašnjenja, durenja, isprike i razne igrice. Od takvih ljudi, takvih odnosa, jednostavno odeš. Djeca su ti već veća, nemaš konstantnu, cjelodnevnu brigu oko njih, sami znaju uzeti ručak, čistu odjeću, preuzeti odgovornost za svoje radne zadatke.  Posložila si svoj život, izgradila sebe. 

Nemaš vremena za isprazne razgovore, izgovore, igre mačke i miša. Nemaš vremena za dječje igre tipa - Sori, nisam vidio tvoju poruku; Sori, imali smo gužvu na poslu; Sori, bili su mi starci u posjetu; Sori, zaspao sam pa nisam vidio da si me zvala... itd itd. Ne, nemaš vremena, a niti toleranciju za dječja posla. Nemaš vremena za laži, izdaje... mada, slatko je kada misle kako im vjeruješ. Ali mudrost tvoja, godine iskustva, naučile su te kome i kada vjerovati. Nemaš potrebu se svima dokazivati, nemaš potrebu imati desetke prijatelja, jer znaš da ih je tek par zaista pravih.  Četrdesete su godine u kojima možeš pričati o stvarima iz iskustva, jer si ih proživjela. Znaš što te naučilo čemu, znaš jer si griješila, jer si se davala, patila, voljela, jer si uzimala, praštala, gledala kroz prste, gurala, životarila više nego živjela. Ali sada bez imalo grižnje savjesti možeš reći „Ne“, možeš reći „Odjebi“, bez da ti to stvara ikakav problem. U ovim godinama jednostavno procvateš, voliš samu sebe. 

Četrdesete su zaista sjajne. Voliš svoj izgled, svoje tijelo, svoje prve bore. Voliš ih jer su tvoje. Naučila si da voliš sebe. Više nego ikada prihvatila si sebe točno takvu kakva jesi. Sa svim vrlinama i manama. Nevažno imaš li koju kilu viška, nevažno imaš li taj dan frizuru, jesi li se našminkala ili ne. Ne osjećaš pritisak jer te ne zanimaju tuđa mišljenja. U svojoj koži osjećaš se sigurno. Ne glumiš, ne kalkuliraš, ideš točno putem kojeg si si zacrtala. Konačno si se okrenula ispunjenju svih svojih želja, jer si napokon došla na red da se posvetiš samoj sebi, da se razmaziš ljubavlju, raznim užicima. Vrijeme da doslovno uživaš u životu, a ne da ga samo životariš.  Osjećaš se bolje sama sa sobom i  svjesnija si što sve možeš postići. Nitko te ne može uvjeriti u suprotno. Fantastičan je osjećaj kada se bez imalo srama digneš i odeš iz društva koje ti ne odgovara, jer cijeniš i voliš sebe.  Jer znaš da si neke osobe jednostavno prerasla, nemaš više od njih što naučiti, koče tvoj rast i razvoj. Digneš se i odeš, samo tako, bez okretanja, bez žaljenja, bez srama. Jer znaš da možeš, to ti daje tvoje samopouzdanje, sigurnost, vjera u sebe. To ti daju tvoje četrdesete.  Samo je jedan život,  treba ga proživjeti najbolje što možeš. Cijelo vrijeme si se do sada davala drugima,  obitelji, suradnicima, prijateljicama...sad je vrijeme da ga posvetiš sebi. Svojim strastima, svojim željama. A tvoj sjaj u oku ti govori da si na savršeno dobrom putu. Zrela si žena, mudra, imaš moć, slušaš svoju intuiciju. Naučila si važne životne trikove, važne životne lekcije. I sada ih primjenjuješ. Sa osmijehom na licu, sigurnim korakom koračaš kroz život, sigurnija u sebe više nego ikada prije. Znaš točno što želiš i ravno ideš prema tom pažljivo zacrtanom cilju. Nitko te ne može skrenuti sa tvog puta. Sretna si i zadovoljna, četrdesete su te prigrlile kao najdražu prijateljicu. Prigrli i ti njih, tvoje su, uživaj u njima, uživaj u svakom novom poklonjenom danu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.