Povezujuće roditeljstvo: Metoda odgoja koja ruši stereotipe

Foto: Unsplash

SVE češće možemo čuti za pojam povezujućeg roditeljstva. Iako svatko od nas svoje dijete odgaja kako najbolje zna i može, ovom se modernom stilu odgoja okreće sve veći broj roditelja.

Povezujuće roditeljstvo je zapravo pristup odgoju djece koji se zasniva na posebnim metodama odgoja, punim razumijevanja za dječje potrebe, pritom stvarajući čvrste emotivne veze između djeteta i roditelja. Ovaj stil odgoja temelji se na osam bitnih načela koja zagovaraju razumijevanje djetetovih potreba kako bi roditelji u potpunosti osvijestili što je najbolje za njihovo dijete, ali i za njih same.

Različite provedena istraživanja pokazala su da upravo tih osam načela pospješuju razvoj čvrste veze roditelja i djeteta. Vodeći računa o tome da je svaka obitelj jedinstvena zajednica, ovakav način odgoja zapravo daje odgovarajuće smjernice u razumijevanju djetetovih najvećih potreba. 

1. Priprema za porođaj

Iako bi mnogi mogli pomisliti da najranije povezivanje s djetetom počinje tek njegovim rođenjem, istraživanja su pokazala da to nije točno. Ono počinje već prenatalnim pripremama, kao i aktivnim sudjelovanjem u porođaju. Bitnu ulogu u ovom slučaju igra pravovremeno istraživanje te educiranje o trudnoći i porođaju, opcijama za porođaj, kao i edukacija o osnovnoj brizi za novorođenče. Danas mnoge trudnice imaju vlastiti plan porođaja koji jasno definira što traže i očekuju, ali i što žele izbjeći pri samom porođaju. 

2. Odgovaranje na dječje potrebe

Odgovaranjem na potrebe djeteta roditelji stvaraju odnos s njim temeljen na međusobnom povjerenju. Novorođenče se ne zna i ne može samo smiriti, i više je nego normalno da treba nekoga tko će mu u tome pomoći. Djetetu je potreban miran roditelj, pun empatije, koji će odgovoriti na sve njegove potrebe dok sam ne nauči regulirati svoje emocije. Ovo načelo modernog roditeljstva podrazumijeva smirivanje djeteta, čuvanje i uspavljivanje. 

3. Dojenje

Dojenje ne zadovoljava samo djetetove nutritivne potrebe nego i njegovu potrebu za fizičkim dodirom. Ono ima višestruke koristi za dijete, ali i za njegovu majku. Naime, mnoga provedena istraživanja pokazala su da žene koje doje imaju slabije krvarenje nakon porođaja, manju mogućnost za razvoj depresije, raka dojke ili jajnika, kao i smanjen rizik za razvoj dijabetesa, artritisa i kardiovaskularnih bolesti.

4. Nošenje djeteta

Nošenje djeteta u rukama ili u nosiljkama u kojima je dijete prislonjeno uz tijelo roditelja zadovoljava njegovu potrebu za fizičkom bliskosti, sigurnosti i dodirom. Osim toga, mnoga istraživanja pokazala su da nošenje pospješuje emotivnu povezanost i potiče neurološki razvoj djeteta. 

5. Sigurno spavanje

Najvažnija stvar kod ovog načela je zadovoljavanje djetetovih potreba za snom, u bilo koje vrijeme dana ili noći. Kod djeteta se tijekom sna javljaju glad, grčevi, skok u razvoju i strahovi (poznatiji kao noćni terori). Ono zato treba roditelje da budu u njegovoj blizini, da ga umire i tako zadovolje njegovu potrebu za bliskim kontaktom. Iako su se donedavno redovito prakticirali, istraživanja su pokazala da određeni treninzi spavanja loše utječu na razvoj dječjeg mozga te mogu ostaviti dugotrajne posljedice. Umjesto toga, preporučuje se prakticiranje sigurnog spavanja djeteta u neposrednoj blizini roditelja zbog mnogih pozitivnih učinaka, kako za dijete tako i za same roditelje.

6. Izbjegavanje duljeg odvajanja od djeteta

Bebe imaju urođenu potrebu za stalnom pažnjom, kontaktom i fizičkom prisutnosti roditelja. Ako im to osigurate, potičete razvoj zdravog odnosa punog ljubavi i privrženosti. Istraživanja su pokazala da je djetetu potrebna povezanost, a da mu predugo odvajanje od roditelja uzrokuje stres te utječe na emocionalni razvoj. Ovo načelo modernog roditeljstva podrazumijeva uključivanje djeteta u svakodnevne aktivnosti (u slučaju kad je to moguće) i provođenje što više slobodnog vremena s njim. Isto tako, potrudite se odvajanja svesti na minimum, barem kada je dijete još malo, i redovito zadovoljavajte njegovu potrebu za vašom fizičkom prisutnosti.

7. Pozitivna disciplina

Jedno od najvažnijih pravila roditeljstva jest da biste trebali tretirati dijete onako kako i sami želite biti tretirani. Usmjeravanje i postavljanje granica ključni su u procesu odrastanja. Vaš glavni cilj u ovom načelu trebalo bi biti učenje djeteta što smije, a što ne smije, pritom koristeći isključivo pozitivne i nenasilne metode discipliniranja.  

8. Ravnoteža u obiteljskom životu

Jasno nam je da su već od djetetovog rođenja njegove potrebe na prvom mjestu. Ipak, pritom ne biste smjeli zaboraviti na sebe. Mladi roditelji često izgore pod pritiskom svakodnevnih obaveza i roditeljske odgovornosti. To može loše utjecati na odnos s djetetom, ali i s okolinom. Odvojite vrijeme u danu kako biste se posvetili odnosu s partnerom, prijateljima ili ostatkom obitelji. Ovo načelo usmjereno je uspostavljanju zdrave ravnoteže u vašem životu jer ne možete biti dobar roditelj ako ne uživate u onome što radite. Istraživanja su pokazala da je pronalaženje ravnoteže ključno za pravilno funkcioniranje svakog pojedinca unutar obiteljske zajednice. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.