Ovih bi sedam stvari moglo pomoći vašem djetetu da bude društvenije

Foto: 123 RF

RODITELJI žele samo najbolje za svoje dijete, a to uključuje i želju da bude prijateljski raspoloženo i ugodno u društvu. Ponekad je to teško postići, pogotovo ako je dijete mirnije i povučenije. 

Evo nekoliko savjeta kojima to možda možete promijeniti, a koje je za Mother&Baby otkrila stručnjakinja za roditeljstvo Catriona Watson.

Upoznajte ga sa starijom djecom

Djeca su često opsjednuta starijom djecom od koje i uče kako se ponašati. Boravak u blizini starijeg djeteta vašem će djetetu olakšati i druženje sa skupinom starijih ljudi. 

Osluškujte njegove hobije i interese

Ako se vaše dijete bavi nekim specifičnim aktivnostima, to je idealan način da ga predstavite drugoj djeci. Pustite ga da povede prijatelja kad odete u park kako bi zajedno slikali ili uživali u nekim zajedničkim interesima jer upravo oni potiču prijateljstva i interakciju. Ako se osjećaju ugodno i opušteno baveći se omiljenim hobijem, manje je vjerojatno da će se osjećati sramežljivo.

Pokažite mu ljubav

Voljeti svoje dijete i svakodnevno mu to pokazivati važan je dio njegovog odrastanja koje ga čini druželjubivijim i prijateljski raspoloženim. Djeca koja su otvorenija i nježnija vjerojatno će imati i više prijatelja u životu. 

Dopustite mu da vam pomogne

Dajte mu priliku da vam pomogne prilikom vrtlarenja, spremanja, pranja, čak i ako vam je više prepreka nego pomoć. Na taj će način steći dobre socijalne vještine. 

Omiljena igračka neka uvijek bude uz njega 

Vjerovali ili ne, omiljena igračka može mu olakšati neke društvene situacije, stoga neka bude uvijek uz njega. 

Budite dobar uzor

Teško je biti optimističan i prijateljski raspoložen u svakom trenutku, no potrudite se da vas dijete takvo vidi većinu vremena. Ako ste ljubazni i s poštovanjem se obraćate drugima, dijete će slijediti vaš primjer. 

Znajte koje su mu granice

Ako je vaše dijete umorno ili nije raspoloženo za druženje, nemojte ga siliti. Važno je da druženje ne povezuje s negativnim emocijama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.