Jedna majka izdojila je ružičasto mlijeko i objasnila što to znači

Foto: TikTok screenshot

NOVOPEČENA mama Jo Johnson Overby dojila je oko šest tjedana kada je primijetila da joj mlijeko ima neočekivanu ružičastu nijansu. Pozvala je muža u sobu, uvjerena da je oči varaju, nakon čega je nazvala i svoju sestru, koja radi kao medicinska sestra u pedijatrijskoj ordinaciji.

"Nitko mi nije rekao da kad rodim dijete i odlučim dojiti, moje mlijeko će biti u nekoliko boja", rekla je u viralnom videu koji je pogledalo više od 12.6 milijuna znatiželjnih očiju.

@jojohnsonoverby

Strawberry milk brought to you by an aggressive clog 🥲 #newmom #breastfeeding #pumping

♬ original sound - Jo Johnson

"Prikaz A. Boja koju biste očekivali, zar ne?" rekla je u videu držeći vrećicu bijelog majčinog mlijeka prije nego što je prešla na drugu vrećicu koju je u šali opisala kao mlijeko od jagoda. "Prikaz B. Zašto je ružičasto? To je krv. Beba je ipak može piti. Dakle, na vama je hoćete li joj to dati ili ne."

U komentarima javile su se dvije vrste ljudi - oni koji su znali da majčino mlijeko može biti različitih boja i oduševljeno su nabrajali različite nijanse ružičaste, bijele i zelene koje su osobno iskusili; ili oni koji nikada nisu čuli za takav fenomen i zahvalili su i njoj i TikToku što su ih informirali o svemu onome kroz što ljudska tijela prolaze.

Žene su uglavnom razvile raspravu o općem nedostatku znanja o trudnoći u cjelini i pohvalile Jo što je bila otvorena u vezi sa svojim iskustvima.

Kako bi dobili neko pojašnjenje različite boje majčinog mlijeka, u pomoć je priskočila ginekologica i stručnjakinja za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost, dr. Emily Jacobs, koja je rekla: "Najčešći razlog za 'krvavo' majčino mlijeko su oštećene bradavice od dojenja, poput pukotina ili ragada."

"Također, majčino mlijeko obojeno krvlju može biti znak infekcije dojke zvane mastitis. To je obično popraćeno crvenim, bolnim dojkama i simptomima sličnim gripi, uključujući visoku temperaturu i bolove", rekla je za BuzzFeed. "Ako je žena zabrinuta da bi mogla imati mastitis, trebala bi nazvati svog liječnika jer će možda trebati antibiotike."

"Konačno i vrlo rijetko, majčino mlijeko obojeno krvlju može biti znak ozbiljnijeg problema, poput raka dojke. Ako krvarenje ne nestane samo od sebe za otprilike tjedan dana ili ako je povezano s promjenama na dojkama poput uvlačenja bradavica, udubljenja kože ili drugih promjena na koži oko dojke, tad biste trebali potražiti mišljenje liječnika."

Za one koji spominju širok raspon boja, dr. Jacobs je rekla: "Normalno je vidjeti da se boja majčinog mlijeka mijenja tijekom vremena, posebno u prvih nekoliko tjedana nakon rođenja. Kolostrum, koji je prvo mlijeko nastalo u dojkama tijekom trudnoće i izlučuje se samo u kratkom periodu nakon rođenja, gusto je i žuto do narančasto. Zrelo mlijeko je općenito više bijelo, slično kravljem mlijeku. Zeleno ili smeđe mlijeko može biti znak infekcije dojke, poput mastitisa."

Prije nego što je dobila kćer, Jo je u početku bila jednako iznenađena kao i pratitelji kad je vidjela sve boje koje majčino mlijeko može poprimiti i upravo je zato rekla da želi svoje iskustvo podijeliti na internetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.