Pomozite djetetu da lakše podnese neuspjeh uz nekoliko jednostavnih savjeta

Foto: Pixabay

VAŠ sin nije upao u školsku nogometnu ekipu. Kći nije pozvana na rođendan svoje najbolje prijateljice i to je saznala na Instagramu. Vaše dijete napokon je skupilo hrabrost otići na audiciju za novu školsku predstavu, ali je na kraju dobilo ulogu koja nema tekst. Bez obzira na to koliko stručnjaci zvuče uvjerljivo kada govore da su djeca koja se suoče s neuspjehom otpornija, gledati kako vaše dijete pati nije ugodno.

Pure Wow izdvojio je nekoliko savjeta stručnjaka kako na najbolji način pomoći svom djetetu da lakše prebrodi neuspjeh.

Ne poričite da se neuspjeh dogodio

Ako se budete pretvarali da vaše dijete nije doživjelo neuspjeh ili odbijanje, već da je u pitanju pogrešno protumačena socijalna situacija, samo ćete doprinijeti tome da se vaše dijete osjeća još odbačenije. Sjednite s djetetom i razgovarajte o njegovoj povrijeđenosti, bez traženja pravog rješenja za njegov problem ili smišljanja osvete.

Priznavanje dječjeg bola normalizira njihove osjećaje i izgrađuje njihove "psihičke mišiće". Katherine Prudente, dječja terapeutkinja, smatra da što smo sposobniji osjećati i tolerirati neugodne osjećaje, postajemo jači i svaki sljedeći put lakše i brže prebrodimo takvu situaciju.

Ostavite prošlost tamo gdje joj je mjesto

Kada vidite svoje dijete kako pati zbog neuspjeha, to može vratiti vaše stare rane iz djetinjstva. Pokušajte odvojiti njihovo iskustvo od vašeg – ne vrti se sve oko vas. Naglasite svom djetetu da se takve situacije nekad jednostavno moraju dogoditi. Nemojte biti roditelj koji radi veliku dramatičnu scenu i ne uspoređujte njihovu bol s vašim borbama iz djetinjstva.

Prigrlite neuspjeh

Naglasite koliko je važno nakon poraza ustati i nastaviti dalje. Podsjetite svoju djecu na druge situacije koje su se dogodile i u kojima su ustrajali i izišli jači nego ikada. Recite im da je poraz dio odrastanja. Američka glumica Reese Witherspoon dala je vrlo inspirativan odgovor na to kako se nosi s neuspjehom i kako uči svoju djecu da se oni suočavaju s istim: "Odbacivanje vas uči da trebate biti uporni i kako postati jači. Također, naučit ćete da nije svaki put pravi za vas. Katkad vas svemir jednostavno štiti od lošeg posla ili toksične veze. Zato se sljedeći put kada doživite neuspjeh ili vas netko povrijedi, prepustite tuzi. Dopustite sebi da budete tužni, da isplačete ono što se dogodilo i nastavite dalje. Bolje vas stvari čekaju."

Odvratite dijete od odustajanja

Kada vaše dijete ne upadne u školsku sportsku ekipu, to može biti posljednja kap u njihovoj već punoj čaši. Međutim, postoje druge aktivnosti u kojima se mogu okušati, druge sportske ekipe ili dramske grupe u koje se mogu upisati kako bi održali svoju strast. Vještine suočavanja s neuspjehom i volja da se nastavi boriti za ono što želi ključ su koji vodi prema uspjehu. Podsjetite svoje dijete da se odbacivanje najčešće svodi na subjektivno mišljenje jedne osobe. Upornost je nešto što oni mogu razvijati sami.

Michael Jordan bio je izbačen iz svoje srednjoškolske košarkaške ekipe. Walt Disney dobio je otkaz sa svoga prvog novinarskog posla jer "nije bio dovoljno kreativan". Prvi šef Opre Winfrey rekao je da je previše emotivna i da nije za rad na televiziji. Neuspjeh nije kada pogriješite ili donesete pogrešnu odluku. Neuspjeh je kada stanete, kada se prestanete boriti za ono što volite.

Pripremite dijete za život

Svaki roditelj želi zaštititi svoje dijete od osuđivanja i nevolja. Ako ih previše štitimo, to ih može spriječiti da se razviju u samouvjerenu i samostalnu osobu. Kada pokušamo riješiti njihove probleme umjesto njih, to im šalje poruku da mi kao roditelji ne mislimo da se oni mogu nositi s vlastitim problemima. I oni vjeruju u to. Ako ste ikada planirali zvati nečiju majku kako biste je pitali zašto vaše dijete nije pozvano na rođendan ili igranje, nemojte! Usredotočite se na svoje dijete i provedite kvalitetno vrijeme s njim. Pomognite djetetu da se usredotoči na ljude koji ih prihvaćaju i vole. Pitajte ih tko su osobe koje vole provoditi vrijeme s njima? Možda će ih to navesti da naprave novi izbor kada su u pitanju prijatelji. Poanta je da dijete pripremite za put, a ne put za dijete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.